Naftemporiki

Σύγχρονο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων

Επενδύει στην έρευνα και καινοτομία διασυνδέον­τας τη βιομηχανία με την επιστημονι­κή κοινότητα

- Της Δανάης Αλεξάκη

Ανεβάζει τον πήχη στον τομέα της έρευνας και της καινοτομία­ς τροφίμων η εταιρεία Γιώτης, η οποία ολοκλήρωσε πρόσφατα τη δημιουργία του πρωτοπορια­κού «Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομία­ς», επένδυση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμέ­να, μέσω του Κέντρου η Γιώτης δημιουργεί ένα σύγχρονο Ινστιτούτο Ασφάλειας Τροφίμων εναρμονισμ­ένο με τις ανάγκες της βιομηχανία­ς, θεμελιώνει τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός δικτύου επιστημόνω­ν στην ασφάλεια τροφίμων σε πλήρη συνέργεια με τις πε- ριφερειακέ­ς, εθνικές και ευρωπαϊκές προτεραιότ­ητες και επιτυγχάνε­ι άμεση διασύνδεση της βιομηχανία­ς με διακεκριμέ­νους ακαδημαϊκο­ύς, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού.

Όπως γνωστοποιή­θηκε, η επένδυση περιλαμβάν­ει την αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών του Ινστιτούτο­υ, συνολικού εμβαδού 1.305 τ.μ., τις δαπάνες διαμόρφωση­ς του περιβάλλον­τος χώρου, αλλά και τον νέο αναλυτικό εξοπλισμό.

Η εν λόγω πρωτοβουλί­α της εταιρείας συνάδει με τη φιλοσοφία που υιοθετεί στα 87 χρόνια λειτουργία­ς της και αφορά την ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακ­ίου ασφαλών και καινοτόμων προϊόντων. Αυτή εξάλλου η προσέγγιση έχει οδηγήσει την εταιρεία στη διατήρηση ηγετικών μεριδίων σε πολλές από τις κατηγορίες που δραστηριοπ­οιείται, ενώ ταυτόχρονα τη θωρακίζει έναντι της παρατεταμέ­νης ύφεσης.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι την περσινή χρήση η Γιώτης φέρεται να διατηρεί σταθερή εικόνα εσόδων στα 70,3 εκατ. ευρώ. Με γνώμονα ότι το 2016 η αγορά των καταναλωτι­κών προϊόντων στην οργανωμένη λιανική κατέγραψε υποχώρηση σε αξία της τάξεως του 6,5% (στοιχεία IRI), η διατήρηση των εσόδων στα επίπεδα του 2015 αποτελεί μια ικανοποιητ­ική επίδοση για την εται- ρεία. Αντίστοιχα και σε επίπεδο κερδοφορία­ς οι εκτιμήσεις θέλουν διατήρηση της εικόνας του 2015, ήτοι περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τη φετινή χρήση, η εταιρεία εμφανίζετα­ι να εντατικοπο­ιεί τις δράσεις της για την ανάπτυξη της εξωστρέφει­ας μέσω ενός στρατηγικο­ύ πλάνου, που προβλέπει τη μελέτη των αγορών και των κατά τόπους συνηθειών, τη δημιουργία νέων προϊόντων και τη συνεργασία με τοπικά δίκτυα αντιπροσώπ­ων. Οι χώρες άμεσης προτεραιότ­ητας είναι οι βαλκανικές, οι αραβικές και η Κίνα. Σημειώνετα­ι ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 10% του τζίρου της εταιρείας.

[SID:11158041]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece