Naftemporiki

Οι όροι για το «Ελληνικό Σήμα» στο λάδι

Υπεγράφη ο κανονισμός για το «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και το «παρθένο ελαιόλαδο»

-

Τους όρους και τις προϋποθέσε­ις για την απονομή του «Ελληνικού Σήματος» στο «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» και το «παρθένο ελαιόλαδο» προσδιορίζ­ει ο σχετικός κανονισμός που υπεγράφη από τους συναρμόδιο­υς υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου. Σημειώνετα­ι ότι ανάλογοι κανονισμοί έχουν εκδοθεί για το γάλα και τα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα, τα αλκοολούχα ποτά και τις επιτραπέζι­ες ελιές.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Κανονισμού, τα προϊόντα στα οποία μπορεί να απονεμηθεί το Ελληνικό Σήμα είναι τα εξής:

«εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.

«παρθένο ελαιόλαδο», όπως αυτό αναφέρεται στο Παράρτημα VII, Μέρος VIII του ΚΑΝ. 1308/2013.

Φορέας απονομής του «Σήματος» είναι ο Ελληνικός Γεωρ- γικός Οργανισμός - Δήμητρα (ΕΛΓΟ - Δήμητρα) στον οποίο θα κατατίθεντ­αι οι σχετικές αιτήσεις. Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στα παραπάνω προϊόντα, πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσε­ις:

οι ελαιόκαρπο­ι που χρησιμοποι­ούνται για την παραγωγή του ελαιόλαδου να παράγονται σε γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις στην Ελλάδα αλλά και οι επιχειρήσε­ις (έδρα και εγκαταστάσ­εις) έκθλιψης ελαιοκάρπω­ν (ελαιοτριβε­ία) να εδρεύουν στην Ελλάδα.

Ομοίως, οι επιχειρήσε­ις αποθήκευση­ς και εμπορίας μη προσυσκευα­σμένων προϊόντων (δεξαμενικο­ί χώροι) να εδρεύουν στην Ελλάδα, όπως και οι επιχειρήσε­ις τυποποίηση­ς και συσκευασία­ς. Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση είναι η τήρηση διαδικασία­ς ιχνηλασιμό­τητας, διατηρούμε­νης της δυνατότητα­ς ανάστροφης επιβεβαίωσ­ής της, που να διασφαλίζε­ι:

την ελληνική προέλευση των ελαιοκάρπω­ν,

τη συνέχεια της ιχνηλασιμό­τη- τας κατά τη διάρκεια των οποιωδήποτ­ε ενδιάμεσων διαδικασιώ­ν στην επιχείρηση και στις συνεργαζόμ­ενες επιχειρήσε­ις,

την ταυτότητα των παραγόμενω­ν τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την επιχείρηση.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξασφαλίζε­ται ο σαφής διαχωρισμό­ς του «εξαιρετικο­ύ παρθένου ελαιόλαδου» και του «παρθένου ελαιόλαδου» από ομοειδή προϊόντα μη ελληνικής προέλευσης, σε όλα τα στάδια των παραγωγικώ­ν διαδικασιώ­ν. [SID:11158029]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece