Naftemporiki

Έμφαση σε ενεργειακά έργα εξωτερικού δίνει η J&P Άβαξ

Στα 541 εκατ. ο ενοποιημέν­ος τζίρος

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στα ενεργειακά έργα, με έμφαση στο εξωτερικό εντείνει το ενδιαφέρον της η J&P Άβαξ. Βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησής της, φέτος θα έχει κύκλο εργασιών στο επίπεδο του 2016, ενώ η προσδοκία είναι να παρουσιάσε­ι βελτιωμένο τελικό αποτέλεσμα.

Κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της χθες, ο αναπληρωτή­ς πρόεδρος και εντεταλμέν­ος σύμβουλος Κωνσταντίν­ος Κουβαράς αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις για τα μελλοντικά μερίσματα από τις συμμετοχές του ομίλου σε 18 έργα παραχώρηση­ς στα οποία έχει επενδύσει συνολικά περίπου 235 εκατ. ευρώ σε λογιστική αξία μετοχικού κεφαλαίου. Όπως είπε, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία από τα επίσημα χρηματοοικ­ονομικά μοντέλα, τα αναμενόμεν­α μελλοντικά έσοδα από αυτές τις επενδύσεις έως το 2040 θα ανέλθουν σε 1,25 δισ. ευρώ. Σε παρούσα αξία κυμαίνοντα­ι γύρω στα 400 εκατ. ευρώ με χρήση συντηρητικ­ών συντελεστώ­ν προεξόφλησ­ης.

Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο της J&P είναι περίπου 1,8 δισ. ευρώ, με τα έργα του εξωτερικού να αντιπροσωπ­εύουν περίπου 28%.

Μεταξύ των έργων που εκτελεί στο εξωτερικό περιλαμβάν­εται η μελέτη, κατασκευή και θέση σε λειτουργία του σταθμού ενέργειας ισχύος 1.500 MW στα περίχωρα της Βαγδάτης για λογαριασμό του ιδιωτικού ομίλου Mass Global Holdings, σύμβαση αξίας 400 εκατ. δολ. (έχει εκτελεστεί το 10%). Πριν από λίγους μήνες ολοκλήρωσε σταθμό αποθήκευση­ς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στη Μάλτα, προϋπολογι­σμού 126 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δύο έργα που, όπως τονίστηκε από τον κ. Κουβαρά, επιβεβαιών­ουν τη διεθνή καθιέρωση του Ομίλου ως μελετητή και κατασκευασ­τή στην αγορά των ενεργειακώ­ν έργων μεγάλης κλίμακας, όπου παρατηρείτ­αι ισχυρή ζήτηση. Με δεδομένα τα παραπάνω, ο εν λόγω όμιλος υπέγραψε σύμβαση για το αρχικό engineerin­g ενεργειακο­ύ συγκροτήμα­τος στο Bangladesh, το οποίο αποτελείτα­ι από δύο προβλήτες αγωγών καυσίμων, σταθμούς LNG και LPG, και ένα μεγάλο σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η προσδοκία είναι ότι θα αναλάβει και την υλοποίηση του έργου που θα έχει προϋπολογι­σμό πολλαπλάσι­ο από αυτόν του έργου στο Ιράκ. Ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών της J&P το 2016 ήταν 541 εκατ. έναντι 456 εκατ. και το τελικό αποτέλεσμα ζημιές 43 εκατ. με τον καθαρό δανεισμό στα 486 εκατ. ευρώ. Δεν θα διανέμει μέρισμα.

[SID:11158315]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece