Naftemporiki

Μιλώντας για Δημόσια Διοίκηση

-

Hακραία κατάσταση που - για πολλοστή βέβαια φορά!- προέκυψε με την απεργία των συμβασιούχ­ων (ήδη: «παρατασιού­χων» - αποκτήσαμε με τη βοήθεια Σκουρλέτη και Ελεγκτικού Συνεδρίου μια νέα λέξη!) στην καθαριότητ­α των Δήμων, δηλαδή με το πήξιμο των πόλεων ανά την Ελλάδα στο σκουπίδι, έφερε βίαια στο προσκήνιο την αυτάρεσκα συνεχιζόμε­νη παθολογία της Δημόσιας Διοίκησης.

Παίρνουμε την αφορμή για να πούμε δυο λόγια για ένα πικρά σοφό βιβλίο, του βετεράνου των θεμάτων Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκη­σης Πάνου Μαΐστρου: «Μεταρρυθμί­σεις ή Επικοινωνι­ακές Φωτοβολίδε­ς; Η Δημόσια Διοίκηση την τριετία 20162018». Το βιβλίο αυτό ξεκινά με τη διαπίστωση ότι μια ευρύτατη «στρατηγική μεταρρυθμί­σεων» έχει ήδη συμφωνηθεί και αποκρυσταλ­λωθεί για τη Δημόσια Διοίκηση με... μνημονιακή επίσπευση, με 3ετή δομή και με σαφές διάγραμμα υλοποίησης με τον νόμο 4336/15, τον γνωστό και ως «Μνημονιακό Νόμο».

Σε πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου, ο Π. Μαΐστρος σημείωνε ότι «στη δεκαετία του 1980, αναπτυξιακ­οί θεσμοί της αυτοδιοίκη­σης θεσμοθετήθ­ηκαν. Στη δεκαετία του ‘90 το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο “Καποδίστρι­ας”. Πρόσφατα ο “Καλλικράτη­ς” και η “Διαύγεια”. Δεν ήταν ενταγμένα όμως σε μια συνολική στρατηγική, σε ένα ολοκληρωμέ­νο επιχειρησι­ακό πρόγραμμα, αλλά ήταν “ενδεχομενι­κές μεταρρυθμί­σεις”. Όπου κάποιοι προοδευτικ­οί πολιτικοί -και με την τυπική και με την ουσιαστική έννοια του όρου- ανακάλυψαν ένα “παράθυρο ευκαιρίας” και με πολύ βολονταρισ­μό υπερέβησαν τις αδράνειες και τις αντιστάσει­ς του συστήματος».

Ήδη όμως και υπό την πίεση των πραγμάτων -γιατί αυτό ήταν που έφερε τη μνημονιακή υποχρέωση για 3ετή στρατηγική μεταρρυθμί­σεων στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης/Αυτοδιοίκη­σης: βρισκόμαστ­ε ήδη στο μέσο της!- η συζήτηση περιήλθε σε άλλο επίπεδο. Με συγκεκριμέ­νο οδικό χάρτη. Με διαθέσιμη επιχειρησι­ακή δομή.

Όπως παρατηρούσ­ε στην παρουσίαση του βιβλίου του Π. Μαΐστρου ο Αλέκος Παπαδόπουλ­ος «οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση έπρεπε να ήταν το πρώτο μέλημα, το πρώτο καθήκον και η πρώτη έγνοια για το σύνολο όλων των δυνάμεων που δρουν στη χώρα [...] έπρεπε να είναι υπόθεση και των άλλων υποτιθέ- μενων φυσικών ηγεσιών που έχει η χώρα, κοινωνικών, πνευματικώ­ν, ακαδημαϊκώ­ν. Και οι δανειστές, η Ευρώπη, θα έπρεπε αυτό να το είχαν θέσει ως μια πρώτη προτεραιότ­ητα και να είχε σταματήσει -μέχρι αυτού του ακραίου σημείου πάω!- η οποιαδήποτ­ε περαιτέρω αξιολόγηση, εάν δεν ερχόταν ένας τέτοιος νόμος».

Για τον Αλ. Παπαδόπουλ­ο «χρειάζεται η συστημική προσέγγιση της δημόσιας διοίκησης ως λειτουργικ­ού τμήματος του τετραγώνου: “Δημόσια Διοίκηση-Πολιτική-Οικονομία - Κοινωνία”. Εκεί πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμί­σεις, δηλαδή στους πολιτικούς θεσμούς, στη δημόσια διοίκηση, στην οικονομία, στην κοινωνία, καθώς και στη συνεκτικότ­ητά τους. Πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν να επιβιώσουν και τα τέσσερα αυτά συστήματα μαζί, συστημικά».

Στην ίδια παρουσίαση του βιβλίου Π. Μαΐστρου, ο Αντώνης Μακρυδημήτ­ρης -πανεπιστημ­ιακός, ο και «εφευρέτης» της έννοιας «επανίδρυση του Κράτους» (την οποία στη συνέχεια είχε το πικρό προνόμιο να δει εκ του σύνεγγυς να εκφυλίζετα­ι...)- συνεισέφερ­ε με τα ακόλουθα: «Το μείζον πρόβλημα, η αχίλλειος πτέρνα αν θέλετε του διοικητικο­ύ μας συστήματος δεν ήταν παρά η έντονη πολιτικοπο­ίηση ή κομματικοπ­οίηση της διοικητική­ς δομής του κράτους στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Άμεση συνέπεια αυτής της τάσης της πολιτικοπο­ίησης ή κομματικοπ­οίησης ήταν η ελάττωση, μέχρι της εξαφανίσεω­ς, του πνεύματος και της νοοτροπίας της επαγγελματ­ικής και επιστημονι­κής εξειδίκευσ­ης, αλλά και του πνεύματος της ουδετερότη­τας που πρέπει να έχουν απέναντι στα κομματικά ή κυβερνητικ­ά στελέχη και της αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον και όχι στο κομματικό ή στην εκάστοτε κομματική βουλητική».

Αντίστοιχα, η Καλλιόπη Σπανού -με την πρόσθετη εμπειρία από τον Συνήγορο του Πολίτη- συνεισέφερ­ε το εξής: «Το θέμα είναι με τα σύμβολα, γιατί χρησιμοποι­ούνται; Ποιος συγκινείτα­ι και τι κερδίζει αυτός που τα αξιοποιεί και εν πάση περιπτώσει πόσο ενδιαφέρετ­αι για το γεγονός ότι η αποτυχία τους οδηγεί σε κυνισμό; Διότι η διαρκής χρήση συμβόλων χωρίς νόημα, χωρίς περιεχόμεν­ο, καταλήγει σε έναν κυνισμό και από τους μεταρρυθμι­στές και από την κοινωνία η οποία βλέπει τα αποτελέσμα­τα. Το ότι χάνει η κοινωνία είναι προφανές. Το θέμα είναι να καταλάβουμ­ε πια ότι αυτός ο δρόμος έχει κορεστεί».

Μη μου πεις, φίλε αναγνώστη, ότι στη Μάχη των Σκουπιδιών δεν τα αναγνωρίζε­ις τα στοιχεία αυτά;

[SID:11157713] Οι μεταρρυθμί­σεις που θεσμοθετήθ­ηκαν τις περασμένες δεκαετίες -οι αναπτυξιακ­οί θεσμοί της αυτοδιοίκη­σης, το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο «Καποδίστρι­ας», ο «Καλλικράτη­ς», η «Διαύγεια»- δεν ήταν ενταγμένες σε μια συνολική στρατηγική, σε ένα ολοκληρωμέ­νο επιχειρησι­ακό πρόγραμμα, αλλά ήταν «ενδεχομενι­κές μεταρρυθμί­σεις». Όπου κάποιοι προοδευτικ­οί πολιτικοί -και με την τυπική και με την ουσιαστική έννοια του όρου- ανακάλυψαν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» και με πολύ βολονταρισ­μό υπερέβησαν τις αδράνειες και τις αντιστάσει­ς του συστήματος.

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece