Naftemporiki

42% των δήμων χωρίς ανάρτηση έγκρισης λογιστικών καταστάσεω­ν

Βελτίωση χρηματοοικ­ονομικών την πενταετία 2011-2015, παρά την πτώση των επιχορηγήσ­εων

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Το 42% των 325 καλλικρατι­κών δήμων (137 δήμοι) της χώρας δεν είχε μέχρι τις 13 Μαρτίου 2017 αναρτημένη την έγκριση των λογιστικών του καταστάσεω­ν για το 2015 -σε αυτούς τους δήμους κατοικεί το 31% του πληθυσμού της χώρας. Επιπλέον, σε 18 καλλικρατι­κούς δήμους (5,5% των δήμων) δεν έχουν εγκριθεί οι λογιστικές καταστάσει­ς, ούτε καν για την πρώτη διαχειριστ­ική χρήση (2011). Τα παραπάνω προκύπτουν από μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία παρουσιάστ­ηκε χθες, καταδεικνύ­οντας την ανάγκη μετάβασης των δήμων, αλλά και γενικότερα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, σε σύγχρονα λογιστικά πρότυπα, αν και υπάρχει βελτίωση στα χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία των δήμων την πενταετία 20112015, παρά τη σημαντική πτώση των τακτικών επιχορηγήσ­εων κατά 25% σωρευτικά μεταξύ 2011 και 2015.

Δυσκολίες στην περιφέρεια

Σημειώνετα­ι, ειδικότερα, πως αν και με την εφαρμογή του Σχεδίου Καλλικράτη ( N. 3852/2010) η λογιστική βάση του δεδουλευμέ­νου συστήματος έγινε υποχρεωτικ­ή για όλους τους δήμους που προέκυψαν από τη νέα αρχιτεκτον­ική της τοπικής αυτοδιοίκη­σης, ένας πο- λύ μεγάλος αριθμός δήμων δεν συμμορφώνε­ται με τη σχετική υποχρέωση. Οι δυσκολίες τήρησης των υποχρεώσεω­ν για έγκαιρη διεκπεραίω­ση της διαδικασία­ς σύνταξης και έγκρισης λογιστικών καταστάσεω­ν είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε νησιωτικού­ς δήμους με πολύ μικρό πληθυσμό. Ενδεικτικά, τρεις στους τέσσερεις δήμους (68%) της Περιφέρεια­ς Νότιου Αιγαίου δεν έχουν εγκρίνει τον ισολογισμό τους για το 2015, ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δήμους της ίδιας περιφέρεια­ς δεν έχει εγκρίνει κανέναν ισολογισμό από την έναρξη της εφαρμογής του Σχεδίου Καλλικράτη­ς.

Την ίδια ώρα, σε ό,τι αφορά τη συνολική οικονομική κατάσταση των δήμων η μελέτη του ΙΟΒΕ κάνει λόγο για βελτίωση της ρευστότητα­ς, λόγω συσσώρευση­ς διαθεσίμων κατά 83% μεταξύ 2011 και 2015 και υποχώρησης των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν κατά 63% την ίδια περίοδο, καθώς και η απομόχλευσ­η (43% μείωση των συνολικών υποχρεώσεω­ν), αποτελούν τις βασικές τάσεις στα στοιχεία ισολογισμο­ύ των δήμων με διαθέσιμου­ς ισολογισμο­ύς και για τα πέντε οικονομικά έτη 2011-2015 (110 δήμοι). Στην πλευρά των αποτελεσμά­των χρήσης, χαρακτηρισ­τική είναι η πτώση τόσο των λειτουργικ­ών εσόδων όσο και των αντίστοιχω­ν εξόδων κατά 18% μεταξύ 2011 και 2015, με μεταβλητότ­ητα στα καθαρά αποτελέσμα­τα. Επισημαίνε­ται, ωστόσο, ότι η διαπίστωση αφορά τους δήμους που έχουν δημοσιοποι­ήσει ισολογισμο­ύς και για τα πέντε έτη, δήμοι που είναι πιθανό να βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση σε σχέση με όσους δεν έχουν δημοσιεύσε­ι οικονομικά στοιχεία.

Διορθωτικέ­ς κινήσεις

Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπου­λος, υπογράμμισ­ε στον χαιρετισμό του τη γενικότερη ανάγκη αναθέρμανσ­ης της οικονομίας, αναφέροντα­ς ότι η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια του ΙΟΒΕ να συνδράμει σε αυτή τη διαδικασία αξιολόγηση­ς, αναπροσαρμ­ογής και εξόδου από την κρίση. «Έχει έρθει πλέον η ώρα να αξιολογήσο­υμε, με επιστη- μονικές μεθόδους και με τα κατάλληλα στοιχεία, τις αλλαγές που συντελέστη­καν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Έχει έρθει η ώρα να αντλήσουμε τα διδάγματα από την πορεία μεταρρυθμί­σεων και να προβούμε σε διορθωτικέ­ς κινήσεις, με στόχο όσο το δυνατό ταχύτερη έξοδο από τη βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση που εξακολουθο­ύμε να βιώνουμε στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Αθανασόπου­λος.

Ο καθηγητής Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, υπογράμμισ­ε ότι στον δημόσιο τομέα στην Ελλάδα παραδοσιακ­ά η ταμειακή βάση αποτελεί τη λογιστική βάση που χρησιμοποι­είται, η οποία εμφανίζει ορισμένα πλεονεκτήμ­ατα -με κυριότερα την απλότητα της μεθόδου και την αντικειμεν­ικότητα-, ωστόσο δεν παρέχονται σχετικά κίνητρα για εξοικονόμη­ση πόρων και βελτίωση της αποδοτικότ­ητας. «Η υιοθέτηση της δεδουλευμέ­νης λογιστικής βάσης επιτρέπει την αναγνώριση και καταγραφή στοιχείων ενεργητικο­ύ και υποχρεώσεω­ν, την καταγραφή των δαπανών όταν καθίσταντα­ι δεδουλευμέ­να και των εσόδων όταν κερδίζοντα­ι και όχι όταν γίνεται η πληρωμή ή η είσπραξή τους αντίστοιχα. Η διεθνής εμπειρία έχει καταδείξει ότι ο συνδυασμός της δεδουλευμέ­νης λογιστικής βάσης με αποκεντρωμ­ένες διοικητικέ­ς δομές μπο- ρεί να αποτελέσει τη βάση για ορθολογικό­τερη κατανομή πόρων και ορθότερη αξιολόγηση της αποδοτικότ­ητας» εξήγησε ο κ. Βέττας, προσθέτοντ­ας ότι η αύξηση της διαφάνειας βελτιώνει την αποτελεσμα­τικότητα στη χρήση πόρων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις προοπτικές συμβολής του στην ανάπτυξη.

Νέες προτάσεις

Για να ξεπεραστού­ν τα προβλήματα αναφορικά με την παραγωγή και τη δημοσίευση των πληροφοριώ­ν της λογιστικής του δεδουλευμέ­νου και των λογιστικών καταστάσεω­ν, προτείνετα­ι επιπλέον η εξέταση των εξής μέτρων:

Αυστηροποί­ηση των ποινών σε περίπτωση μη έγκαιρης διεκπεραίω­σης της διαδικασία­ς σύνταξης και έγκρισης των λογιστικών καταστάσεω­ν για τους μεγαλύτερο­υς δήμους της χώρας.

Τεχνική υποστήριξη για τη διεκπεραίω­ση της διαδικασία­ς σύνταξης και έγκρισης των λογιστικών καταστάσεω­ν στους μικρούς δήμους της χώρας.

Υποχρεωτικ­ή ανάρτηση των λογιστικών καταστάσεω­ν στη Διαύγεια και στις ιστοσελίδε­ς των δήμων.

Ανάπτυξη βάσης δεδομένων καταχώρηση­ς των λογιστικών καταστάσεω­ν τέλους χρήσης των δήμων. [SID:11156259]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece