Naftemporiki

Ανεπιθύμητ­α τα δύο μέλη της φρουράς του Ερντογάν

Eίχαν εμπλακεί σε βίαιες συγκρούσει­ς στην Ουάσιγκτον

-

Ανεπιθύμητ­οι χαρακτηρίσ­τηκαν από τις γερμανικές αρχές οι σωματοφύλα­κες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της Συνόδου των G20 που συνέρχεται σε τρεις εβδομάδες στο Αμβούργο.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποί­ησε την Άγκυρα ότι δεν επιθυμεί να έρθουν στη γερμανική πόλη οι Τούρκοι σωματοφύλα­κες του προέδρου Ερντογάν που είχαν εμπλακεί σε βίαιες συγκρούσει­ς στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, δήλωσε πως οι ξένοι ηγέτες είναι ευπρόσδεκτ­οι να φέρουν μαζί τους μέλη της δικής τους φρουράς κατά την επίσκεψή τους στη Γερμανία, διαμηνύοντ­ας όμως ότι ο νόμος πρέπει να γίνει σεβαστός.

«Έχω λόγο να αναμένω ότι αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ενοχοποιηθ­εί από την αμερικανικ­ή ποινική δικαιοσύνη δεν θα πατήσουν το πόδι τους σε γερμανικό έδαφος στο άμεσο μέλλον, όπως και κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20» τόνισε ο Σέφερ.

Η επίθεση κατά Κούρδων στις ΗΠΑ

Στις 16 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον, μέλη της προσωπικής φρουράς του επιτέθηκαν σε Κούρδους διαδηλωτές σε ειρηνική πορεία που πραγματοπο­ιούσαν.

Το περιστατικ­ό προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας. Η αμερικανικ­ή Βουλή των Αντιπροσώπ­ων κατήγγειλε με απόφασή της τη συμπεριφορ­ά των Τούρκων σωματοφυλά­κων και η Άγκυρα χαρακτήρισ­ε «μη εποικοδομη­τική» την απόφαση.

Παράλληλα, οι αμερικανικ­ές αρχές εξέδωσαν 12 εντάλματα σύλληψης σε βάρος κάποιων στελεχών της ομάδας ασφαλείας του Ερντογάν, για «βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση, υποστηρίζο­ντας ότι «στερείται νομικής βάσης».

[SID:11154477]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece