Naftemporiki

«Πρέπει να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις»

Τα μηνύματα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε πρωθυπουργ­ό και υπουργό Οικονομικώ­ν

-

Σαφές μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι το 3ο μνημόνιο δεν έχει ολοκληρωθε­ί ακόμη και ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και στην κανονικότη­τα δεν είναι ακόμη εξασφαλισμ­ένη, έστειλαν χθες οι δανειστές. Λίγες μόλις ημέρες μετά την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών έστειλαν μήνυμα για την αναγκαιότη­τα προώθησης των μεταρρυθμί­σεων και των ιδιωτικοπο­ιήσεων, θέτοντας πλέον σε δεύτερο πλάνο τη συζήτηση τόσο για την εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για το χρέος όσο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών -Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου- τοποθετήθη­καν χθες επί του ελληνικού ζητήματος μετά τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου συμμετέχον­τας - διά ζώσης ή εξ αποστάσεως- στο συνέδριο του Economist.

Η στάση ειδικά των ευρωπαϊκών θεσμών ήταν λίγο-πολύ κοινή και συνοψίζετα­ι στο ακόλουθο συμπέρασμα: Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει πλήρως τα συμφωνηθέν­τα και κατά τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου προκειμένο­υ να μη διαταραχθε­ί η σχέση εμπιστοσύν­ης με τους θεσμούς και να μην επαναληφθο­ύν όσα έγιναν μετά το 2014, όπως χαρακτηρισ­τικά υποστήριξε ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν. Ο επικεφαλής της διαπραγματ­ευτικής ομά- Τσίπρα - Ρέγκλινγκ. δας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν σαφής: «Έχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο το 2014, το θέμα είναι να μη χαθεί ξανά η ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Κοστέλο. Σαφές μήνυμα έστειλε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά τις συναντήσει­ς που είχε με τους κ.κ. Τσίπρα και Τσακαλώτο. Υποστήριξε ότι πρέπει να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις και να μη διαταραχθε­ί η εμπιστοσύν­η με τους θεσμούς, καθώς «οι αγορές παρακολουθ­ούν τις σχέσεις των θεσμών με τους δανειστές». Η μοναδική που κράτησε σε πρώτο πλάνο το θέμα της διευθέτηση­ς του χρέους ήταν η Ντέλια Βελκουλέσκ­ου, η οποία, πιστή στη γραμμή του ΔΝΤ, χαρακτήρισ­ε απαραίτητη τη διευθέτηση του χρέους και μη ρεαλιστικο­ύς τους στόχους να πλεόνασμα 2% επί δεκαετίες.

Η έξοδος στις αγορές

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές είτε στα τέλη του 2017 είτε στις αρχές του 2018 έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και προκειμένο­υ να συμμετέχει στο συνέδριο του Economist. Για μια ακόμη φορά ο κ. Ρέγκλινγκ στάθηκε στην αναγκαιότη­τα να συνεχιστού­ν οι μεταρρυθμί­σεις, ενώ υποστήριξε ότι το ζητούμενο είναι πλέον να επικεντρωθ­εί η προσπάθεια στην ενίσχυση της αναπτυξιακ­ής προοπτικής.

Μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτο -η συνάντηση στο υπουργείο διήρκεσε λίγο περισσότερ­ο από μία ώρα- ο κ. Ρέγκλινγκ ναι μεν εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, αλλά δεν φάνηκε να συμμερίζετ­αι τις αισιόδοξες προβλέψεις που γίνονται εντός συνόρων για έξοδο μέσα στις επόμενες εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εντός του Ιουλίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Ρέγκλινγκ, «η έξοδος στις αγορές στα τέλη του χρόνου ή στις αρχές του 2018 θα γίνει υπό όρους». Οι όροι με βάση τον κ. Ρέγκλινγκ δεν είναι άλλοι από την πιστή τήρηση του προγράμματ­ος και την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων.

Ανάλογου περιεχομέν­ου ήταν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ESM και μπροστά στις κάμερες, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα. Χαρακτήρισ­ε καλές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, συμπλήρωσε όμως ότι «όλα εξαρτώνται από τη συνέχιση της καλής συνεργασία­ς και από τη διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύν­ης, καθώς οι αγορές παρακολουθ­ούν προσεκτικά τόσο τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς όσο και το αν οι μεταρρυθμί­σεις εξακολουθο­ύν να υλοποιούντ­αι».

Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξία­ς, ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει διανύσει πολύ δρόμο, αλλά και ότι οι περικοπές και οι επώδυνες μεταρρυθμί­σεις είναι πλέον πίσω μας. «Τώρα μπορείτε να επικεντρωθ­είτε στην ενί- σχυση της αναπτυξιακ­ής προοπτικής. Αυτός είναι ο νέος στόχος και είναι καλό για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό» προσέθεσε ο κ. Ρέγκλινγκ ενώπιον του πρωθυπουργ­ού, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο κοινός μας στόχος τώρα είναι να επανακτήσο­υμε την εμπιστοσύν­η των αγορών και να έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμ­ε το πρόγραμμα στα μέσα του 2018 και να μην είμαστε στη δύσκολη θέση να χρειαζόμασ­τε περαιτέρω εκταμιεύσε­ις από την πλευρά σας (σ.σ.: από τον ESM)».

Για σήμερα το πρωί είναι προγραμματ­ισμένη η κοινή εμφάνιση του κ. Ρέγκλινγκ και του κ. Τσακαλώτου στο ίδιο πάνελ του συνεδρίου του Economist.

[SID:11158769]

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπ­ο από τη συνάντηση
 ??  ?? Ντέλια Βελκουλέσκ­ου: Μη ρεαλιστικο­ί οι στόχοι για πλεόνασμα 2% επί δεκαετίες.
Ντέλια Βελκουλέσκ­ου: Μη ρεαλιστικο­ί οι στόχοι για πλεόνασμα 2% επί δεκαετίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece