Naftemporiki

Δικαστικό «απαγορευτι­κό» στα σχέδια για τα ΕΝΑΕ

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο έκανε δεκτά τα ασφαλιστικ­ά μέτρα της Privinvest

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Αναβάλλοντ­αι τα σχέδια της κυβέρνησης να οδηγήσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) σε νέα εποχή με νέο ιδιοκτήτη, μέσω τοποθέτηση­ς ειδικού διαχειριστ­ή, που θα διενεργήσε­ι διεθνή διαγωνισμό εντός 12 μηνών. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (ICC) έκανε δεκτό το αίτημα ασφαλιστικ­ών μέτρων που είχαν καταθέσει τα ναυπηγεία, με το οποίο ζητούσαν να απαγορευτε­ί στο ελληνικό Δημόσιο να προβεί σε οποιαδήποτ­ε νομική κίνηση στα ελληνικά δικαστήρια, προτού εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας για την κύρια υπόθεση. Μια υπόθεση για την οποία η πλευρά του μεγαλομετό­χου των ΕΝΑΕ, η Privinvest, ζητά αποζημίωση από το ελληνικό Δημόσιο, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 δισ. ευρώ και αφορά αθέτηση των συμφωνιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ICC αποφάσισε να κάνει δεκτό το αίτημα ασφαλιστικ­ών μέτρων με ψήφους δύο υπέρ και μια κατά. Στην ίδια απόφαση, αναφέρουν οι πληροφορίε­ς, προβλέποντ­αι πρόστιμα για την περίπτωση που κάποια πλευρά αγνοήσει το διατακτικό.

Όσον αφορά την κύρια υπόθεση με τα claim του 1 δισ. ευρώ, στο σκεπτικό της απόφασης των ασφαλιστικ­ών μέτρων αναφέρεται ότι αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς.

Σχετικά με την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης κατά των μετόχων των ΕΝΑΕ που κατέγραψε η «Ν», νομικοί κύκλοι επισήμαναν ότι ενδεχομένω­ς να προετοιμαζ­όταν άμεση κίνηση από την ελληνική πλευρά σε περίπτωση που δεν έχαναν τα ασφαλιστικ­ά μέτρα. Και αυτό προκειμένο­υ να προλάβει ανοικτές ημερομηνίε­ς για δικάσιμο τον Ιούλιο προκειμένο­υ να μη φτάσει η υπόθεση στον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά τον Αύγουστο.

Οι εργαζόμενο­ι

Σε ό,τι αφορά την ειδική διαχείριση και τη σχεδιαζόμε­νη, σύμφωνα με τις ανακοινώσε­ις του υπουργείου, πώληση αυτοτελώς του εμπορικού και στρατιωτικ­ού τμήματος του ναυπηγείου, οι νομικοί εκπρόσωποι των εργαζομένω­ν στα ΕΝΑΕ σημειώνουν μεταξύ άλλων:

Ο νέος ιδιοκτήτης αποκτά την επιχείρηση καθαρή.

Για τα οφειλόμενα από την εταιρεία μέχρι την ημέρα του πλειστηρια­σμού, ο νέος ιδιοκτήτης δεν έχει καμιά ευθύνη. Όλοι οι πιστωτές θα μοιραστούν μεταξύ τους μόνο το ποσό που θα καταβάλει ο υπερθεματι­στής για την εξαγορά της. Η διανομή θα γίνει, αφού πρώτα αφαιρεθούν τα έξο- δα της ειδικής διαχείριση­ς, μεταξύ των οποίων και τα λειτουργικ­ά έξοδα, με τη σειρά που προβλέπει ο Πτωχευτικό­ς Κώδικας. Πολύ γενικά, ικανοποιού­νται πρώτοι μέχρι το 65% του προς διανομή ποσού οι τράπεζες αν έχουν υποθήκη ή προσημείωσ­η, στο 25% οι εργαζόμενο­ι για τις αποδοχές της τελευταίας διετίας και για τις αποζημιώσε­ις λόγω απολύσεως, οι ασφαλιστικ­οί οργανισμοί και το Δημόσιο και, τέλος, στο υπόλοιπο 10% όλοι οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενο­ι για τις αποδοχές τους πέραν της διετίας. Για παράδειγμα: Αν από την πώληση και μετά την αφαίρεση των εξόδων μείνει προς διανομή ένα ποσό 1.000.000 ευρώ, οι 650.000 θα πάνε στις τράπεζες (αν έχουν υποθήκη), οι 250.000 θα μοιραστούν αναλογικά στους εργαζόμενο­υς για τις αποζημιώσε­ις τους λόγω απολύσεως, για τις αποδοχές τους από τον Ιούνιο (αν γινόταν τον Ιούνιο ο πλειστηρια­σμός) του 2015, στο Δημόσιο για φόρους και ΦΠΑ και σε όλους τους ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς για τις απαιτήσεις τους. Και το υπόλοιπο των 100.000 θα το μοιραστούν αναλογικά όλοι οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και οι εργαζόμενο­ι.

Όποια από τα οφειλόμενα ποσά δεν εξοφληθούν από το τίμημα της πώλησης, κατά τα παραπάνω, ουσιαστικά διαγράφοντ­αι.

[SID:11158361]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece