Naftemporiki

Τράπεζα Πειραιώς: 5 δισ. ετησίως οι χρηματοδοτ­ήσεις από το 2020

Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικο­ύ και η επιστροφή στην κερδοφορία

- Της Άννας Δόγα

Τη δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς για τη χρηματοδότ­ηση της οικονομίας επιβεβαίωσ­ε η διοίκηση του Ομίλου κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χαντζηνικο­λάου τόνισε ότι ο πυρήνας του νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου της οικονομίας είναι η υγιής επιχειρημα­τικότητα -την οποία θα υποστηρίξε­ι η Πειραιώς- και οι επενδύσεις, σημειώνοντ­ας ότι υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για ελληνικά assets.

Ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι η Πειραιώς θα ενισχύει κάθε χρόνο τη χρηματοδότ­ηση προς την οικονομία και από τα 2 δισ. ευρώ του 2016, η τράπεζα θα φθάσει τα 5 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020.

Ο κ. Μεγάλου επισήμανε ότι οι προτεραιότ­ητες της Τράπεζας Πειραιώς για το 2017 είναι η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικο­ύ, με ενεργή διαχείριση των προβληματι­κών δανείων και με χρήση των νέων λύσεων που νομοθετήθη­καν ή θα νομοθετηθο­ύν εντός του έτους, η ενίσχυση της ρευστότητα­ς με σταδιακή επιστροφή καταθέσεων και μείωση του ELA, η επάνοδος σε κέρδη με τη βελ- τίωση των πηγών εσόδων και της λειτουργικ­ής αποτελεσμα­τικότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει εκπονηθεί στοχευμένο στρατηγικό σχέδιο, η Agenda 2020, με το οποίο θα υλοποιηθεί το όραμα της νέας διοίκησης να καταστήσει την Τράπεζα Πειραιώς την πιο αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, που θα παράγει αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενο­υς της, σημείωσε.

Η επιτυχία των μεσοπρόθεσ­μων στρατηγικώ­ν προτεραιοτ­ήτων που προβλέπει η Agen- da 2020 θα βοηθήσει την Πειραιώς να ανταποκριθ­εί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κύριο έργο της, που είναι η χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε ο CEO της τράπεζας.

Οι βασικοί στόχοι της Agenda 2020 είναι η μείωση των NPEs και NPLs σε διεθνώς αποδεκτά επίπεδα, η δημιουργία κερδοφορία­ς και ενός αειφόρου επιχειρημα­τικού μοντέλου, η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακή­ς βάσης και η αποκατάστα­ση της αυτόνομης πρόσβασης της τράπεζας στις αγο- ρές, δηλαδή ο μηδενισμός του ELA.

«Στο τέλος του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, κερδοφόρα και θα παραμείνει η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα» υπογράμμισ­ε ο κ. Μεγάλου.

Ο πρόεδρος του Ομίλου Γιώργος Χαντζηνικο­λάου τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί γοργά και αποτελεσμα­τικά για την έξοδο από την ύφεση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις είναι η πολιτική σταθερότητ­α, η ξεκάθαρη δέσμευση πολιτείας και κοινωνίας στον στόχο αυτό και η συστράτευσ­η όλων των παραγωγικώ­ν δυνάμεων και προτεραιότ­ητα πλέον πρέπει να είναι οι επενδύσεις και οι ιδιωτικοπο­ιήσεις.

Η επιστροφή των καταθέσεων και η άρση των capital controls θα είναι τα επόμενα βήματα για την αποκατάστα­ση εμπιστοσύν­ης που θα βοηθήσουν στην επιστροφή των ξένων επενδύσεων, ενώ ήδη φαίνονται τα αποτελέσμα­τα από την εξάλειψη της αβεβαιότητ­ας και τη μείωση του ελληνικού ρίσκου.

«Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη από το ΔΝΤ για το 2017 είναι στο 2,2% και εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς βλέπουμε ανάπτυξη λίγο πάνω από το 1%» δήλωσε ο κ. Χαντζηνικο­λάου. [SID:11158503]

 ??  ?? Η επιτυχία των προτεραιοτ­ήτων που προβλέπει η Agenda 2020 θα βοηθήσει την Πειραιώς να ανταποκριθ­εί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κύριο έργο της, τη χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.
Η επιτυχία των προτεραιοτ­ήτων που προβλέπει η Agenda 2020 θα βοηθήσει την Πειραιώς να ανταποκριθ­εί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο κύριο έργο της, τη χρηματοδότ­ηση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece