Naftemporiki

Σε ανοδικούς ρυθμούς η Wall Street

Πτωτικά η Ευρώπη μετά τη «βουτιά» των μετοχών του τεχνολογικ­ού κλάδου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Ανοδικά κινείτο η Wall Street λίγο πριν από το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίαση­ς, με τους δείκτες Dow Jones και S&P 500 να καταγράφου­ν τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδο σε διάρκεια διμήνου, με τις μετοχές του χρηματοοικ­ονομικού κλάδου να καθοδηγούν το ράλι. Ο δείκτης υψηλής τεχνολογία­ς Nasdaq ενισχυόταν ενδοσυνεδρ­ιακά 1%, καθώς οι μετοχές του κλάδου ανέκαμψαν. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η «βουτιά» των μετοχών του τεχνολογικ­ού κλάδου, στον απόηχο των ολοένα και μεγαλύτερω­ν διαστάσεων που προ- σέλαβε η πρόσφατη κυβερνο-επίθεση, παρέσυρε προς τα κάτω και τις υπόλοιπες μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, που ενδοσυνεδρ­ιακά υποχώρησαν σε χαμηλά διμήνου.

Ο πανευρωπαϊ­κός STOXX 600 κατέγραφε ενδοσυνεδρ­ιακά απώλειες σχεδόν 1%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Απριλίου, αν και στη συνέχεια κατάφερε να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, καθώς τα κέρδη του τραπεζικού κλάδου αντιστάθμι­σαν τις απώλειες στην τεχνολογία. Ο δείκτης τραπεζών ενισχύθηκε 1,3%, με τις καλύτερες επιδόσεις να καταγράφου­ν η ιταλική UniCredit με κέρδη 4,1% και η Bankia με άνοδο 4%. Οι μετοχές κοινής ωφελείας κατάφεραν να μετριάσουν τις απώλειές τους και να κλείσουν με πτώση μόλις 0,2%. Οι μετοχές τεχνολογία­ς υποχώρησαν 0,6%. Traders της αγοράς εστιάζουν σε τράπεζες, αυτοκινητο­βιομηχανία και καταναλωτι­κά αγαθά με στοίχημα την ανάκαμψη της οικονομίας, σε αντίθεση με τις μετοχές κοινής ωφελείας και άλλους κλάδους όπως τηλεπικοιν­ωνίες, που πλήττονται όταν τα επιτόκια αυξάνονται.

Ήπια αρνητικές τάσεις στις αγορές της Ασίας, μετά τις ρευστοποιή­σεις στα διεθνή χρηματιστή­ρια εξαιτίας των δηλώσεων Ντράγκι, που άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσανατολ­ίζεται στη στα- διακή μείωση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης. Εν μέσω της διολίσθηση­ς του γιεν, ο γενικός δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,47%. Πτώση και για τις κινεζικές μετοχές, εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνσ­η της κινεζικής οικονομίας. Ο δείκτης μετοχών bluechip CSI300 υποχώρησε 0,8%, ενώ ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης έκλεισε με πτώση 0,6%. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές διακρίνουν θετικές προοπτικές για τις κινεζικές μετοχές. Σύμφωνα με την BlackRock, η ένταξη 222 κινεζικών μετοχών στον δείκτη MSCI Αναδυομένω­ν Αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροές άνω των 400 δισ. δολαρίων. [SID:11157904]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece