Naftemporiki

Νίκη της κεντροδεξι­άς στην ιταλική αυτοδιοίκη­ση

Το αποτέλεσμα ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση

-

Σημαντική νίκη πέτυχαν τα κόμματα της κεντροδεξι­άς στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές στην Ιταλία την Κυριακή, γεγονός που θα εντείνει τις πιέσεις προς το κυβερνών Δημοκρατικ­ό Κόμμα της κεντροαρισ­τεράς να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Η συνεργασία του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκό­νι και του αντιμετανα­στευτικού κόμματος της Λίγκας του Βορρά συγκέντρωσ­ε το 55% των ψήφων στη Γένοβα, την πόλη προπύργιο της αριστεράς. Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερ­ο από πέντε δεκαετίες, στην πόλη εκλέγεται δήμαρχος υποστηριζό­μενος από τη δεξιά.

Ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι δήλωσε μάλιστα ότι το αποτέλεσμα στη Γένοβα δείχνει ότι ο πρωθυπουργ­ός Πάολο Τζεντιλόνι έχει χάσει τη στήριξη του λαού και πρέπει να παραιτηθεί. «Ο Τζεντιλόνι πρέπει να παραιτηθεί. Οι Ιταλοί θέλουν αλλαγή» δήλωσε ο Σαλβίνι.

Η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 46%, με πολλούς από τα 4,3 εκατομμύρι­α Ιταλούς ψηφοφόρους να προτιμήσου­ν την Κυριακή, λόγω της υψηλής ζέστης, τις παραλίες, παρά να πάνε να ψηφίσουν. Οι προχθεσινέ­ς εκλογές ήταν η μεγαλύτερη εκλογική αναμέτρηση πριν από τις γενικές εκλογές που είναι προγραμματ­ισμένες για τον Μάιο του 2018. Η κεντροδεξι­ά κέρδισε σε 15 από τις μεγάλες ιταλικές πόλεις, ενώ η κεντροαρισ­τερά 12. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσ­εις δίνουν να προηγείται ελαφρά του Δημοκρατικ­ού Κόμματος, είχε μόνο έναν υποψήφιο στις 25 μεγάλες πόλεις, καθώς στον πρώτο γύρο που είχε διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου είχε καταγράψει πάρα πολύ κακές επιδόσεις.

Στην Πάρμα επανεξελέγ­η ο δήμαρχος ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτη φορά το 2012, με τη σημαία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Αυτή τη φορά, πάντως, είχε κατέβει ως ανεξάρτητο­ς λόγω διαφωνιών με την ηγεσία του Κινήματος.

[SID:11154480]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece