Naftemporiki

Διοικητικέ­ς και ποινικές κυρώσεις

Τι ποινές επισύρει η εκπρόθεσμη ηλεκτρονικ­ή υποβολή των δηλώσεων

-

Διοικητικέ­ς και στη συνέχεια ποινικές κυρώσεις προβλέποντ­αι για εκπρόθεσμη ηλεκτρονικ­ή υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες, που αφορούν τη χρήση έτους του 2015, όπως αναφέρεται σε διευκρινισ­τική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματεία­ς κατά της Διαφθοράς. Συγκεκριμέ­να, οι διοικητικέ­ς κυρώσεις αφορούν περιπτώσει­ς τυχόν υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες με καθυστέρησ­η μέχρι και ενός μηνός από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας η οποία -όπως αναφέρεται- λήγει στις 30 Ιουνίου (αύριο). Από εκεί και πέρα, οι παραβάσεις του νόμου για το πόθεν έσχες (καθυστερημ­ένη υποβολή) επισύρουν ποινικές κυρώσεις. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς υπενθυμίζε­ι ότι της σχετικής υποχρέωσης εξαιρούντα­ι οι δικαστικοί που έχουν προσφύγει ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και έχουν λάβει προσωρινή αναστολή για την εφαρμογή του νόμου, η οποία ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από το ΣτΕ.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνο­νται τα εξής:

«Προς ενημέρωση των υποχρέων, υπενθυμίζε­ται ότι την 30ή Ιουνίου 2017 λήγει η προθεσμία για την υποβολή των Δηλώσεων Περιουσιακ­ής Κατάστασης και των Δηλώσεων Οικονομικώ­ν Συμφερόντω­ν “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ”, που αφορούν τη χρήση έτους 2015 και δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούντα­ι μόνον οι κατηγορίες υποχρέων, για τις οποίες έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ αποφάσεις αναστολής (ήτοι δικαστικοί και εισαγγελικ­οί λειτουργοί και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους) και σύμφωνα με το διατακτικό των σχετικών αποφάσεων αναστολής. Η εξαίρεση ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί των αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Επισημαίνε­ται ότι σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία ελλείψεις ή ανακρίβειε­ς υποβληθείσ­ας Δήλωσης Περιουσιακ­ής Κατάστασης μπορούν να συμπληρωθο­ύν από τον υπόχρεο αυθορμήτως εντός μηνός από την υποβολή της.

Επίσης η υποβολή της άνω δήλωσης μετά την 30ή-6-2017 και εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών απ’ αυτήν επισύρει την επιβολή διοικητικο­ύ προστίμου.

Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι η μη υποβολή δήλωσης μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την άνω καταληκτικ­ή προθεσμία της 30-6-2017 επιφέρει ποινικές κυρώσεις». [SID:11158100]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece