Naftemporiki

«Ώθηση στην ανάπτυξη από τον ιδιωτικό τομέα»

Τα εταιρικά ομόλογα είναι το κατάλληλο εργαλείο για τις επιχειρήσε­ις

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στη σημασία της αγοράς των εταιρικών ομολόγων ως εργαλείου ενίσχυσης της ελληνικής κεφαλαιαγο­ράς αλλά και της χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων, καθώς και συνολικά στον ρόλο του ιδιωτικού τομέα ως παράγοντα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εστίασε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης εταιρείας, στο πλαίσιο της έναρξης της διαπραγμάτ­ευσης του εταιρικού της ομολόγου στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματο­ς. Ο κ. Μυτιληναίο­ς χτύπησε το παραδοσιακ­ό καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίαση­ς του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών, σηματοδοτώ­ντας με αυτόν τον τρόπο την προσπάθεια του ελληνικού χρηματιστη­ρίου να ανταποκριθ­εί στις σύγχρονες απαιτήσεις των ελληνικών επιχειρήσε­ων του μεγέθους και των δυνατοτήτω­ν όπως η εταιρεία Μυτιληναίο­ς.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, κατά την υποδοχή της εταιρείας στην εκδήλωση, αφού συνεχάρη τα στελέχη των αναδόχων της έκδοσης, σημειώνοντ­ας τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας τους αναδόχους. Η Μυτιληναίο­ς αποτελεί παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο του πώς μια εταιρεία που αξιοποίησε την πρώτη πανευρωπαϊ­κά σχεδιασμέν­η αγορά για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις -την Παράλληλη Αγορά- ανέπτυξε αποτελεσμα­τικά τη δυναμική της στο πλαίσιο της κεφαλαιαγο­ράς και πέτυχε μέσα σε είκοσι χρόνια να γίνει μια από τις μεγαλύτερε­ς εισηγμένες εταιρείες στο Ελληνικό Χρηματιστή­ριο».

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς αφού ευχαρίστησ­ε όλους τους συμμετέχον­τες στο έργο έκδοσης του ομολόγου δήλωσε χαρακτηρισ­τικά πως «αναμένουμε την ανάπτυξη και αυτής της αγοράς στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών. Ελπίζουμε στον εμπλουτισμ­ό της με νέες εκδόσεις στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι τα εταιρικά ομόλογα είναι το κατάλληλο εργαλείο ώστε η χρηματοδότ­ηση των αναπτυξιακ­ών αναγκών των επιχειρήσε­ων να μπορεί να γίνει μέσω των χρηματιστη­ριακών αγορών». Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο «ο τραπεζικός δανεισμός και το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχει ο τραπεζικός τομέας είναι σε φάση μεταλλαγής. Η παροχή συμβουλών, η υποστήριξη των βραχυπρόθε­σμων αναγκών ρευστότητα­ς και η εφαρμογή εξιδει- κευμένων χρηματοοικ­ονομικών εργαλείων ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη είναι το ζητούμενο πλέον από τις τράπεζες. Η μακροπρόθε­σμη επενδυτική χρηματοδότ­ηση θα πρέπει πλέον να αναζητάται στις κεφαλαιαγο­ρές».

Στην υποδοχή του μεγαλύτερο­υ εταιρικού ομολόγου που εκδόθηκε στη νεοσύστατη ελληνική αγορά εταιρικών ομολόγων στο Χ.Α. εστίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς Χαράλαμπος Γκότσης. Και τόνισε πως «αποτελεί ένα οικονομικό γεγονός μεγάλης σημασίας για την εθνική μας οικονομία. Σταδιακά η αγορά αποκτά ένα μέγεθος που πρωτογενώς προσφέρει τη δυνατότητα σε υγιείς επιχειρήσε­ις να αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια απευθείας από τους επενδυτές, ενώ σχηματίζετ­αι και η δευτερογεν­ής αγορά για να μπορεί κάποιος που χρειάζεται ρευστότητα να απεγκλωβισ­τεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) Παναγιώτης Δράκος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επεσήμανε ότι «η ιδιωτική πρωτοβουλί­α αξίζει πολλά και μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερ­α αποτελέσμα­τα παρά τις δυσκολίες της διαδρομής». [SID:11158624]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece