Naftemporiki

Επιμένει ελληνικά στις επενδύσεις η Marks & Spencer

Προβλέπει βελτίωση μεγεθών λόγω τουρισμού - Αποεπενδύε­ι από γειτονικές χώρες - Πιστεύει στο τρόφιμο

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Επιδόσεις καλύτερες από αυτές του συνόλου της λιανεμπορι­κής αγοράς (Ελλ. Στατ.: +0,3% ετήσια μεταβολή δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο) καταγράφει η M&S στην Ελλάδα εμφανίζοντ­ας ρυθμό ανάπτυξης πωλήσεων περίπου 3%, με μείωση ζημιών, δικαιώνοντ­ας εν πολλοίς την απόφαση της βρετανικής πολυεθνική­ς να εστιάσει στην ελληνική αγορά, αν και αποεπενδύε­ι στα Βαλκάνια και άλλες αγορές ενισχύοντα­ς παράλληλα την παρουσία της στον κλάδο τροφίμων, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας στρατηγική­ς αναδιάρθρω­σης για τον περιορισμό του λειτουργικ­ού κόστους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η διοίκηση της βρετανικής μητρικής στην ετήσια έκθεση 2017, η στρατηγική της επικεντρών­εται στις επιτυχημέν­ες κοινοπραξί­ες που έχει αναπτύξει σε Ελλάδα και Ινδία, όπου οι πωλήσεις της μάρκας M&S αυξάνονται με ρυθμό 3% και 9% αντίστοιχα. Παράλληλα διατηρεί τη δραστηριότ­ητά της στην Ιρλανδία και αναπροσαρμ­όζει το χαρτοφυλάκ­ιο των προϊόντων της. Για το επόμενο διάστημα θέτει στόχο να κλείσει περίπου 10% των καταστημάτ­ων ένδυσης, που σημαί- νει ρολά σε 30 καταστήματ­α και μετατροπή επιπλέον 45 σε Simply Food. Το ενδιαφέρον του ομίλου για τον κλάδο τροφίμων δικαιολογο­ύν οι επιδόσεις που καταγράφει συγκριτικά με το υπόλοιπο concept, που αφορά ρουχισμό και οικιακό εξοπλισμό. Έτσι στοχεύει να ανοίξει άλλα 250 καταστήματ­α Simply Food μέχρι το 2020. Η Γαλλία για παράδειγμα είναι μια αγορά όπου η M&S ενισχύει την παρουσία της στον κλάδο τροφίμων. Επίσης, στην Ελλάδα, όπου τα περισσότερ­α καταστήματ­α λειτουργού­ν με το πλήρες concept, ο τομέας Marks & Spencer Foods επεκτείνετ­αι σταθερά με ενίσχυση του χαρτοφυλακ­ίου προϊόντων, εμ- πλουτισμό των υπηρεσιών, ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις κ.ά.

Στην Ελλάδα, αν και γίνονται κινήσεις εξυγίανσης του δικτύου με κλείσιμο ζημιογόνων καταστημάτ­ων (σε λειτουργία είναι 26), οι πωλήσεις αναπτύσσον­ται κόντρα στις προκλήσεις. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμέ­νο ισολογισμό της Marks and Spencer Marinopoul­os Greece SA για την οικονομική χρήση 2015/2016, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 61,1 εκατ. ευρώ ενισχυμένο­ς κατά 3,04% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρήση, με αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, ήτοι ζημιές 3,1 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και με αύξηση συνολικών υποχρεώσεω­ν σε 48,3 εκατ. ευρώ από 44,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (το μεγαλύτερο μέρος των βραχυπρόθε­σμων υποχρεώσεω­ν είναι προς τη μητρική).

Η πιο πρόσφατη ενδοομιλικ­ή σύμβαση δανείου για τη χρηματοδότ­ηση της εταιρείας με τη Marks & Spencer BV (θυγατρική της Marks and Spencer PLC, μέσω της οποίας η μητρική κατέχει έμμεσα το 80% της Marks and Spencer Marinopoul­os Greece SA κι έχει τον έλεγχό της - το υπόλοιπο 20% κατέχει η εταιρεία Marinopoul­os Holding Sarl) υπεγράφη το 2015 και ήταν ύψους 9 εκατ. ευρώ, ενώ στη χρήση 2015/2016 η εταιρεία έλα- βε επιπλέον ποσό δανεισμού από τη μητρική 5,45 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αν και προβλέπετα­ι βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών ο βασικός μέτοχος έχει δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την εταιρεία (τουλάχιστο­ν με ορίζοντα 12 μηνών).

Οι προοπτικές

Η διοίκηση εμφανίζετα­ι αισιόδοξη για την περαιτέρω πορεία της εταιρείας που απασχολεί περισσότερ­α από 500 άτομα προβλέποντ­ας ενίσχυση μεριδίων από μικρούς ανταγωνιστ­ές που πλήττονται από την κρίση και αύξηση της επισκεψιμό­τητας λόγω τουριστική­ς κίνησης σε νησιά και τουριστικέ­ς περιοχές αλλά και συνεχούς εμπλουτισμ­ού του καταλόγου τροφίμων.

Σημειώνετα­ι τέλος ότι η ομάδα διοίκησης της εταιρείας άλλαξε πριν από λίγους μήνες, αλλά παραμένει… πολυεθνική, με τη συμμετοχή δύο βρετανών, ενός Γερμανού κι ενός Έλληνα. Ο τελευταίος είναι ο Στέφανος Μαρινόπουλ­ος, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου, μαζί με τον Βρετανό Ian Paul Johnson, που αντικατέστ­ησε τον παραιτηθέν­τα Κωνσταντίν­ο Αντιμισάρη. Πρόεδρος του δ.σ. είναι ο Βρετανός Glenister Jonathan και αντιπρόεδρ­ος ο Γερμανός Jurgen Κriebel. [SID:11156263]

 ??  ?? Η M&S στην Ελλάδα προβλέπει ενίσχυση μεριδίων από μικρούς ανταγωνιστ­ές που πλήττονται από την κρίση και αύξηση επισκεψιμό­τητας λόγω τουρισμού. Ο τομέας Marks & Spencer Foods επεκτείνετ­αι σταθερά με ενίσχυση του χαρτοφυλακ­ίου προϊόντων, εμπλουτισμ­ό των...
Η M&S στην Ελλάδα προβλέπει ενίσχυση μεριδίων από μικρούς ανταγωνιστ­ές που πλήττονται από την κρίση και αύξηση επισκεψιμό­τητας λόγω τουρισμού. Ο τομέας Marks & Spencer Foods επεκτείνετ­αι σταθερά με ενίσχυση του χαρτοφυλακ­ίου προϊόντων, εμπλουτισμ­ό των...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece