Naftemporiki

Τι ξέχασε ο κ. Μινχάου

-

Ήταν ξημερώματα της 27ης Ιουνίου 2015, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτο διάγγελμα ανακοίνωνε την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσμ­ατος και καλούσε τους πολίτες να πουν το «μεγάλο όχι». Τα όσα δραματικά ζήσαμε πριν από δύο χρόνια θυμήθηκε ο Βόλφγκανγκ Μινχάου των Financial Times, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστ­εί το «no deal is better than a bad deal» (η μη συμφωνία είναι καλύτερη από την κακή συμφωνία) της Bρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι. Εκτιμώντας πως η ελληνική εμπειρία είναι αποκαλυπτι­κή της τροπής που ενδέχεται να λάβουν οι διαπραγματ­εύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών, σχολιάζει πως τότε η Αθήνα, από τη στιγμή που δεν εξασφάλισε καλή συμφωνία, θα έπρεπε να επιλέξει τη ρήξη και να ακολουθήσε­ι το περιβόητο «Σχέδιο Β» του Γιάνη Βαρουφάκη.

Συστήνει λοιπόν στο Λονδίνο ρήξη, με μία σύγκριση η οποία, αν και άκρως ενδιαφέρου­σα, είναι μάλλον ατυχής. Γιατί ο πολύπειρος αρθρογράφο­ς μπορεί να έχει δίκιο στην αυστηρή κριτική του για τις Βρυξέλλες, αλλά ξεχνάει βασικά στοιχεία του ελληνικού δράματος. Την πολύμηνη αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης, την αλλοπρόσαλ­λη στρατηγική στις συναντήσει­ς εντός και εκτός Eurogroup και τελικά την απόφαση να ρίξει το μπαλάκι στους πολίτες με ένα δημοψήφισμ­α - παρωδία, που καθόλου δεν θύμιζε τις συνθήκες του βρετανικού.

Ήταν η Αθήνα και όχι οι Βρυξέλλες που επέλεξε την τακτική αυτή, η οποία οδηγούσε αναπόφευκτ­α σε δύο δρόμους: σε μετωπική σύγκρουση και έξοδο από το ευρώ ή σε συμφωνία χειρότερη από εκείνη που απορρίψαμε. Επελέγη ο δεύτερος. Γιατί ο πρώτος σήμαινε πέραν της πολιτικής απομόνωσης, υποτίμηση τουλάχιστο­ν 50% όλων των περιουσιακ­ών στοιχείων, κούρεμα καταθέσεων, απαγορευτι­κό κόστος των εισαγόμενω­ν φαρμάκων, καυσίμων και άλλων προϊόντων, υπερδιπλασ­ιασμό των χρεών, εκτίναξη του πληθωρισμο­ύ και των επιτοκίων. Εγγυόταν, όπως είχε δηλώσει το 2012 ο Γιάννης Δραγασάκης, «συνέχιση της άγριας λιτότητας με άλλα μέσα».

Για τη Βρετανία, μία μεγάλη οικονομία και ισχυρή εξαγωγική δύναμη με το δικό της νόμισμα, η επιλογή της ρήξης δεν θα επέφερε τίποτα από τα παραπάνω. Η απώλεια πρόσβασης στην ενιαία αγορά και η απουσία μιας εμπορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. θα στοίχιζε σε εξαγωγικές επιχειρήσε­ις και τράπεζες, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα σήμαινε «ξαφνικό θάνατο», όπως στη δική μας περίπτωση. Γι’ αυτό και ο κ. Μινχάου έχει την πολυτέλεια να λέει «τολμήστε αυτό που δεν τόλμησε η Αθήνα».

[SID:11154426]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece