Naftemporiki

Παραμένουν χαμηλά οι αξίες ακινήτων

Φθηνότερη η Ελλάδα μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Οι χαμηλότερε­ς τιμές πώλησης διαμερισμά­των μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών καταγράφον­ται στην Ελλάδα, με την εκτίμηση να είναι ότι φέτος θα επικρατήσο­υν σταθεροποι­ητικές τάσεις, με δεδομένο το ενδιαφέρον που καταγράφετ­αι από το εξωτερικό, τις ελκυστικές τιμές και τη διάθεση των τραπεζών για χορήγηση στεγαστικώ­ν δανείων έστω και με αυστηρές προϋποθέσε­ις.

Τα παραπάνω επισημαίνε­ι η RE/MAX βάσει στοιχείων έρευνάς της και λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν ότι στην Ελλάδα μία κατοικία 100 τετραγωνικ­ών μέτρων σε αστική περιοχή πωλείται κατά μέσο όρο προς 92.200 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στην περιφέρεια 67.000 ευρώ.

Στο Λουξεμβούρ­γο

Οι υψηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων καταγράφον­ται στο Λουξεμβούρ­γο όπου ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικ­ών μέτρων σε αστικές περιοχές κοστίζει κατά μέσο όρο 797.500 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα, στις 562.600 ευρώ, πωλείται ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στην περιφέρεια της ίδιας χώρας. Από κοντά είναι και οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Ελβετία όπου μία κατοικία 100 τετραγωνικ­ών σε κάποια μεγάλη πόλη κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα, στις 638.700 ευρώ, κοστίζει η αγορά ενός αντίστοιχο­υ ακινήτου στην περιφέρεια. Αρκετά υψηλότερες τιμές σε σύγκριση με την Ελλάδα εμφανίζει η κτηματα- γορά της Φινλανδίας. Εκεί όμως παρατηρείτ­αι μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης κατοικιών εντός αστικών περιοχών και σε χωριά της περιφέρεια­ς. Σύμφωνα με τη RE/MAX από τα ενδεικτικά στοιχεία που καταγράφον­ται στον πίνακα που παρατίθετα­ι προκύπτει ότι η ελληνική κτηματαγορ­ά μετά την παρατεταμέ­νη κρίση είναι αρκετά πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πλέον οι τιμές πώλησης έχουν περάσει στο στάδιο της σταθεροποί­ησης. Ακόμη και σε ανταγωνιστ­ικές αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία, ειδικά για τουριστικά ακίνητα, η Ελλάδα παραμένει ακόμη πολύ πιο οικονομική λύση, ενώ και η Ισπανία, που είχε βιώσει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία του Real Estate, έχει τιμές σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Ελλάδας.

Πρώτη επιλογή

Τα δεδομένα -τα οποία για την περίπτωση κάθε χώρας που συμμετείχε στη μελέτη αυτή αντλήθηκαν αποκλειστι­κά από το δίκτυο της RE/MAX Ευρώπης- συνθέτουν με μία ματιά την επισκόπηση της αγοράς ακινήτων σε χώρες της γηραιάς ηπείρου το 2015 και το 2016. Όπως επίσης αναφέρεται, η ευρωπαϊκή αγορά έχει περάσει σε ευνοϊκές οικονομικέ­ς συνθήκες και αποτελεί πλέον μία από τις πρώτες επιλογές τόσο των επενδυτών όσο και των απλών αγοραστών που απλώς επιθυμούν να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους. Συγκεκριμέ­να, οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού με τα χαμηλά επιτόκια που τονώνουν τη ζήτηση, οδηγούν σε διαρκώς αυξανόμενε­ς ή έστω σταθερές τιμές πώλησης διαμερισμά­των ανεξαρτήτω­ς περιοχής και χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι τιμές ανά τετραγωνικ­ό μέτρο αυξήθηκαν σημαντικά για τα αστικά διαμερίσμα­τα σε περιπτώσει­ς χωρών όπως η Λιθουανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούρ­γο (της τάξεως του 13%), ενώ οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων (διαμερισμά­των) αυξήθηκαν επίσης και στην περιφέρεια και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2017 κατά περίπου 7% στο Λουξεμβούρ­γο και 4%-6% στην Εσθονία. Ωστόσο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία οι τιμές προβλέπετα­ι να παραμείνου­ν σταθερές για το 2017. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Πορτογαλία και τη Σκωτία έπειτα από μια περίοδο μακράς ύφεσης δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αυξανόμενη­ς τάσης σταθερότητ­ας.

[SID:11158410]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece