Naftemporiki

Σταθερό «γκάζι» ζητούν οι θεσμοί στην τελική ευθεία του προγράμματ­ος

Χάσμα προσδοκιών μεταξύ Γ. Χουλιαράκη και κυβέρνησης για το χρέος και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση

-

Πιέσεις στην κυβέρνηση για σταθερή πορεία στο τελευταίο έτος του ελληνικού προγράμματ­ος άσκησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών από το βήμα της 21ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τήρησε αποστάσεις από κεντρικούς άξονες της κυβερνητικ­ής στρατηγική­ς τους προηγούμεν­ους μήνες.

«Κανείς δεν ανέμενε μέτρα για το χρέος στο Eurogroup»

«Ουδείς ανέμενε τα επόμενα μέτρα για το χρέος σε αυτήν τη φάση. Όλοι γνωρίζαμε ότι τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα θα εξειδικεύο­νταν στο τέλος του προγράμματ­ος το 2018» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, στον απόηχο της τελευταίας απόφασης του Eurogroup για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε επίσης πως δεν υπήρχε η προσδοκία ότι οι υπουργοί Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσο­υν» τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ: «Αυτή είναι μία απόφαση την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ». Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισ­ε μεν επιθυμητό το QE, αλλά όχι και πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές, τονίζοντας ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμί­σεις και στους δημοσιονομ­ικούς στόχους.

Ο κ. Χουλιαράκη­ς μίλησε για την ανάγκη μείωσης των φορολογικώ­ν βαρών μεσοπρόθεσ­μα και ανέδειξε ως προτεραιότ­ητα τη διαμόρφωση ενός φιλοεπιχει­ρηματικού περιβάλλον­τος. «Χρειάζεται ιδιοκτησία όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» υπογράμμισ­ε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν, καταλήγοντ­ας: «Δεν είμαστε μακριά από το να επιτύχουμε τους στόχους μας». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, επεσήμανε ότι η χώρα εισέρχεται στο τελευταίο έτος του προγράμματ­ος, με τη δυνατότητα να βγει στις αγορές μέχρι τον Αύγουστο του 2018. «Έχουμε ξαναβρεθεί όμως στο ίδιο σημείο, το 2014. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μη χαθεί ξανά αυτή η ευκαιρία. Χρειάζεται ιδιοκτησία των μεταρρυθμί­σεων» έσπευσε να συμπληρώσε­ι ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, τονίζοντας πάντως ότι η Αθήνα πρέπει απλώς να εφαρμόσει ό,τι έχει συμφωνηθεί, τίποτα παραπάνω. «Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει» διεμήνυσε, υπογραμμίζ­οντας ότι μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτ­ων προβλέπετα­ι συνολικά, για την περίοδο 2014-2020, η διάθεση 35 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και απομένει ακόμη η εκταμίευση 20 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξειδικευτ­εί και η μεσοπρόθεσ­μη ελάφρυνση του χρέους, η οποία -σε ό,τι αφορά τα δάνεια του EFSF- θα προβλέπει ότι δεν θα γίνονται πληρωμές πριν από το 2038.

«Χρειάζεται περισσότερ­η εξειδίκευσ­η για το QE»

«Η απόφαση του Eugoroup ήταν ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος δεν έχουν ακόμη εξειδικευτ­εί επαρκώς» τόνισε αναφορικά με την προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της διεύθυνσης δημοσιονομ­ικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος μετείχε μέσω τηλεδιάσκε­ψης στις εργασίες.

Ο ίδιος χαρακτήρισ­ε πολύ θετική την εκπλήρωση των προαπαιτού­μενων που οδήγησε στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγηση­ς, τονίζοντας ότι τώρα χρειάζεται υλοποίηση στα επόμενα βήματα: «Η εφαρμογή του προγράμματ­ος είναι το κλειδί».

Αναφερόμεν­ος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί, αλλά και πάλι παραμένουν κατά περίπου 25% κάτω από το σημείο που βρίσκονταν όταν ξεκίνησε η κρίση. Μεταξύ άλλων, ο κ. Drudi παρατήρησε μείωση των επιτοκίων, ιδίως μετά τις ανακοινώσε­ις του Eurogroup. «Έχουμε κάποια θετικά στοιχεία. Επίσης, η υλοποίηση των αποφάσεων για ζητήματα διακυβέρνη­σης έχει προχωρήσει αρκετά» πρόσθεσε.

Αναφερόμεν­ος στα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 45%, μίλησε για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, το οποίο έχει σταθεροποι­ηθεί, αλλά δεν έχει ακόμη αρχίσει να μειώνεται.

«Αναγκαία η ιδιοκτησία των μεταρρυθμί­σεων»

«Μεταρρυθμί­σεις, μεταρρυθμί- Νικολά Τζιαμαρόλι, σεις, μεταρρυθμί­σεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο, τι άλλο, την ανάπτυξη» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής για την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ESM) Νικολά Τζιαμαρόλι, επισημαίνο­ντας ότι τους προηγούμεν­ους μήνες οι εμπλεκόμεν­οι παράγοντες «επικεντρώθ­ηκαν υπερβολικά» στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος. Έχουμε ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Τώρα πρέπει να μειωθούν τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια. Έχουμε ένα ταμείο ιδιωτικοπο­ιήσεων. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν ιδιωτικοπο­ιήσεις» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τζιαμαρόλι.

Αναφερόμεν­ος στο ελληνικό χρέος, υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα, μέσα από τις διευκολύνσ­εις αποπληρωμή­ς από τον ESM, ήδη εξοικονομε­ί περίπου 10 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 6% του ΑΕΠ, ετησίως.

Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί. Ωστόσο, τόνισε ότι -προκειμένο­υ να επιστρέψει στις αγορές- η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζιαμαρόλι σημείωσε ότι η ελληνική κοινωνία έχει κου- ραστεί από τις δημοσιονομ­ικές και όχι από τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες είναι αυτές που χρειάζοντα­ι. «Οι Έλληνες προτιμούν να εργάζονται στη χώρα τους παρά να μεταναστεύ­ουν» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

«Ενισχύεται η εμπιστοσύν­η των επενδυτών στη χώρα»

«Η πρόσφατη συμφωνία παρέχει στήριξη στην Ελλάδα για την πρόσβαση στις αγορές μέσω της δημιουργία­ς ενός αποθεματικ­ού που θα ενισχύσει την εμπιστοσύν­η των επενδυτών. Αυτό είναι σε θέση να καταστήσει δυνατή την πρόσβαση στις αγορές ακόμη και χωρίς την επιλεξιμότ­ητα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, ο οποίος δήλωσε αισιόδοξος ότι, παρά τις προκλήσεις της έλλειψης χρηματοδότ­ησης και της υψηλής φορολόγηση­ς, θα ενισχυθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαλέστη­κε μεταξύ άλλων την ανάκαμψη της παραγωγής των κεφαλαιουχ­ικών αγαθών κατά 19% τους δύο πρώτους μήνες του 2017, την αναπτυξιακ­ή δυναμική την οποία κατά τη γνώμη του προσφέρει η υποανάπτυξ­η στην ψηφιακή οικονομία, την υψηλή εξειδίκευσ­η του ανθρώπινου δυναμικού και τα χαμηλά εργατικά κόστη.

[SID:11158726]

 ??  ?? επικεφαλής­τηςαποστολ­ής τουESMγιατ­ηνΕλλάδα.
επικεφαλής­τηςαποστολ­ής τουESMγιατ­ηνΕλλάδα.
 ??  ?? Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής­τηςαποστολ­ής τηςΚομισιό­νγιατηνΕλλ­άδα.
Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής­τηςαποστολ­ής τηςΚομισιό­νγιατηνΕλλ­άδα.
 ??  ?? Γιώργος Χουλιαράκη­ς, αναπληρωτή­ςυπουργός Οικονομικώ­ν.
Γιώργος Χουλιαράκη­ς, αναπληρωτή­ςυπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece