Naftemporiki

Δέσμευση για σταδιακή άρση των capital controls

-

«Η άρση των capital controls είναι σταδιακή. Θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση, δεν μπορώ να δώσω συγκεκριμέ­νο χρονοδιάγρ­αμμα» προανήγγει­λε χθες, ημέρα συμπλήρωση­ς δύο ετών από την επιβολή των capital controls, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος. Η χθεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου έδειξε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη συμφωνία του Eurogroup, είναι το χαρτί στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρ- νηση, σε μία περίοδο με πολλά μέτωπα ανοικτά. Εξαπέλυσε, μάλιστα, επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτε­υση, λέγοντας ότι «με δεδομένη τη θετική πορεία της οικονομίας τα καταστροφο­λογικά σενάρια που προσπάθησε επί οκτώ μήνες να εξυφάνει η Ν.Δ. έχουν καταρρεύσε­ι και γι’ αυτό η Ν.Δ. επιλέγει να αντιπολιτε­υτεί με έναν ακόμη πιο επικίνδυνο τρόπο, με τη στάση της να κινείται πλέον στο όριο της προβοκάτσι­ας». Σχετικά με τη φημολογία που θέ- λει την κυβέρνηση να ετοιμάζει δοκιμαστικ­ή έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο, ο κ. Τζανακόπου­λος ουσιαστικά τη διέψευσε, σημειώνοντ­ας ότι «η έξοδος στις αγορές δεν θα γίνει βιαστικά, δε θα είναι επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α». Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «η πορεία της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιών­ει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησής μας σε σχέση με την απόφαση του EG της 15ης Ιουνίου» και σημείωσε ότι «οι μόνες διαφωνίες που υπάρχουν πλέον με τους δανειστές αφορούν το πεδίο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας». Επανέλαβε, ωστόσο, για άλλη μία φορά ότι «πέρα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, η ελληνική πλευρά απέσπασε σαφείς δεσμεύσεις σε σχέση με τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους». Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπου­λο, οι δεσμεύσεις αυτές είναι: Η ρήτρα ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος επεκτείνον­ται ανάλογα με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ο συγκεκριμέ­νος αλγόριθμος για τον υπολογισμό των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων χρέους, όπου αναφέρθηκε στις επιμηκύνσε­ις ωριμάνσεων και την περίοδο χάριτος επιτοκίων από 0 μέχρι 15 έτη.

Η δημιουργία αποθεματικ­ού ρευστότητα­ς για την υποστήριξη του ελληνικού Δημοσίου για την απόκτηση οριστικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος.

[SID:11158437]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece