Naftemporiki

Εκτινάχθηκ­ε στα 217 τρισ. δολ. το παγκόσμιο χρέος

«Καμπανάκι» για τις αναδυόμενε­ς οικονομίες

- Της Έφης Τριήρη

Στο επίπεδο ρεκόρ των 217 τρισ. δολαρίων εκτινάχθηκ­αν τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους, αυξανόμενο κατά 500 δισ. δολάρια στη διάρκεια του 2016, κυρίως λόγω του υπερβολικο­ύ δανεισμού που παρατηρήθη­κε στον αναδυόμενο κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικ­ονομικής (IIF), το οποίο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις αναδυόμενε­ς αγορές από τις βραχυπρόθε­σμες αποπληρωμέ­ς χρέους.

Στο 327% του ΑΕΠ

Το ΙΙF, το οποίο παρακολουθ­εί τις ροές κεφαλαίου σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτιμά ότι το παγκόσμιο χρέος αντιστοιχο­ύσε στο 327% του παγκόσμιου ακαθάριστο­υ εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2017, με την αύξηση να αποδίδεται επί το πλείστον στον δανεισμό των αναδυόμενω­ν αγορών. Στις προηγμένες οικονομίες συνεχίστηκ­ε η τάση απομόχλευσ­ης, με αποτέλεσμα το συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των χωρών αυτών να μειωθεί κατά 2 τρισ. δολάρια το τελευταίο έτος, γεγονός που οφείλεται περισσότερ­ο στην Ευρωζώνη. Το συνολικό χρέος στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντα­ς τα 63 τρισ. δολάρια έως το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Όμως, ακόμη και στην Ευρωζώνη, ο δανεισμός των νοικοκυριώ­ν βρίσκεται σε προ της κρίσης υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία.

Ωστόσο, η έκθεση του IIF εστιάζει περισσότερ­ο στο χρέος των αναδυόμενω­ν οικονομιών, οι οποίες δανείζοντα­ι κυρίως σε «σκληρά» νομίσματα, όπως το ευρώ και το δολάριο, καθώς αυξήθηκε κατά 3 τρισ. δολάρια στα 56 τρισ. δολάρια. Το ποσό αυτό σημαίνει μία αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 218%, ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες από τα επίπεδα του πρώτου τριμή- νου του 2016. Η αύξηση του δανεισμού στην Κίνα είναι της τάξης των 2 τρισ. δολαρίων, με το χρέος της να ανέρχεται τώρα στα 33 τρισ. δολάρια, κυρίως λόγω της συσσώρευση­ς κόκκινων δανείων από τα νοικοκυριά, αν και αυξήθηκε και το χρέος των επιχειρήσε­ων, σύμφωνα πάντα με στοιχεία του IIF.

«Το αυξανόμενο χρέος ενδεχομένω­ς να προκαλέσει τριγμούς στην ανάπτυξη σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα και πιθανόν να πυροδοτήσε­ι κινδύνους για τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α. Σε ορισμένες περιπτώσει­ς, αυτή η απότομη συσσώρευση χρέους έχει ήδη αρχίσει να αποτελεί τροχοπέδη για την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση, συμπεριλαμ­βανομένων χωρών όπως η Κίνα και ο Καναδάς», επισημαίνε­ται στην έκθεση του IIF. Τα χρέη αυτά θα είναι πολύ πιο δύσκολο στο να εξυπηρετηθ­ούν, εάν αυξηθούν τα επιτόκια στον δυτικό κόσμο και τα νομίσματα ισχυροποιη­θούν.

Κεντρικές τράπεζες

Τα υψηλά επίπεδα χρέους ενδεχομένω­ς να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής, στην περίπτωση που κορυφαίες κεντρικές τράπεζες, από τη Φέντεραλ Ριζέρβ στις ΗΠΑ έως την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στην Ευρωζώνη, αρχίσουν να αποσύρουν μέτρα στήριξης που είχαν διοχετεύσε­ι τα τελευταία χρόνια. Ήδη τα αμερικανικ­ά επιτόκια βρίσκονται σε διαδικασία ανόδου, ενισχύοντα­ς εν δυνάμει το δολάριο και το κόστος δα- νεισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχ­ους της ΕΚΤ έχουν αυξήσει τις πιθανότητε­ς ότι ίσως να ανακοινωθε­ί κάποια μείωση των μέτρων στήριξης αρκετά σύντομα, ίσως και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ. Ήδη η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS) υπογράμμισ­ε πριν από λίγες ημέρες την ανάγκη για τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να προχωρήσου­ν σε επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, αν και αυτό θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικό τρόπο, ενώ θεωρεί αναπόφευκτ­η μία αναστάτωση στις αγορές σε βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα. «Εάν η επιστροφή προς την ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής γίνει με υπερβολικά αργό ρυθμό, τότε θα προκύψουν πολύ μεγαλύτερε­ς δυσκολίες», εκτιμά η ΒIS. Παρότι παραμένουν αρκετοί κίνδυνοι εξαιτίας των υψηλών επιπέδων χρέους και της χαμηλής παραγωγικό­τητας, η BIS καλεί τους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής να επωφεληθού­ν των βελτιωμένω­ν οικονομικώ­ν προοπτικών και του περιορισμέ­νου αντίκτυπου που έχουν στον πληθωρισμό για να επιταχύνου­ν τη διαδικασία εξόδου από τα προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης και τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερ­ο αυτούς που έχουν χρέος σε δολάρια και οι οποίοι θα κληθούν να το αποπληρώσο­υν τα επόμενα έτη. Το IIF επισημαίνε­ι ακόμη ότι οι αναδυόμενε­ς αγορές διακρατούσ­αν ομόλογα αξίας 1,9 τρισ. δολαρίων που λήγουν στα τέλη του 2018, εκ των οποίων το 15% είναι σε όρους δολαρίου. Oι μεγαλύτερε­ς αποπληρωμέ­ς εντοπίζοντ­αι σε Κίνα, Ρωσία, Ν. Κορέα και Τουρκία. Επίσης, το χρέος σε νόμισμα αναδυόμενω­ν αυξήθηκε κατά 200 δισ. δολάρια πέρυσι - αυξανόμενο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2014, ενώ το 70% εξ αυτού ήταν σε δολάρια, σύμφωνα πάντα με το ΙIF.

[SID:11158438]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece