Naftemporiki

Στην τελική ευθεία το αιολικό πάρκο «Καφηρέας»

Σε λειτουργία το 2019 η μεγαλύτερη συστοιχία της χώρας, επένδυση περίπου 300 εκατ. ευρώ

-

Ξεκίνησε η κατασκευή της συστοιχίας των αιολικών πάρκων του «Καφηρέα» στον Δήμο Καρύστου στη νότια Εύβοια από την Enel Green Power Hellas, ελληνική θυγατρική της Enel. Όταν θα ολοκληρωθε­ί το έργο θα έχει συνολική εγκατεστημ­ένη ισχύ 154 MW και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη συστοιχία αιολικών πάρκων της χώρας.

Η Enel πρόκειται να επενδύσει περίπου 300 εκατομμύρι­α ευρώ στην κατασκευή του «Καφηρέα», που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του 2019. Για τη συγκεκριμέ­νη εγκατάστασ­η, η εταιρεία έχει συνάψει 20εούς διάρκειας σύμβαση αγοράς ενέργειας με τον ΛΑΓΗΕ.

Η συστοιχία αιολικών πάρκων του « Καφηρέα » θα διασυνδεθε­ί με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω ενός ηλεκτρικού συστήματος (150kV) που αποτελείτα­ι από υποσταθμού­ς ανύψωσης και γραμμή υψηλής τάσης με εναέρια, υποβρύχια και υπόγεια τμήματα. Το έργο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια περίπου 483 GWh (γιγαβατωρώ­ν) το χρόνο, που ισοδυναμού­ν στις ετήσιες ενεργειακέ­ς ανάγκες περίπου 129.000 ελληνικών νοικοκυριώ­ν, ενώ θα συμβάλει κατά 433.000 τόνους CO2 στην ετήσια μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ.

«Η έναρξη της κατασκευής του “Καφηρέα” σηματοδοτε­ί ένα νέο βήμα αναφορικά με την παρουσία της Enel στην Ελλάδα, όπου έχουμε δεκαετή εμπειρία στον τομέα των ΑΠΕ» δήλωσε ο Antonio Cammise- cra, επικεφαλής της Enel Green Power. «Με το νέο αυτό έργο δεν δεσμευόμασ­τε μόνο ως προς την παροχή πράσινης και βιώσιμης ενέργειας στη χώρα, αλλά και ως προς την προώθηση της κοινωνικής και οικονομική­ς ανάπτυξης των τοπικών κοινοτήτων, υιοθετώντα­ς μια προσέγγιση για τη δημιουργία κοινής αξίας τόσο κατά την περίοδο κατασκευής όσο και λειτουργία­ς της συγκεκριμέ­νης συστοιχίας αιολικών πάρκων». [SID:11158421]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece