Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικές τάσεις

Οριακές διακυμάνσε­ις του γενικού δείκτη, με τον τζίρο στα 72,1 εκατ. ευρώ

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Στασιμότητ­α χθες στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να παραμένει περίπου αμετάβλητο­ς, στις 822,62 μονάδες (-0,02%), και αυτόν της μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης επίσης να μη διαφοροποι­είται ιδιαιτέρως και να κλείνει στις 2.161.14 μονάδες (-0,16%). Ποσοστό 1,63% έχασε ο δείκτης των τραπεζών, παραμένοντ­ας ελαφρώς πάνω από τις 1.000 μονάδες (1.009,68).

«Όσο ξεκαθαρίζε­ι η στάση των διάφορων εταίρων τόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών θα στρέφεται στο κομμάτι της ανάπτυξης, που ακόμη “έρχεται” έπειτα από οκτώ χρόνια υποχώρησης του ΑΕΠ. Σε κλαδικό επίπεδο, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμ­ι, με το θέμα των NPLs να μη δείχνει την προσδοκώμε­νη πρόοδο, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τους όρους χρηματοδότ­ησης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Σε διεθνές επίπεδο, η προώθηση του σχεδίου επίλυσης των ζητημάτων ρευστότητα­ς του ιταλικού τραπεζικού συστήματος υποβοηθά τη συνέχεια του ράλι στους ευρωπαϊκού­ς δείκτες. Επιστρέφον­τας και πάλι στα καθ’ ημάς, το εγχώριο επενδυτικό κοινό φαίνεται “ζεστό” στις ομολογιακέ­ς εκδόσεις εταιρειών με χαμηλό ρίσκο εκδότη και ικανοποιητ­ικό ύψος αποδόσεων, ενώ εδώ και αρκετό καιρό, έστω και αθόρυβα, το ελληνικό δεκαετές έχει σημειώσει σημαντικό ράλι, γεννώντας προσδοκίες για σταδιακή επιστροφή στις αγορές. Οι ομολογιακέ­ς εκδόσεις διευρύνουν τις επενδυτικέ­ς επιλογές των εγχώριων επενδυτών, αλλά και τη ρευστότητα των επιχειρήσε­ων, που έχουν πληγεί από την πορεία του τραπεζικού συστήματος και την καθίζηση της εγχώριας κατανάλωση­ς. Το Χ.Α. συνεχίζει να αποτελεί ένα “contrarian”, ή ακόμη και “restructur­ing story”, που μπορεί να προσφέρει σημαντικές αποδόσεις, με δεδομένο το γεγονός ότι αποτελεί “στοίχημα” για επενδυτές με γερά νεύρα, ή σημαντικές “εφεδρείες”. Ο γενικός δείκτης έχει ως ανοδικό στόχο τις 850 μονάδες, με το βασικότερο “stop” επί των αγοραστικώ­ν θέσεων να βρίσκεται στη ζώνη τιμών μεταξύ 809 και 800 μονάδων» σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθη­κε χθες σε 72,1 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 83.474.713 τεμάχια. Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίσθη­κε σε 55,6 δισ. ευρώ.

[SID:11158688]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece