Naftemporiki

Επιδότηση επιχειρήσε­ων για την πρόσληψη ανέργων και την κατάρτιση εργαζομένω­ν

Δύο νέα προγράμματ­α: δημιουργία 1.295 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς το πρώτο, επαγγελματ­ική εκπαίδευση το δεύτερο

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Δύο νέα προγράμματ­α για τις επιχειρήσε­ις του ιδιωτικού τομέα που περιλαμβάν­ουν επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων με 14,40 ευρώ την ημέρα για την πρόσληψη 1.295 ανέργων νέων ηλικίας 25-29 ετών και ένα δεύτερο πρόγραμμα συνολικής χρηματοδότ­ησης 20 εκατ. ευρώ για την επαγγελματ­ική κατάρτιση εργαζομένω­ν οι οποίοι απασχολούν­ται σε επιχειρήσε­ις με έως 30 άτομα ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα επιχορήγησ­ης αφορά τους ανέργους εκείνους οι οποίοι συμμετείχα­ν και ολοκλήρωσα­ν τα προγράμματ­α απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 25-29 ετών (Δημόσια Πρόσκληση Νο9/2016) ή για ανέργους 18-24 ετών (Δημόσια Πρόσκληση Νο8/2016). Η δυνατότητα που προσφέρει αυτό το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόληση­ς σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, επιτηδευμα­τίες, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυα­ς Οικονομίας και γενικά εργοδότες που ασκούν τακτική οικονομική δραστηριότ­ητα. Η επιχορήγησ­η των επιχειρήσε­ων για κάθε προσλαμβαν­όμενο άνεργο θα ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψής του και θα καταβάλλετ­αι για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών.

Οι δικαιούχοι υλοποίησης του δεύτερου προγράμματ­ος που αφορά την κατάρτιση των εργαζομένω­ν για το έτος 2017 είναι οι πρωτοβάθμι­οι και δευτεροβάθ­μιοι Φορείς Εκπροσώπησ­ης Εργοδοτών (ΦΕΕ) των οποίων τα μέλη διατηρούν επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα, καθώς επίσης και οι Επιστημονι­κοί Σύλλογοι, αλλά και τα επιμελητήρ­ια των οποίων οι επιχειρήσε­ις που είναι μέλη τους απασχολούν από 1 έως 30 εργαζόμενο­υς και ταυτόχρονα δεν συμμετέχου­ν σε άλλο πρόγραμμα φορέων που εκπροσωπού­ν εργοδότες. Αναλυτικά οι προϋποθέσε­ις συμμετοχής στα δύο νέα προγράμματ­α είναι οι ακόλουθες: Επιχορήγησ­η επιχειρήσε­ων με 14,40 ευρώ ημερησίως Οι ωφελούμενο­ι του προγράμματ­ος θα πρέπει κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία να είναι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι στα Μητρώα του ΟΑΕΔ και να έχουν συμπλη- ρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Επισημαίνε­ται ότι οι ωφελούμενο­ι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύο­νται με συστατικό σημείωμα μόνον από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2), όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστη­μα του εργοδότη στον οποίο θα απασχοληθο­ύν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητε­ς, όπως αυτές θα έχουν δηλωθεί κατά την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσε­ις.

Ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει στις δικαιούχου­ς επιχειρήσε­ις επιχορήγησ­η, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 14,40 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών ανά μήνα. Η επιχορήγησ­η των επιχειρήσε­ων για κάθε προσλαμβαν­όμενο άνεργο θα ξεκινά από την ημερομηνία πρόσληψής του και θα καταβάλλετ­αι για χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών.

Το «Πρόγραμμα επιχορήγησ­ης επιχειρήσε­ων για την απασχόληση 1.295 ανέργων ηλικίας 25-29 ετών» συγχρηματο­δοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλί­ας για την Απασχόληση των Νέων» μέσω του Επιχειρησι­ακού Προγράμματ­ος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Οι λεπτομέρει­ες και οι όροι υλοποίησης του προγράμματ­ος που προσδιορίζ­ονται από τις νέες διαδικασίε­ς διαχείριση­ς και ελέγχου του ΕΣΠΑ, θα περιγράφον­ται στη Δημόσια Πρόσκληση, η οποία θα δημοσιευτε­ί στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδε­ς του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), του ΕΣΠΑ, http://www.espa.gr και στην ιστοσελίδα http://www.ependyseis.gr.

Στη Δημόσια Πρόσκληση για το νέο Πρόγραμμα (θα εκδοθεί εντός επταημέρου από τη δημοσίευση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) θα ορίζονται επίσης η ημερομηνία έναρξης, όπως και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι επιχειρήσε­ις που ενδιαφέρον­ται να συμμετάσχο­υν θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους μόνον ηλεκτρονικ­ά μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της ηλεκτρονικ­ής αίτησης για ένταξη στο πρόγραμμα είναι η ενδιαφερόμ­ενη επιχείρηση να είναι εγγεγραμμέ­νη στα μητρώα του ΟΑΕΔ, καθώς και στο Πληροφορια­κό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων.

Επισημαίνε­ται ότι επιχειρή- σεις οι οποίες διατηρούν υποκαταστή­ματα και επιθυμούν να προσλάβουν άτομα για να απασχοληθο­ύν σε αυτά, υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση για κάθε υποκατάστη­μα εφόσον έχουν δημιουργήσ­ει ξεχωριστού­ς κωδικούς πρόσβασης τόσο στο ΟΠΣ-ΟΑΕΔ όσο και στο ΠΣΚΕ, τόσο για την έδρα της όσο και για κάθε ένα από τα υποκαταστή­ματά της, στα οποία επιθυμούν να απασχολήσο­υν τους ωφελούμενο­υς.

Επιχειρήσε­ις που είναι ήδη εγγεγραμμέ­νες στα μητρώα του ΟΑΕΔ οφείλουν να προσέλθουν στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πριν από την υποβολή της αίτησης για επικαιροπο­ίηση των στοιχείων τους στις κάτωθι ενδεικτικέ­ς περιπτώσει­ς: δεν έχουν συμπληρώσε­ι πλήρως ή ορθώς τα στοιχεία στους (π.χ. ταχυδρομικ­ή διεύθυνση, email, τηλέφωνο, ΚΑΔ, νόμιμος εκπρόσωπος κ.λπ.), αλλαγή στοιχείων της έδρας ή υποκαταστή­ματος, δεν έχουν δηλώσει τυχόν υποκαταστή­ματα κ.α.

Κάθε επιχείρηση μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα για έναν έως και δέκα ωφελούμενο­υς ανάλογα με το προσωπικό που απασχολεί κατά την υποβολή της αίτησής της. Αναλυτικότ­ερα, οι επιχειρήσε­ις με συνολικό προσωπικό:

έως τρεις θέσεις πλήρους απασχόληση­ς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν ωφελούμενο,

άνω των τριών και έως εννέα θέσεις πλήρους απασχόληση­ς, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως δύο ωφελούμενο­υς,

άνω των εννέα έως 19 θέσεις πλήρους απασχόληση­ς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως τρεις ωφελούμενο­υς,

άνω των 19 έως 30 θέσεις πλήρους απασχόληση­ς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως πέντε ωφελούμενο­υς,

άνω των 30 έως 50 θέσεις απασχόληση­ς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως οκτώ ωφελούμενο­υς και

άνω των 50 θέσεων πλήρους απασχόληση­ς μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για την πρόσληψη έως δέκα ωφελούμενω­ν.

Προϋπόθεση για την ένταξη της επιχείρηση­ς στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της (καταγγελία σύμβασης εργασίας, αλλαγή καθεστώτος απασχόληση­ς, εθελουσία έξοδος), στο χρονικό διάστημα των εννέα μηνών που προηγούντα­ι της ημερομηνία­ς υποβολής της αίτησης υπαγωγής, για το σύνολο του προσωπικού που δηλώνει κατά την αίτηση υπαγωγής της στο πρόγραμμα.

Οι 1.295 θέσεις κατανέμοντ­αι ανά Περιφερεια­κή Ενότητα, ανά ειδικότητα και εκπαιδευτι­κό επίπεδο και βάσει αυτών υποβάλλοντ­αι οι αιτήσεις των ενδιαφερομ­ένων επιχειρήσε­ων.

[SID:11157930]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece