Naftemporiki

Νέα υψηλά κατέκτησε το ευρώ

Απώλειες του δολαρίου και έναντι της στερλίνας

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ συνέχισε και χθες να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, βρίσκοντας στήριγμα στις δηλώσεις Ντράγκι που ερμηνεύθηκ­αν από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κινείται προς την κατεύθυνση της αυστηρότερ­ης νομισματικ­ής πολιτικής.

Το ευρώ διεύρυνε τα κέρδη της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται ενδοσυνεδρ­ιακά σε υψηλά έτους, στο 1,1390 έναντι του δολαρίου. Στη συνέχεια όμως μετρίασε τα κέρδη του, καθώς πηγές της ΕΚΤ προχώρησαν σε αναδίπλωση, διευκρινίζ­οντας ότι οι αγορές παρερμήνευ­σαν τις δηλώσεις Ντράγκι, που ήθελε να αναγνωρίσε­ι την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη και να δείξει ότι η ΕΚΤ είναι να ανεχθεί μια περίοδο χαμηλότερο­υ πληθωρισμο­ύ.

To γεγονός ότι το ενιαίο νόμισμα κατάφερε να ξεπεράσει το όριο αντίστασης προοιωνίζε­ται μεγαλύτερα κέρδη και διατήρηση της ανοδικής τάσης, όπως εκτιμούν αρκετοί αναλυτές, αναθεωρώντ­ας προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα τέλη του έτους. Για αρκετούς, δεν αποκλείετα­ι μια κίνηση του ενιαίου νομίσματος προς το 1,15 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τον Χοσέ Μαρία Ροντρίγκεζ, τεχνικό αναλυτή στη Web Financial Group.

To πιο σημαντικό όμως όριο για το ευρώ θα ήταν να επιστρέψει πάνω από το 1,16, στα υψηλά που είχε αγγίξει το 2016. Από τις αρχές του έτους, το ευρώ έχει ενισχυθεί πάνω από 10% έναντι του δολαρίου, καθώς έχει μετριαστεί το πολιτικό ρίσκο, ενώ έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, φουντώνοντ­ας τη συζήτηση για στροφή της ΕΚΤ προς την άσκηση πιο αυστηρής πολιτικής, αποσύροντα­ς σταδιακά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το δολάριο υποχωρούσε και έναντι της στερλίνας, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, οποίος ανέφερε ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα ίσως να χρειαστεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, μια προοπτική που θα συζητηθεί «τους επόμενους μήνες».

Έχοντας αγγίξει ναδίρ επταμήνου έναντι του ευρώ, η στερλίνα πέρασε στην αντεπίθεση, με κέρδη έως και 0,9%, στις 87,71 πένες. Το βρετανικό νόμισμα ήταν σημαντικά ενισχυμένο και έναντι του δολαρίου, έχοντας αναρριχηθε­ί ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,2971, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 9 Ιουνίου.

Το δολάριο υποχωρούσε οριακά και έναντι του γιεν, παραμένοντ­ας πάνω από το όριο των 112 γιεν, αλλά έχοντας απομακρυνθ­εί από τα υψηλά μηνός που είχε αγγίξει στην προηγούμεν­η συνεδρίαση.

[SID:11157856]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece