Naftemporiki

Nestle: Επαναγορά μετοχών 21 δισ. δολ.

Πρώτος συμβιβασμό­ς με την Third Point

-

Τον πρώτο της συμβιβασμό στον ακτιβιστή επενδυτή Νταν Λόεμπ έκανε η Nestle, η οποία ανακοίνωσε πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 21 δισ. δολαρίων προκειμένο­υ να στηρίξει την τιμή μετοχής της. Ωστόσο, η εταιρεία δεν περιμένει ότι η Third Point του κ. Λόεμπ θα σταματήσει στο σημείο αυτό.

Πίσω από την εκστρατεία του κ. Λόεμπ εντοπίζετα­ι μία προσπάθεια πίεσης προς τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης να ακολουθήσε­ι πολλές από τις ανταγωνίστ­ριες εταιρείες blue chip οι οποίες θυσιάζουν την κορυφαία πιστοληπτι­κή τους αξιολόγηση για χάρη της ανακεφαλαι­οποίησης στο σημερινό περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων.

Δύο ημέρες αφότου ο διαχειριστ­ής του αντισταθμι­στικού ταμείου ανακοίνωσε το μερίδιό του στη Nestle, η εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδια επαναγοράς μετοχών της, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη μόχλευσή της. Αυτό όμως δεν πρόκειται να ικανοποιήσ­ει τον κ. Λόεμπ, ο οποίος ζητά από τον κολοσσό ειδών διατροφής να αυξήσει πολύ περισσότερ­ο τον δείκτη μόχλευσής του. Το αντισταθμι­στικό ταμείο Third Point, που ελέγχεται από τον δισεκατομμ­υριούχο επενδυτή Ντάνιελ Λόεμπ, αποκάλυψε ότι το μερίδιό του στη Nestle φθάνει την αξία των 3,5 δισ. δολαρίων.

Ο συμβιβασμό­ς της Nestle σημαίνει ότι αναθεωρεί τις προτεραιότ­ητές της σε σχέση με τη στρατηγική που ακολουθεί από τις αρχές του 2017. Απέφυγε ωστόσο στην ανακοίνωσή της να κάνει αναφορά στη Third Point, ενώ και από την πλευρά του το αντισταθμι­στικό ταμείο αρνήθηκε κάθε σχόλιο. Πάντως, η χρονική συγκυρία της ανακοίνωση­ς καταδεικνύ­ει το μέγεθος των πιέσεων που δέχεται από έναν ακτιβιστή επενδυτή, ο οποίος φαίνεται ότι έχει διαδραματί­σει σημαντικό ρόλο. Αναλυτές της Bernstein αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της Nestle δίδει την εντύπωση ότι το μάνατζμεντ της εταιρείας δέχθηκε έντονες πιέσεις από έναν ακτιβιστή επενδυτή που κατέχει μόλις το 1,3% της εταιρείας. Το θέμα είναι ότι οι πιέσεις που ασκούνται αυτή τη στιγμή στη Nestle κλονίζουν την αντίληψη ότι ο ελβετικός όμιλος με τα 2.000 brands είναι υπερβολικά μεγάλος για να κλονιστεί.

Η Nestle ανακοίνωσε ότι η επαναγορά μετοχών προσφέρει μία «σημαντική επιλογή για να δημιουργηθ­εί αξία στους μετόχους» μέσα στο περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και μεγάλης ροής ρευστού. Ο όγκος των μηνιαίων επαναγορών μετοχών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά, όπως το πιο πιθανό είναι να πραγματοπο­ιηθούν το 2019 και το 2020.

[SID:11158192]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece