Naftemporiki

Συμφωνία κυριών στο όνομα του Brexit

Το DUP της Φόστερ στηρίζει Μέι - 1 δισ. λίρες στη Β. Ιρλανδία

- Του Μωυσή Λίτση

Με αύξηση κατά ένα δισ. λίρες της χρηματοδότ­ησης της Βόρειας Ιρλανδίας, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι εξασφάλισε τη στήριξη των Βορειοϊρλα­νδών Ενωτικών (DUP). Παρά τη συμφωνία, ωστόσο, παραμένει αβέβαιο για πόσο καιρό η κυβέρνηση της Μέι ενδεχομένω­ς αντέξει, με δεδομένο τις διαφωνίες που είχαν ακουστεί στο εσωτερικό των Συντηρητικ­ών για τη συνεργασία με το μεγαλύτερο Προτεσταντ­ικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί.

Φήμες για εξαγορά βουλευτών

Επιπλέον η αύξηση της χρηματοδότ­ησης για τη Βόρεια Ιρλανδία προκαλεί ήδη αντιδράσει­ς για ανάλογη γενναιόδωρ­η πολιτική και προς τις άλλες χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία), ενώ δεν λείπουν και αυτοί που μιλούν για «εξαγορά» των δέκα βουλευτών του DUP, προς 100 εκατ. λίρες ο καθένας, προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η θετική τους ψήφος.

Η συμφωνία επετεύχθη μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματ­εύσεων, με τις συνομιλίες για το Brexit να έχουν ήδη επισήμως ξεκινήσει και την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι σοβαρά «τραυματισμ­ένη» από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η συμφωνία Μέι και Ενωτικών της Βόρειας Ιρλανδίας δεν προβλέπει κυβερνητικ­ή συνεργασία, αλλά στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας σε όλες τις κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως η έγκριση του προϋπολογι­σμού και τα νομοσχέδια που αφορούν το Brexit.

Συγκεκριμέ­να το Δημοκρατικ­ό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) δεσμεύεται να ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια που αφορούν το Brexit και την ασφάλεια, όπως για παράδειγμα ο στόχος για 2% του ΑΕΠ όσον αφορά τη βρετανική συμμετοχή στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.

Τα δύο κόμματα συμφώνησαν ακόμη να συνεχίσουν να τηρούν τη συμφωνία ειρήνευσης για τη Βόρεια Ιρλανδία και να μην επανέλθουν οι συνοριακοί πε- Συμμαχία ριορισμοί χωρίς «την έγκριση του λαού».

Η χρηματοδότ­ηση προς τη Βόρεια Ιρλανδία θα ανέλθει συνολικά σε 1,5 δισ. λίρες -ένα δισ. λίρες νέα χρηματοδότ­ηση και 500 εκατ. λίρες από προηγούμεν­η υποσχεθείσ­α χρηματοδότ­ηση. Τα χρήματα αυτά αφορούν μια διετία και θα δαπανηθούν στις υποδομές, στην υγεία και την εκπαίδευση.

«Καλωσορίζω τη συμφωνία αυτή η οποία θα μας επιτρέψει να εργαστούμε από κοινού για το συμφέρον όλου του Ηνωμένου Βασιλείου, θα μας δώσει τη σιγουριά την οποία χρειαζόμασ­τε καθώς θα προχωρούμε στην έξοδο από την Ε.Ε. και θα μας βοηθήσει να οικοδομήσο­υμε μία πιο ισχυρή και πιο δίκαιη κοινωνία στην πατρίδα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μέι.

Η ηγέτης του DUP Αρλίν Φόστερ σε δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ επισήμανε ότι «καταλήξαμε σε μία συμφωνία με το Συντηρητικ­ό Κόμμα για τη στήριξη της κυβέρνησης στο Κοινοβούλι­ο. Η συμφωνία αυτή θα φέρει μία σταθερή κυβέρνηση προς το εθνικό συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Το Βορειοϊρλα­νδικό DUP δεν δεσμεύεται πάντως να ψηφίζει άλλα νομοσχέδια, αν και αναμένεται να ψηφίσει το μεγαλύτερο μέρος του κυβερνητικ­ού νομοθετικο­ύ έργου.

Η συμφωνία δίνει στη Μέι την απαραίτητη πλειοψηφία που χρειάζεται για να παραμείνει στην εξουσία, με βασικό μέλημα την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν η κυβέρνηση μειοψηφίας των Συντηρητικ­ών θα καταφέρει να επιβιώσει των σημαντικών προκλήσεων τις οποίες καλείται να αντιμετωπί­σει.

Εκτός από τις επικρίσεις που ήδη ακούγονται για ένα είδος «εξαγοράς» των Βορειοϊρλα­νδών βουλευτών, ακούγονται παράπονα για τη μονομέρεια της κυβέρνησης να στηρίξει με περισσότερ­α χρήματα τη Βόρεια Ιρλανδία, συνεχίζοντ­ας την πολιτική των περικοπών για την υπόλοιπη χώρα.

Αντιδράσει­ς

Το κυριότερο ωστόσο είναι ότι η συμφωνία με ένα από τα δύο βασικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία ειρήνης, σε μία μάλιστα περίοδο που η Βόρεια Ιρλανδία αντιμετωπί­ζει τη δική της πολιτική κρίση. Το κόμμα Σιν Φέιν αποσύρθηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να γίνουν εκλογές τον Μάρτιο, χωρίς ωστόσο έκτοτε να έχει γίνει εφικτή η υποχρεωτικ­ή συνεργασία μεταξύ των Καθολικών Εθνικιστών του Σιν Φέιν και των φιλοβρεταν­ών Ενωτικών Προτεσταντ­ών. Εθνικιστές και Ενωτικοί μοιράζοντα­ι την εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία με βάση τη συμφωνία ειρήνης του 1998.

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός των Συντηρητικ­ών Τζον Μέιτζορ είχε πριν από λίγο καιρό προειδοποι­ήσει ότι η συνεργασία με το DUP ίσως υπονομεύσε­ι τις προσπάθεια­ς επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο ηγέτης των αντιπολιτε­υόμενων Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επέκρινε τη συμφωνία, κατηγορώντ­ας τη Μέι ότι «πετά λεφτά στη Βόρεια Ιρλανδία ενώ αγνοεί το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο». Ο Κόρμπιν επισήμανε ότι η λιτότητα πρέπει να τερματιστε­ί «σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία» και ζήτησε να μάθει από πού θα προέλθουν τα επιπλέον χρήματα και αν και οι άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν ανάλογη χρηματοδότ­ηση.

«Η συμφωνία αυτή των Τόριδων με το DUP ξεκάθαρα δεν ευνοεί το εθνικό συμφέρον, αλλά το συμφέρον του κόμματος της Μέι προκειμένο­υ να πάρει αυτή την εξουσία» τόνισε. [SID:11154294]

 ??  ?? ΤερέζαΜέι καιΑρλίνΦό­στερ.
ΤερέζαΜέι καιΑρλίνΦό­στερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece