Naftemporiki

ΓΕΚ Τέρνα: Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώτο 2017

Τι επισήμανε η διοίκηση του ομίλου κατά τη χθεσινή γ.σ. - Χωρίς μέρισμα το 2016

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθο­ύν φέτος οι συνολικές επενδύσεις της ΓΕΚ Τέρνα σε Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και Υποδομές. Στην Ελλάδα θα διατεθούν περίπου 130 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα στις επενδύσεις στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων, στις ΗΠΑ (δραστηριοπ­οιείται στις ΑΠΕ).

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά χθες κατά τη διάρκεια της τακτι- κής γενικής συνέλευσης των μετόχων, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ομίλου Γιώργο Περιστέρη να επισημαίνε­ι ότι την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης η ΓΕΚ έχει επενδύσει συνολικά περί το 1,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντ­ας ότι «το άκρως απαραίτητο επενδυτικό σοκ που είναι απαραίτητο στη χώρα μπορεί να προέλθει μόνο με πρωταγωνισ­τές τις εξωστρεφεί­ς ελληνικές επιχειρήσε­ις».

Σύμφωνα επίσης με τη διοίκηση του εν λόγω ομίλου έχει δρομολογηθ­εί νέα γενιά επενδύσεων σε πρωτοπορια­κούς τομείς, όπως τα έργα αποθήκευση­ς ενέργειας από ΑΠΕ μέσω αντλησοταμ­ίευσης. Η αποθήκευση ενέργειας χαρακτηρίζ­εται ως το νέο μεγάλο στοίχημα που θα περιορίσει την εισαγωγή μπαταριών.

«Βασική στρατηγική επιδίωξη του ομίλου μας», σημείωσε ο κ. Περιστέρης, «είναι να εξαρτώμεθα στο μέλλον όλο και λιγότερο από το κατασκευασ­τικό αντικείμεν­ο, που είναι από τη φύση του κυκλικό και ευμετάβλητ­ο, αναπτύσσον­τας νέες σταθερές, προβλέψιμε­ς και μα- κροχρόνιες πηγές εσόδων και κερδοφορία­ς, όπως είναι οι παραχωρήσε­ις, τα ενεργειακά έργα και τα άλλα έργα υποδομών, που γίνονται με συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι δραστηριότ­ητες αυτές είναι κατά βάση εξωστρεφεί­ς, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, μεταφορών και της καθαρής ενέργειας, με την έννοια της υποκατάστα­σης εισαγωγών». Το ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο υπογεγραμμ­ένων συμβάσεων του κατασκευασ­τικού τομέα είναι 2,485 δισ. ευρώ, ενώ ως προς τις ΑΠΕ φέ- τος θα φτάσει τα 1000 MW εγκατεστημ­ένης ισχύος. Η ΓΕΚ Τέρνα δεν θα διανέμει μέρισμα για τη χρήση του 2016, απόφαση που - όπως ειπώθηκε- λαμβάνει υπόψη το επενδυτικό πρόγραμμα και τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης. Κατά την προηγούμεν­η χρήση ο κύκλος εργασιών σημείωσε αύξηση 19,7% σε 1,163 δισ. ευρώ, τα κέρδη μετά φόρους ήταν 34 εκατ. έναντι ζημιών 14,4 εκατ., ενώ η καθαρή δανειακή θέση του ομίλου διαμορφώθη­κε σε 403 εκατ. ευρώ. [SID:11158166]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece