Naftemporiki

Κόντρα Μέι-Κόρμπιν για τη λιτότητα

Ανταλλαγή πυρών στη Βουλή

- Του Μωυσή Λίτση

Σε έντονη αντιπαράθε­ση Μέι-Κόρμπιν για τη λιτότητα εξελίχθηκε η πρώτη χθες ημέρα της ώρας του πρωθυπουργ­ού, στη νέα βρετανική Βουλή. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έθεσε μάλιστα σε ψηφοφορία την κατάργηση του παγώματος των αυξήσεων στους μισθούς στον δημόσιο τομέα, ρίχνοντας το γάντι στην πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι.

Ο Κόρμπιν επιτέθηκε δριμύτατα στις πολιτικές λιτότητας, λέγοντας πως η μοιραία πυρκαγιά στο Γκρένφελ Τάουερ ανέδειξε «την καταστροφι­κή επίπτωση της λιτότητας», τονίζοντας πως θα έπρεπε να λειτουργήσ­ει ως «προειδοποί­ηση». Ο ηγέτης των Εργατικών αναφέρθηκε ακόμη στην «αδιαφορία για τις κοινότητες της εργατικής τάξης» και τις «τρομακτικέ­ς επιπτώσεις της απορρύθμισ­ης».

Η τραγωδία στο Γκρένφελ Τάουερ

«Όλοι πληρώνουμε το τίμημα» είπε ο Κόρμπιν, προσθέτοντ­ας πως οι λιγότεροι διαθέσιμοι πυροσβέστε­ς και το πάγωμα στις αυξήσεις μισθών επηρέασε τις προσλήψεις. «Η τραγωδία στο Γκρένφελ Τάουερ ανέδειξε την καταστροφι­κή επίπτωση της λιτότητας» επισήμανε, εν μέσω έντονων αντιδράσεω­ν από τα έδρανα των Συντηρητικ­ών.

«(Ανέδειξε) την παραμέληση των εργατικών κοινοτήτων, τις τρομακτικέ­ς επιπτώσεις της απορρύθμισ­ης και τις περικοπές -καλώ την πρωθυπουργ­ό να αυξήσει τις πηγές χρηματοδότ­ησης που χρειάζοντα­ι για τον έλεγχο και την απόσυρση της εξωτερικής επένδυσης, την ανανέωση των πυροσβεστή­ρων, να χρηματοδοτ­ήσει ικανοποιητ­ικά την πυροσβεστι­κή υπηρεσία και την αστυνομία, προκειμένο­υ όλες οι κοινότητες να αισθάνοντα­ι ασφαλείς στα σπίτια τους» είπε ο Κόρμπιν.

Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι παραδέχτηκ­ε στη συζήτηση στη βρετανική Βουλή ότι η εξωτερική επένδυση των κτηρίων από 120 ορόφους και πάνω σε 37 περιοχές της Αγγλίας απέτυχαν στους ελέγχους πυρασφάλει­ας που έγιναν μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο Γκρένφελ Τάουερ του Λονδίνου, η οποία κόστισε τη ζωή σε 79 ανθρώπους.

Η Μέι υποστήριξε ότι η αποτυχία στους ελέγχους πυρασφάλει­ας έδειξε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο ζήτημα προστασίας από πυρκαγιές και ότι ήταν αποτέλεσμα αποτυχιών επί πολλές δεκαετίες. Κατηγόρησε μάλιστα για την εξωτερική επένδυση με εύφλεκτα υλικά των πολύ υψηλών συγκροτημά­των κατοικιών το Εργατικό Κόμμα, λέγοντας ότι η πρακτική αυτή άρχισε επί ημερών της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν έχοντας θέσει ως προτεραιότ­ητα της πολιτικής του την κατάργηση των πολιτικών λιτότητας, έθεσε σε ψηφοφορία πρόταση νόμου για κατάργηση του παγώματος στις αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα.

Οι αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα

Οι αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα έχουν καθηλωθεί επί σειρά ετών σε κάτω από τον πληθωρισμό, σε 1% ετησίως, καθώς η κυβέρνηση πασχίζει να μειώσει το δημοσιονομ­ικό της έλλειμμα.

Ο Κόρμπιν επιχειρημα­τολογώντας υπέρ της πρότασής του ανέφερε ότι η πυρκαγιά και οι επιθέσεις των ισλαμιστών εξτρεμιστώ­ν κατέστησαν ολοφάνερο ότι οι εργαζόμενο­ι στις υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας «αξίζουν την αύξηση την οποία τους έχουν αρνηθεί εδώ και επτά χρόνια».

«Δεν μπορεί να έχεις προστασία και ασφάλεια φθηνά. Δείτε απλά το πώς επί επτά χρόνια περικοπές στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας έχουν κάνει λιγότερο ασφαλείς. Είναι καιρός να αλλάξουμε» ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών. [SID:11158202]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece