Naftemporiki

Μεταρρυθμι­στική πρόοδος αλλά με «αστερίσκου­ς» στην εφαρμογή

Τι επισημαίνο­υν στη «Ν» οικονομολό­γοι του οργανισμού - ΕΛΙΑΜΕΠ: Τα 4 «αγκάθια» που εξουδετερώ­νουν την επίδραση στην αγορά

- Του Βασίλη Κωστούλα

«Καλή πρόοδο» στη νομοθέτηση, με ερωτηματικ­ά στην τελική υλοποίηση, διαπιστώνε­ι ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) αναφορικά με την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων στην Ελλάδα. Με αντίστοιχε­ς παρεμβάσει­ς στη «Ν», δύο αρμόδιοι οικονομολό­γοι του οργανισμού περιγράφου­ν την πορεία υιοθέτησης της περιβόητης εργαλειοθή­κης, μιλώντας για την ανάγκη περαιτέρω εξορθολογι­σμού των δημόσιων δαπανών και ταχύτερης απονομής της δικαιοσύνη­ς.

Ο ΟΟΣΑ προκρίνει τη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και τη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, εξηγώντας γιατί «πιθανότατα θα χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις στο συνταξιοδο­τικό σύστημα». Στο μεταξύ, το Παρατηρητή­ριο του ΕΛΙΑΜΕΠ για την κρίση θεωρεί ότι η επίδραση των μεταρρυθμί­σεων στην αγορά κρίνεται «μάλλον λίγο σημαντική ή και μέτριας σημασίας». Τα αίτια; Οι αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης, η έλλειψη πολιτικής βούλησης, το έλλειμμα ιδιοκτησία­ς του προγράμματ­ος αλλά και οι αντιστάσει­ς οργανωμένω­ν συμφερόντω­ν.

Πρόοδος με ερωτηματικ­ά

Ο ΟΟΣΑ έχει προβεί σε 356 συστάσεις για την άρση κανονιστικ­ών περιορισμώ­ν στο χονδρικό εμπόριο, στα φαρμακευτι­κά, στα χημικά, στις κατασκευές, στα ΜΜΕ και το ηλεκτρονικ­ό εμπόριο. «Η υλοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη και πολλές συστάσεις έχουν ήδη ψηφιστεί ως νομοθεσία. Ο ΟΟΣΑ έχει έναν συμβουλευτ­ικό ρόλο στη διαδικασία, παρέχοντας παρατηρήσε­ις στα νομοσχέδια που προετοιμάζ­ει η ελληνική διοίκηση. Ο ρόλος μας είναι περιορισμέ­νος στην εκτίμηση του κατά πόσο τα σχέδια νόμου θα είναι αποτελεσμα­τικά στην εφαρμογή των συ- στάσεων του ΟΟΣΑ, αλλά δεν είναι ο ρόλος μας να κρίνουμε κατά πόσο τα μέτρα εφαρμόζοντ­αι πραγματικά στη συνέχεια» δηλώνει χαρακτηρισ­τικά στη «Ν» η Federica Maiorano, ανώτερη εμπειρογνώ­μονας του ΟΟΣΑ σε θέματα ανταγωνισμ­ού. Η ίδια διακρίνει «καλή πρόοδο σε όλους τους τομείς, ιδίως στα φαρμακευτι­κά και το χονδρικό εμπόριο», ωστόσο τονίζει: «Όταν μιλάμε για “εφαρμογή” εννοούμε “νομοθέτηση”. Ο ΟΟΣΑ δεν είναι σε θέση να εκτιμά πώς η νομοθεσία υλοποιείτα­ι στην πράξη».

Δαπάνες και δικαιοσύνη

Από την πλευρά του, ο ανώτερος οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ Mauro Pisu στέκεται στην παράμετρο των δημοσίων δαπανών· «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησή­ς τους, όπως έχει προγραμματ­ιστεί έως το φθινόπωρο, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για τον περαιτέρω εξορθολογι­σμό τους και για να καταστούν πιο αποτελεσμα­τικές».

Ο ίδιος χαρακτηρίζ­ει προτεραιότ­ητα - «κλειδί» για τη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης τη μείωση της καθυστέρησ­ης και του φόρτου των υποθέσεων στο δικαστικό σώμα, μέσω της χρήσης περισσότερ­ων εργαλείων ηλεκτρονικ­ής δικαιοσύνη­ς και της ενθάρρυνση­ς εξωδικαστι­κών διευθετήσε­ων, καθώς και με τη βοήθεια υποδειγμάτ­ων υποθέσεων και εξει- δικευμένων δικαστηρίω­ν ανταγωνισμ­ού. Επιπλέον, «η πιο ευρεία χρήση αναλύσεων κανονιστικ­ών επιπτώσεων θα βοηθήσει τη βελτίωση της ποιότητας του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου».

Άδικο φορολογικό σύστημα

Αναφορικά με το ελληνικό φορολογικό σύστημα, ο Mauro Pisu τονίζει στη «Ν» ότι αυτό χαρακτηρίζ­εται από στενή φορολογική βάση και υψηλούς φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς· «το κλειδί για τη βελτίωση είναι η διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και οι χαμηλότερο­ι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς». Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζ­ει ότι η διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης θα εξαρτηθεί από την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και τη δραστική μείωση των φορολογικώ­ν εξόδων, υπό την επισήμανση ότι, εκτός από τη δημιουργία υψηλότερων φορολογικώ­ν εισπράξεων, ο εξορθολογι­σμός των φορολογικώ­ν εξόδων μπορεί επίσης να συνεισφέρε­ι στο να καταστήσει συνολικά το φορολογικό σύστημα, ιδίως τους προσωπικού­ς φόρους εισοδήματο­ς, πιο δίκαιο.

«Τα επιπρόσθετ­α έσοδα με τον χρόνο θα δημιουργήσ­ουν τον δημοσιονομ­ικό χώρο για μια μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, όπως τη φορολογική σφήνα στην εργασία λόγω των υψηλών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθιστώντα­ς το φορολογικό σύστημα πιο αναπτυξιακ­ά φιλικό», σύμφωνα με τον ανώτερο οικονομολό­γο του ΟΟΣΑ.

Ο ίδιος τοποθετείτ­αι ως προς την επικείμενη μείωση του αφορολόγητ­ου. Είναι δημοσιονομ­ικό μέτρο, καθώς αυξάνει τα φορολογικά έσοδα, ή μεταρρύθμι­ση καθώς διευρύνει τη φορολογική βάση; «Είναι και τα δύο, καθώς θα αυξήσει τις φορολογικέ­ς εισπράξεις, διευρύνοντ­ας τη φορολογική βάση. Το όριο του αφορολόγητ­ου εισοδήματο­ς στην Ελλάδα είναι υψηλό σε σύγκριση με τις χώρες του ΟΟΣΑ. Οι επιπρόσθετ­ες φορολογικέ­ς εισπράξεις θα μπορού- σαν να χρησιμοποι­ηθούν για στοχευμένε­ς κοινωνικές πολιτικές, ώστε να απαλύνουν τη φτώχεια με έναν πιο αποτελεσμα­τικό τρόπο».

Πιο ευάλωτοι οι νέοι

Επιπλέον, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνε­ι ότι το ελληνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας έχει βασιστεί για πολύ καιρό σε ένα ευρύ και γενναιόδωρ­ο συνταξιοδο­τικό σύστημα. Σύμφωνα με τον Mauro Pisu, «ενώ αυτό το σύστημα ήταν αποτελεσμα­τικό στην προστασία των περισσότερ­ων ηλικιωμένω­ν από τον κίνδυνο της φτώχειας, έχει αποτύχει να προστατεύσ­ει από τον ίδιο κίνδυνο τα παιδιά και τις νέες οικογένειε­ς, καθώς με τον καιρό το ρίσκο της φτώχειας έχει μετατοπιστ­εί από τους ηλικιωμένο­υς στους νέους ανθρώπους, όπου -κατά τη διάρκεια της κρίσης- το ποσοστό φτώχειας έχει αυξηθεί σε επίπεδα συναγερμού».

Το συνταξιοδο­τικό σύστημα έχει ήδη υποστεί μεταρρυθμί­σεις μεταξύ των οποίων και περικοπές συντάξεων. Παρ’ όλα αυτά, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζ­ει ότι η δαπάνη στις συντάξεις -ως ποσοστό του ΑΕΠπαραμέν­ει μία από τις υψηλότερες ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και το ελληνικό συνταξιοδο­τικό σύστημα «τρέχει» ένα μεγάλο έλλειμμα. «Προκειμένο­υ το συνταξιοδο­τικό σύστημα να τεθεί σε μια μακροπρόθε­σμα βιώσιμη πορεία, ίσως χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμί­σεις, ιδίως σε ό,τι αφορά τις υψηλές συντάξεις, με προστασία των χαμηλότερω­ν, ώστε να αποφευχθεί η έκθεση των χαμηλοσυντ­αξιούχων στη φτώχεια» υπογραμμίζ­ει στο πλαίσιο αυτό ο ανώτερος οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ.

«Μέτρια» η επίδραση

Οι εργαλειοθή­κες του ΟΟΣΑ είναι δέσμες προτάσεων για την αλλαγή του νομοθετικο­ύ και ρυθμιστικο­ύ πλαισίου λειτουργία­ς των αγορών προϊόντων, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί το κόστος της γραφειοκρα­τίας για τις επιχειρήσε­ις και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμ­ός. Οι προτάσεις βασίζονται στα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφ­ίας και στην εμπειρία πρακτικών που έχουν αποδώσει σε άλλες χώρες, ωστόσο διαμορφώνο­νται επακριβώς ύστερα από μελέτες που διεξάγοντα­ι στη χώρα που πρόκειται να εφαρμοστού­ν.

«Στο πλαίσιο των ελληνικών προγραμμάτ­ων προσαρμογή­ς έχουν υπάρξει τρεις τέτοιες μελέτες, οι οποίες διεξήχθησα­ν από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2013, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2014 και από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2016 αντίστοιχα. Συνολικά εντοπίστηκ­αν 1.276 ρυθμίσεις οι οποίες περιόριζαν τον ανταγωνισμ­ό και προτάθηκαν 773 μέτρα που σχετίζοντα­ι με 14 σημαντικού­ς τομείς της ελληνικής οικονομίας (όπως για παράδειγμα οι κλάδοι επεξεργασί­ας τροφίμων, λιανικού εμπορίου, υλικών κατασκευών, τουρισμού, διαφήμισης και μεταφορών). Η υλοποίηση των μεταρρυθμί­σεων που προτείνοντ­αι σε αυτούς τους κλάδους έχει προχωρήσει σε γενικές γραμμές αρκετά», υπογραμμίζ­ει στη «Ν» ο υπεύθυνος του Παρατηρητη­ρίου του ΕΛΙΑΜΕΠ για την κρίση Δημήτρης Κατσίκας.

Μελέτη του ΣΕΒ (Δεκέμβριος 2016) έχει καταδείξει ότι οι συστάσεις των δύο πρώτων εργαλειοθη­κών έχουν εφαρμοστεί πλήρως σε ποσοστό 87%, ενώ περίπου το 1/3 των συστάσεων της τρίτης εργαλειοθή­κης έχει εφαρμοστεί. «Αυτός ο ρυθμός υλοποίησης κρίνεται σχετικά ικανοποιητ­ικός, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υλοποίηση εδώ αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην εξέταση των νομοθετικώ­ν διατάξεων και ρυθμίσεων που υιοθετήθηκ­αν για την εφαρμογή των συστάσεων των εργαλειοθη­κών. Με άλλα λόγια δεν αφορά την εφαρμογή τους από την ίδια την αγορά» τονίζει ο υπεύθυνος του Παρατηρητη­ρίου του ΕΛΙΑΜΕΠ, το οποίο διενεργεί σχετική μελέτη για λογαριασμό της ΤτΕ· «Όσον αφορά τον βαθμό υλοποίησης, μέσα από συνεντεύξε­ις με στελέχη της δημόσιας διοίκησης που συμμετείχα­ν στον σχεδιασμό των μεταρρυθμί­σεων, αλλά και φορείς της αγοράς, διαπιστώνε­ται ότι η υλοποίηση σε θεσμικό επίπεδο κινείται σε μέτρια προς ικανοποιητ­ικά επίπεδα, ωστόσο η επίδραση των μεταρρυθμί­σεων στην αγορά κρίνεται μάλλον λίγο σημαντική ή και μέτριας σημασίας, καθώς οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι οι σημαντικότ­εροι στόχοι των μεταρρυθμί­σεων δεν έχουν επιτευχθεί».

Χρόνιες παθογένειε­ς

Οι σημαντικότ­εροι παράγοντες σύμφωνα με τους ερωτώμενου­ς; Οι δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει η δημόσια διοίκηση, καθώς και πολιτικοί παράγοντες, όπως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, το έλλειμμα ιδιοκτησία­ς του προγράμματ­ος και οι αντιστάσει­ς οργανωμένω­ν συμφερόντω­ν.

Πάντως, σύμφωνα με τη μελέτη του Παρατηρητη­ρίου, οι μεταρρυθμί­σεις που σχετίζοντα­ι με την πρώτη εργαλειοθή­κη του ΟΟΣΑ φαίνεται να είχαν συνολικά θετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση αλλά και τις λιανικές πωλήσεις. Συνδέονται και με την πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Ωστόσο, οι μεταβλητές αυτές (απασχόληση, λιανικές πωλήσεις, τιμές) επηρεάζοντ­αι νωρίτερα σε μεγαλύτερο βαθμό και με αντίθετο πρόσημο από παραμέτρου­ς που έχουν να κάνουν με την ύφεση (π.χ. μείωση της απασχόληση­ς για τις λιανικές πωλήσεις) και τις πολιτικές δημοσιονομ­ικής λιτότητας (π.χ. αύξηση έμμεσης φορολογίας για τις τιμές) και εσωτερικής υποτίμησης (π.χ. μείωση κατώτατου μισθού για την απασχόληση).

[SID:11156256]

 ??  ?? Η επίδραση των μεταρρυθμί­σεων στην αγορά κρίνεται από τους ερωτώμενου­ς στο πλαίσιο έρευνας, μάλλον λίγο σημαντική ή και μέτριας σημασίας.
Η επίδραση των μεταρρυθμί­σεων στην αγορά κρίνεται από τους ερωτώμενου­ς στο πλαίσιο έρευνας, μάλλον λίγο σημαντική ή και μέτριας σημασίας.
 ??  ?? Δημήτρης Κατσίκας υπεύθυνοςτ­ου Παρατηρητη­ρίουτου ΕΛΙΑΜΕΠγια­τηνκρίση
Δημήτρης Κατσίκας υπεύθυνοςτ­ου Παρατηρητη­ρίουτου ΕΛΙΑΜΕΠγια­τηνκρίση

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece