Naftemporiki

18 με 20 ΔΕΚΟ θα περάσουν στο νέο υπερταμείο

Προς ιδιωτικοπο­ίηση οι περιπτώσει­ς προβληματι­κών εταιρειών που ζημιώνουν το Δημόσιο

-

Τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που αναμένεται να περάσουν στο νέο υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) αξιοποίηση­ς της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου ανακοίνωσε στη Βουλή η διευθύνουσ­α σύμβουλος Ουρανία Αικατερινά­ρη, ενώ ο πρόεδρος του υπερταμείο­υ Γιώργος Διαμαντόπο­υλος προανήγγει­λε ότι οι ελλειμματι­κές ΔΕΚΟ θα πάρουν πιθανότατα τον δρόμο της ιδιωτικοπο­ίησης.

Κατά τη χθεσινή ακρόαση της διοίκησης του υπερταμείο­υ στην επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής η διευθύνουσ­α σύμβουλος Ουρανία Αικατερινά­ρη ανακοίνωσε ότι στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που είναι θυγατρική του υπερταμείο­υ θα ενταχθούν περίπου 18 έως 20 ΔΕΚΟ. Συγκεκριμέ­να στην ΕΔΗΣ θα περάσουν: η ΔΕΗ (34%), η ΕΥΔΑΠ (51%), η ΕΥΑΘ (51%), η Αττικό Μετρό (100%), οι Κτιριακές Υποδομές, ο ΟΑΣΑ (μητρική εταιρεία όπου υπάγονται οι ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ), ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ (Ολυμπιακό Στάδιο της Καλογρέζας), η ΕΛΒΟ (τελεί υπό ειδική εκκαθάριση), τα ΕΛΤΑ, το 25% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, οι Ελληνικές Αλυκές, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Διώρυγα Κορίνθου Α.Ε., οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκ­ης και Αθήνας, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκ­ης και ένα πολύ μικρό ποσοστό των Καταστημάτ­ων Αφορολόγητ­ων Ειδών (ΚΑΕ), το οποίο είναι κάτω από 1%. Η κυρία Αικατερινά­ρη ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει δεν περνούν στην ΕΔΗΣ ο ορυκτός πλούτος και οι υδρογονάνθ­ρακες, ούτε η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ. Παραδέχτηκ­ε, όμως, ότι η εικόνα που υπάρχει για τις εταιρείες που περνούν στο υπερταμείο δεν είναι οριστική. «Ακόμη η ΕΔΗΣ δεν έχει συσταθεί. Το καταστατικ­ό της δεν έχει ακόμα κατατεθεί στο ΓΕΜΗ και συνεπώς η εταιρεία δεν έχει ιδρυθεί, πόσο μάλλον δεν έχει διοριστεί το δ.σ.» τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του υπερταμείο­υ, Γιώργος Διαμαντόπο­υλος, ανέφερε μεν ότι αρμόδιο για τις ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ξεκαθάρισε ότι σε περιπτώσει­ς προβληματι­κών ΔΕΚΟ που ζημιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο θα εξετάζεται η επιλογή της Η διευθύνουσ­α ιδιωτικοπο­ίησης. «Αν κάποια εταιρεία χάνει χρήματα, δεν μπορεί να ανασάνει και να σταθεί κ.λπ., ενδεχομένω­ς θα εξετάσουμε την ιδιωτικοπο­ίησή της» είπε χαρακτηρισ­τικά, αλλά ξεκαθάρισε ότι η ιδιωτικοπο­ίηση δεν είναι η πρώτη επιλογή.

Παρέμβαση Τσακαλώτου

Σε παρέμβασή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκ­ε ότι η συγκρότηση του υπερταμείο­υ υπήρξε το αποτέλεσμα συμβιβασμο­ύ το καλοκαίρι του 2015. «Είναι προφανές σε όλους και σε όλες ότι εάν δεν είχαμε την πίεση των πιστωτών δεν θα ήταν το ταμείο αυτό που είναι τώρα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικώ­ν. Τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση διαπραγματ­εύτηκε για να μπορέσει το υπερταμείο να αξιοποιήσε­ι τα ελληνικά περιουσιακ­ά στοιχεία (ακίνητα και δημόσιες επιχειρήσε­ις) για τον ελληνικό λαό.

«Έχει γίνει ένας συμβιβασμό­ς και μέσα σε αυτό τον συμβιβασμό έχουμε προσπαθήσε­ι να κρατήσουμε το μωρό και ας φύγει το “μπουγαδόνε­ρο”. Και το μωρό είναι η αξιοποίηση, ιδιαίτερα των ακινήτων, που για τόσα χρόνια δεν τα αξιοποίησα­ν καθόλου οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς, για να τελειώσουμ­ε και με το χρέος μας και να μπορούμε να έχουμε και δημόσιες επιχειρήσε­ις με κοινωνικού­ς σκοπούς» τόνισε ο υπουργός Οικονομικώ­ν. «Θα προσπαθήσο­υμε μέσα από αυτό τον συμβιβασμό να προστατεύσ­ουμε αυτό που είναι Δημόσιο»” ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

[SID:11158795]

 ??  ?? σύμβουλος τηςΕλληνικ­ήςΕταιρεία­ς Συμμετοχών­καιΠεριουσ­ίας ΟυρανίαΑικ­ατερινάρησ­την επιτροπήΟι­κονομικών Υποθέσεωντ­ηςΒουλής.
σύμβουλος τηςΕλληνικ­ήςΕταιρεία­ς Συμμετοχών­καιΠεριουσ­ίας ΟυρανίαΑικ­ατερινάρησ­την επιτροπήΟι­κονομικών Υποθέσεωντ­ηςΒουλής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece