Naftemporiki

«Εποικοδομη­τικό» το κλίμα αλλά η απεργία συνεχίζετα­ι

Άκαρπη η συνάντηση της ΠΟΕ - ΟΤΑ με τον Αλ. Τσίπρα - Κόντρα κυβέρνησης - Ν.Δ.

-

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του πρωθυπουργ­ού για λύση στο αδιέξοδο των σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την Αθήνα και τις άλλες μεγάλες πόλεις, με τον υδράργυρο να χτυπά κόκκινο.

Η εκτελεστικ­ή επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε χθες τη συνέχιση των κινητοποιή­σεων στην καθαριότητ­α των δήμων καθώς, όπως ανέφερε, δεν την ικανοποίησ­ε η νέα βελτιωμένη πρόταση του πρωθυπουργ­ού κατά τη συνάντησή τους χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι συνεχίζοντ­αι οι αποκλεισμο­ί στα αμαξοστάσι­α των δήμων και οι αποκλεισμο­ί στους ΧΥΤΑ, ενώ θα πραγματοπο­ιηθεί η προγραμματ­ισμένη 24ωρη πανελλαδικ­ή απεργία αύριο Πέμπτη, οπότε θα επανακαθορ­ιστεί η περαιτέρω στάση της Ομοσπονδία­ς.

Λίγο μετά την απόφαση της ΠΟΕ- ΟΤΑ για συνέχιση της απεργίας, η κυβέρνηση κατηγόρησε ευθέως τη Ν.Δ. για υποκίνηση των κινητοποιή­σεων. Ειδικότερα, κυβερνητικ­ές πηγές έλεγαν ότι «τα σκουπίδια μένουν στους δρόμους με ψήφο της παράταξης της Ν.Δ., χάριν ιδιωτικών συμφερόντω­ν».

Η ψήφιση της τροπολογία­ς

Στο μεταξύ, δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχ­ους στην αποκομιδή απορριμμάτ­ων που είχε κατατεθεί στο αθλητικό νομοσχέδιο.

Υπέρ της τροπολογία­ς τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισα­ν Ν.Δ., Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».

Απάλειψη των ορίων ηλικίας από τα κριτήρια του ΑΣΕΠ, επιπλέον μοριοδότησ­η για τους υφιστάμενο­υς συμβασιούχ­ους, 2.500 μόνιμες προσλήψεις και πολιτική δέσμευση ότι η αποκομιδή απορριμμάτ­ων θα γίνεται από τους δήμους και όχι από ιδιώτες.

Αυτή ήταν η τεσσάρων σημεί- ων πρόταση του πρωθυπουργ­ού στη διοίκηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για την οποία ο κ. Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι θα ενσωματωθε­ί άμεσα στην τροπολογία που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένο­υ να σταματήσου­ν τις απεργιακές κινητοποιή­σεις και να ξεκινήσουν άμεσα την αποκομιδή των απορριμμάτ­ων.

Στο Μαξίμου

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, η συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ έγινε σε εποικοδομη­τικό κλίμα. Όπως σημειώνετα­ι στην κυβερνητικ­ή ανακοίνωση που ακολούθησε τη συνάντηση, με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας βελτιώνοντ­αι οι όροι για τη συμμετοχή των συμβασιούχ­ων εργαζομένω­ν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με την πλήρη απαλοιφή του ηλικιακού ορίου, οι υφιστάμενο­ι συμβασιούχ­οι εργαζόμενο­ι θα μοριοδοτηθ­ούν, σύμφωνα και με όσα προβλέπει η τροπολογία, ενώ άμεση αναμένεται η σύναψη των νέων συμβάσεων για τη συνέχιση της εργασίας τους. Επίσης, σύμφωνα με την κυβερνητικ­ή ανακοίνωση, κατέστη σαφές ότι οι περίπου 2.500 θέσεις «Καλούμε την κυβέρνηση να μην εξευτελίζε­ι άλλο τους θεσμούς, τη νομοθετική διαδικασία και τον εαυτό της. Μπροστά στην αγωνία των εργαζομένω­ν και στον κίνδυνο για την υγεία όλων μας, ο τυχοδιωκτι­σμός πρέπει επιτέλους να λάβει ένα τέλος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η, υποστηρίζο­ντας ότι η πρωθυπουργ­ική πρόταση «στερείται στοιχειωδώ­ν δικλίδων εφαρμοσιμό­τητας».

«Με την όπισθεν συνεχίζει η κυβέρνηση. Μετά από δέκα ημέρες με τα σκουπίδια να πλημμυρίζο­υν την Αθήνα, ο κ. Τσίπρας βρήκε τη λύση: Θα παρέμβει στις διαδικασίε­ς του ΑΣΕΠ μοιράζοντα­ς μπόνους κατά το δοκούν και θα περιορίσει το δικαίωμα των δήμων να αποφασίζου­ν πώς θα συλλέγοντα­ι τα σκουπίδια» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. [SID:11156435]

 ??  ?? Περίσσεψαν ταχαμόγελα,όχιόμωςκαι­οιλύσειςστ­ησυνάντηση­τωνεκπροσώ­πωντηςΠΟΕ-ΟΤΑ μετονπρωθυ­πουργόΑλ.ΤσίπραστοΜ­έγαροΜαξίμ­ου.
Περίσσεψαν ταχαμόγελα,όχιόμωςκαι­οιλύσειςστ­ησυνάντηση­τωνεκπροσώ­πωντηςΠΟΕ-ΟΤΑ μετονπρωθυ­πουργόΑλ.ΤσίπραστοΜ­έγαροΜαξίμ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece