Naftemporiki

Σταθερή δυναμική στα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης

Τι αναφέρεται σε ανάλυση για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης

-

Διατηρούντ­αι σε ανοδική τάση τα εταιρικά ομόλογα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, με τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης να παρουσιάζο­υν ισχυρότερη άνοδο, αναφέρει στην ειδική έκδοση Navigator-Διεθνείς Αγορές & Επενδυτική Στρατηγική γ’ τρίμηνο 2017, το Τμήμα Ανάλυσης Αγορών και προϊόντων της Alpha Bank. Ειδικότερα στη σχετική ανάλυση σημειώνοντ­αι τα εξής:

Τα ευνοϊκά στοιχεία για την κερδοφορία εταιρειών στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της ζήτησης των επενδυτών για μεγαλύτερη απόδοση συντηρούν τη δυναμική για τα ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Από την αρχή του έτους την ευνοϊκότερ­η επίδοση λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την ετήσια μεταβλητότ­ητα και το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου παρουσιάζο­υν τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε ευρώ και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτική­ς διαβάθμιση­ς σε δολάριο.

Η συμπεριφορ­ά των εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ σε περιόδους που η Fed προβαίνει σε αύξηση των επιτοκίων είναι ευνοϊκότερ­η σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα.

Διατηρείτα­ι ισχυρή η ζήτηση για εταιρικά ομόλογα σε ευρώ, καθώς παραμένει σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς της ΕΚΤ.

Οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενε­ς οικονομίες και τα βελτιωμένα οικονομικά στοιχεία έχουν συμβάλλει στην ενίσχυση των ομολόγων αναδυόμενω­ν αγορών. Εκτιμάται ότι από την αρχή του έτους οι εισροές σε ομόλογα αναδυόμενω­ν οικονομιών διαμορφώνο­νται στα 95,5 δισ. δολάρια.

Η σημαντική πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει επηρεάσει αρνητικά τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε δολάριο, με το πιστωτικό περιθώριο 5ετών να διαμορφώνε­ται σε υψηλό (348 μ.β.) δύο μηνών. Αντίθετα, τα πιστωτικά περιθώρια των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης σε ευρώ διατηρούντ­αι σε χαμηλό (230 μ.β.) από τον Σεπτέμβριο του 2014. Σχετικά με την αγορά κρατικών ομολόγων η Alpha επισημαίνε­ι ότι ο περιορισμό­ς των πληθωριστι­κών προσδοκιών στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της υποχώρησης των τιμών ενέργειας, επηρέασε καθοδικά τις αποδόσεις στη λήξη των κρατικών ομολόγων ανεπτυγμέν­ων οικονομιών.

Ειδικότερα, οι τιμές των κρατικών ομολόγων στη Γερμανία διατηρούντ­αι υπερτιμημέ­νες σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και την προοπτική του πληθωρισμο­ύ.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθ­εί η εκτίμηση για περαιτέρω μείωση του ύψους των μηνιαίων αγορών κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ από τις αρχές του 2018 και ολοκλήρωσή­ς τους περί τα μέσα του έτους, η απόδοση στη λήξη του 10ετούς κρατικού ομόλογου στη Γερμανία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει σταδιακά στα επίπεδα προ εφαρμογής του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης (περί το 1%).

Η τρέχουσα απόδοση στη λήξη του 10ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ διαμορφώνε­ται σε χαμηλά επίπεδα (2,20%), καθώς η θεωρητική απόδοση στη λήξη λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν την προοπτική των επιτοκίων της Fed σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελών της εκτιμάται σημαντικά υψηλότερα (περί το 3%).

Σημειώνετα­ι ότι από τον Δεκέμβριο η Fed έχει προβεί σε τρεις αυξήσεις του επιτοκίου αναφοράς (0,75% συνολικά σε επτά μήνες), ενώ η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου έχει παρουσιάσε­ι υποχώρηση κατά 25 μ.β. περίπου. Αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη το 2004 (5 αυξήσεις επιτοκίου σε 7 μήνες, -43 μ.β. η απόδοση στη λήξη), ενώ το 1988 και το 1999 η αύξηση των επιτοκίων συνδυάστηκ­ε με άνοδο της απόδοσης στη λήξη του 10ετούς ομολόγου.

Συνολικά η επενδυτική επιτροπή της Alpha αναφέρει ότι διατηρείτα­ι υπόβαρη η στάθμιση για τα κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της εφαρμογής ή της σηματοδότη­σης λιγότερο επεκτατική­ς νομισματικ­ής πολιτικής. Διατηρούντ­αι επίσης υπερτιμημέ­νες οι τιμές των κρατικών ομολόγων ανεπτυγμέν­ων οικονομιών σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα.

Η ευνοϊκή επίδοση των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης σε σχέση με τον κίνδυνο που διατρέχουν, σε συνδυασμό με την εκτίμηση για συνέχιση της εταιρικής κερδοφορία­ς, συμβάλλουν στη διατήρηση της υπέρβαρης στάθμισης.

[SID:11158222]

 ??  ?? Η συμπεριφορ­ά τωνεταιρικ­ώνομολόγων­στιςΗΠΑσεπ­εριόδουςπο­υηFedπροβα­ίνεισεαύξη­ση τωνεπιτοκί­ωνείναιευν­οϊκότερησε­σχέσημετακ­ρατικάομόλ­ογα,όπωςαναφέρ­εταισεανάλ­υσητης AlphaBank.Στηφωτογρα­φία,εργαζόμενο­ιστοχρηματ­ιστήριοτης­ΝέαςΥόρκης.
Η συμπεριφορ­ά τωνεταιρικ­ώνομολόγων­στιςΗΠΑσεπ­εριόδουςπο­υηFedπροβα­ίνεισεαύξη­ση τωνεπιτοκί­ωνείναιευν­οϊκότερησε­σχέσημετακ­ρατικάομόλ­ογα,όπωςαναφέρ­εταισεανάλ­υσητης AlphaBank.Στηφωτογρα­φία,εργαζόμενο­ιστοχρηματ­ιστήριοτης­ΝέαςΥόρκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece