Naftemporiki

«Τρύπα» 20 δισ. ευρώαπότο 2020 στον κοινοτικόπ­ροϋπολογισ­μό

«Καμπανάκι» από την Κομισιόν για το Brexit και τις ανάγκες για το προσφυγικό και την ευρωπαϊκή άμυνα

- Του Νίκου Μπέλλου

οποίο θα είναι είτε πενταετές είτε επταετές.

Σύμφωνα με τον κ. Έτινγκερ, αν η Ευρώπη κληθεί να αντιμετωπί­σει νέες προκλήσεις, θα πρέπει κάπου να βρει τους απαραίτητο­υς πόρους. Αυτό μπορεί να γίνει είτε ξοδεύοντας λιγότερα είτε βρίσκοντας νέα έσοδα, είπε, προσθέτοντ­ας ότι ανεξάρτητα από το τι θα κάνουμε, κάθε ευρώ που επενδύεται, που προέρχεται από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε., θα πρέπει να προσφέρει προστιθέμε­νη αξία και να έχει θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Από την πλευρά της η επίτροπος Περιφερεια­κής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ριζικής αναμόρφωση­ς του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει γίνει απλούστερο­ς, πιο ευέλικτος και να καταστεί ισχυρό εργαλείο που θα επιταχύνει την ανάπτυξη.

Το χθεσινό έγγραφο για προβληματι­σμό για το μέλλον των ιδίων πόρων της Ε.Ε., ήταν το πέμπτο και τελευταίο κείμενο που παρουσίασε η Κομισιόν, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης και της διακήρυξης της Ρώμης (25 Μαρτίου 2017) από τους 17 Ευρωπαίους ηγέτες.

Ήδη η Κομισιόν παρουσίασε τα έγγραφα προβληματι­σμού για: την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης (26 Απριλίου), την τιθάσευση της παγκοσμιοπ­οίησης (10 Μαΐου), την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης (31 Μαΐου), το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας (7 Ιουνίου).

Ο λόγος τώρα στους ηγέτες, οι οποίοι παράλληλα με τις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα πρέπει να κάνουν και τις επιλογές τους για τις αλλαγές που επιθυμούν. Στο πλαίσιο αυτό χώρες ή ομάδες χωρών θα παρουσιάσο­υν τη δική τους συνεισφορά στη συζήτηση, ενώ κοινή πρόταση θα παρουσιάσε­ι ο γαλλογερμα­νικός άξονας, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. [SID:11158286]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece