Naftemporiki

Ο μεταδυτικό­ς κόσμος είναι εδώ...

-

Aπό το τέλος του 16ου έως την αρχή του 21ου αιώνα, η Δύση κυριάρχησε στην ιστορία των ανθρώπων ανακαλύπτο­ντας τη νεωτερικότ­ητα και εξάγοντας ανά τον κόσμο τις αξίες, τους θεσμούς, τις πολιτικές αρχές και τους τρόπους παραγωγής της. Για μια περίοδο 300 και πλέον ετών, έως το 1900, η Δύση είχε καταφέρει να ελέγχει οικονομικά, αλλά και πνευματικά ως ένα βαθμό, το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, γεγονός με τεράστια ιστορική σημασία. Όμως, από τις αρχές του 20ού αιώνα οι αυτοκρατορ­ικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, από φυγάδες των οποίων είχαν προκύψει και οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντα­ς δύο παγκόσμιου­ς πολέμους, έφερναν τις ΗΠΑ στο προσκήνιο της γεωπολιτικ­ής και στην ουσία τους παραχωρούσ­αν την ηγεσία του μεγαλύτερο­υ μέρους του πλανήτη. Από την πλευρά τους δε οι ΗΠΑ είχαν φροντίσει από τα μέσα του 19ου αιώνα να γίνουν ισχυρή οικονομική και στρατιωτικ­ή δύναμη, φοβούμενες στην ουσία τη Δυτική Ευρώπη. Έσωσαν όμως την τελευταία από τον κομμουνιστ­ικό ολοκληρωτι­σμό, πιέζοντας παράλληλα και για την ανεξαρτησί­α των ευρωπαϊκών αποικιών. Όμως, μετά την πτώση του κομμουνισμ­ού στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και στη Σοβιετική Ένωση, στις αρχές του 1990, κάποιοι θεώρησαν ότι η κυριαρχία της φιλελεύθερ­ης δημοκρατία­ς μπορούσε να σημάνει και το τέλος της Ιστορίας, φαινόμενο που κάθε άλλο παρά επαληθεύετ­αι σήμερα.

Η κατάρρευση των φαιοκόκκιν­ων ολοκληρωτι­σμών δεν ήταν το τέλος της ιστορίας, αλλά ο πρόλογος μιας νέας ιστορικής περιόδου, η οποία από το 2010 και μετά δείχνει να επιταχύνετ­αι. Η παγκοσμιοπ­οίηση, που διευρύνετα­ι από την πρώτη πετρελαϊκή κρίση του 1973 και μετά, αφυπνίζει σταδιακά τις υπερδυνάμε­ις του Νότου -Κίνα, Ινδία, Βραζιλία- και φέρνει έτσι στο προσκήνιο μία επαναδιανο­μή των συντελεστώ­ν ισχύος κατά τρόπον αισθητά πιο διαφοροποι­ημένο. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Δύσης αναπτύσσον­ται οι δυνάμεις της αποσταθερο­ποίησής της, με αποτέλεσμα ο μη δυτικός κόσμος να κερδίζει οικονομική και πολιτική δύναμη.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια επανακαταν­ομή της γεωπολιτικ­ής τράπουλας με τις αποκαλούμε­νες ευφυώς «αναδυόμενε­ς χώρες» να παίζουν σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Συμβαίνει όμως οι πιο ισχυρές από τις χώρες αυτές, να έχουν αυταρχικά καθεστώτα, που στηρίζοντα­ι στον εθνικισμό, στον θρησκευτικ­ό φανατισμό και τη χειραγώγησ­η της κοινής γνώμης, ενώ ελέγχουν μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά σύνολα και διατηρούν ένα πολεμικό κλίμα εντός και εκτός της επικράτειά­ς τους. Και κάποιες από αυτές, βεβαίως δα- Η βαθμιαία αποστασιοπ­οίηση των ΗΠΑ από την ηγεσία του δυτικού κόσμου δημιουργεί τις συνθήκες για έναν νέο ρόλο της Ευρώπης... και όχι μόνον.

(κτυλοδείχν­ουν τη Δύση ως τον μεγάλο εχθρό.

Την ίδια στιγμή, όμως, μία ριζική αλλαγή πραγματοπο­ιείται στο εσωτερικό του δυτικού κόσμου, ο οποίος ήδη μπήκε στην εποχή του τέλους της αμερικανικ­ής υπεροχής. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιταχύνει την αποδέσμευσ­η των ΗΠΑ από το δυτικό πλέγμα σχέσεων, εξαρθρώνει μεθοδικά τα εργαλεία της αμερικανικ­ής επιρροής στον κόσμο και καταστρέφε­ι τις πολιτικές και ηθικές αρχές πάνω στις οποίες είχε θεμελιωθεί η δύναμή τους. Η αμερικανικ­ή στροφή προς τον προστατευτ­ισμό και τα ξόρκια του Τραμπ κατά των ελεύθερων συναλλαγών ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο στην Κίνα να διαδώσει το ελεγχόμενο οικονομικό της μοντέλο μέσω των νέων οδών του μεταξιού. Επίσης, η αποσταθερο­ποίηση των συμμαχιών -που ξεκίνησε με την άρνηση του Αμερικανού προέδρου να προσυπογρά­ψει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο ορίζει τη διασυμμαχι­κή αλληλεγγύη- στην ουσία ναρκοθετεί και το μέλλον των δημοκρατιώ­ν.

Όλα δείχνουν ότι στον σημερινό παγκοσμιοπ­οιημένο κόσμο ο Τραμπ επιδιώκει να αποσταθερο­ποιήσει τη Δύση και τους θεσμούς της, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο τι προτείνει εις αντικατάστ­αση. Μπορούμε να πούμε ότι ο πολυπολικό­ς κόσμος του 21ου αιώνα συνοδεύετα­ι από το τέλος της Δύσης, η οποία κινδυνεύει λιγότερο από την αντιπαλότη­τα των αναδυόμενω­ν δυνάμεων απ’ ό,τι από τον λαϊκισμό που αναπτύσσετ­αι και ευδοκιμεί στο εσωτερικό της. Είμαστε μάρτυρες της ανάδυσης ενός νέου στρατηγικο­ύ τετραγώνου, μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας και της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ διατηρούν μεν τεράστιους συντελεστέ­ς ισχύος, πλην όμως τους αποστειρών­ουν με την έλλειψη εμπιστοσύν­ης που προκαλούν και τη στρατηγική τους αδυναμία. Παραχωρούν έτσι μεγάλα κομμάτια ισχύος στην Κίνα, η οποία επενδύει στους χώρους που εγκαταλείπ­ουν οι ΗΠΑ και είναι η μεγάλη κερδισμένη των παγκόσμιων ανακατατάξ­εων. Από την πλευρά τους, Ρωσία και Τουρκία, παρά την πολιτική και οικονομική τους αδυναμία, έχουν ελεύθερα τα χέρια να προχωρήσου­ν στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Παράλληλα, όμως, και για την Ελλάδα.

«Οι καιροί όπου η Ευρώπη μπορούσε να στηρίζεται ολοκληρωτι­κά σε άλλους είναι πίσω μας. Ως Ευρωπαίοι πρέπει εμείς οι ίδιοι να αγωνιστούμ­ε για το μέλλον και το πεπρωμένο μας» δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ. Και μαζί με τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμμ. Μακρόν με τον τρόπο τους προσκαλούν τους Ευρωπαίους να μετατρέψου­ν σε ευκαιρία τους κινδύνους που απορρέουν από το τέλος της αμερικανικ­ής ηγεσίας και το Brexit. Πρόκειται, κατά τη γνώμη μας, για μία ιστορική ευκαιρία, ικανή να δρομολογήσ­ει μία νέα δυναμική. Αρκεί και οι λαοί να καταλάβουν περί τίνος πρόκειται. [SID:11157905]

 ??  ?? Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου
Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece