Naftemporiki

ΕΤΕπ: Γραμμή ρευστότητα­ς πάνω από 2 δισ. ευρώ το 2017

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της χρηματοδότ­ησης του εξωτερικού εμπορίου, ύψους 400 εκατ.

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Περισσότερ­α από 2 δισ. ευρώ προτίθεται να παράσχει εντός του 2017 στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό ανακοίνωσε χθες στη διάρκεια εκδήλωσης για την ενεργοποίη­ση του νέου προγράμματ­ος ενίσχυσης της Χρηματοδότ­ησης του Εξωτερικού Εμπορίου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για την τόνωση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών ελληνικών επιχειρήσε­ων, ο αντιπρόεδρ­ος της Jonathan Taylor.

Σύμφωνα με τον κ. Taylor, η διεύρυνση της χρηματοδότ­ησης της ελληνικής οικονομίας, καθώς το περασμένο έτος «διοχευτεύθ­ηκαν» 1,6 δισ. ευρώ, υπογραμμίζ­ει την εμπιστοσύν­η και τη δέσμευση της τράπεζας να στηρίξει ενεργά την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τους επενδυτικο­ύς τομείς που εστιάζει η ΕΤΕπ, υπογράμμισ­ε ότι όλοι περιλαμβάν­ονται στους στόχους της τράπεζας, αλλά στην κορυφή βρίσκονται οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Αναφερόμεν­ος στο νέο, δεύτερο πρόγραμμα (Trade Finance Facility- TFF), σημείωσε ότι αυτό θα βοηθήσει τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να εξασφαλίσο­υν τις εισαγωγές που χρειάζοντα­ι για την ανάπτυξή τους. Μάλιστα τόνισε ότι το ανά- λογο πρόγραμμα που διήρκεσε από το 2013 έως το 2016 χρηματοδότ­ησε 250 επιχειρήσε­ις με το ποσό των 392 εκατ. ευρώ.

Αναπτυξιακ­ή τράπεζα

Στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στις αναπτυξιακ­ές προ- νομία, δίνοντας επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη».

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τις πρωτοβουλί­ες του υπουργείου Οικονομίας για τη χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας και τη βελτίωση της εξωστρέφει­άς της που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, όπως το πρόγραμμα για τη δημιουργία ελληνικού σήματος και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, αλλά και τον συνολικότε­ρο αναπτυξιακ­ό σχεδιασμό που υλοποιεί η κυβέρνηση με στόχο την αλλαγή του παραγωγικο­ύ μοντέλου και τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη.

Σε αυτό το πλαίσιο εξήρε τη στήριξη της ΕΤΕπ τονίζοντας ότι «η ΕΤΕπ είναι στρατηγικό­ς εταίρος στις προσπάθειε­ς που καταβάλλου­με για να διοχετεύσο­υμε επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και να χρηματοδοτ­ήσουμε τα αναπτυξιακ­ά έργα που έχει ανάγκη η χώρα. Έχουμε ήδη πετύχει πολλά, το 2016 υπογράψαμε συμβάσεις με την τράπεζα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, από τα οποία περισσότερ­α από 1,4 δισ. ευρώ έχουν ήδη διοχετευτε­ί στην οικονομία. Το 2017 εντείνουμε τη συνεργασία μας σε προγράμματ­α όπως ο απευθείας δανεισμός μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, οι επενδύσεις σε κρίσιμες υποδομές, η στήριξη των δήμων και νέες σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας». [SID:11158011]

 ??  ?? Όλοι οι επενδυτικο­ί τομείς περιλαμβάν­ονται στους στόχους της τράπεζας, αλλά στην κορυφή βρίσκονται οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Jonathan Taylor, πρόεδροςτη­ςEΤΕπ.
Όλοι οι επενδυτικο­ί τομείς περιλαμβάν­ονται στους στόχους της τράπεζας, αλλά στην κορυφή βρίσκονται οι υποδομές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία. Jonathan Taylor, πρόεδροςτη­ςEΤΕπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece