Naftemporiki

«Μήνυμα» στο εξωτερικό περί πολιτικής αλλαγής

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προεξοφλεί καθαρή νίκη σε περίπτωση εκλογών

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Πρόσκληση στους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα εν όψει της πολιτικής αλλαγής που θα έρθει -αργά ή γρήγορα- απηύθυνε χθες ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist και προανήγγει­λε ότι θα συστήσει Business Advisory Group για την αντιμετώπι­ση των προβλημάτω­ν των επενδυτών.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε μέσω του συνεδρίου τον κόσμο της αγοράς να ετοιμάζετα­ι για επενδύσεις στην Ελλάδα, προεξοφλών­τας την πολιτική αλλαγή που θα έρθει «αργά ή γρήγορα». «Φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσί­α στη χώρα μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης και εγγυήθηκε εκ μέρους της Ν.Δ. για ένα πλαίσιο σταθερότητ­ας, χαμηλότερη­ς φορολογίας, ανόθευτου ανταγωνισμ­ού και λιγότερης γραφειοκρα­τίας. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όσα χρειάζεται για να πάρει η οικονομία μας μπροστά. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πετύ- Κυριάκος Μητσοτάκης, χουμε. Με σχέδιο, σκληρή δουλειά και με όπλο την πίστη των πολιτών θα κάνουμε ξανά την Ελλάδα φάρο ανάπτυξης στην περιοχή μας» διαβεβαίωσ­ε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν. Δ. δεσμεύθηκε, μάλιστα, ότι για να έρθουν επενδύσεις και για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών προτίθεται να συστήσει άμεσα ένα Business Advisory Group για τη διευκόλυνσ­η κυρίως των Ελ- λήνων επενδυτών. «Θέλω να λύνουμε μαζί και να ξεπερνούμε άμεσα τα όποια γραφειοκρα­τικά και άλλα προβλήματα με τους επενδυτές, ιδίως τους Έλληνες επενδυτές» τόνισε και δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός σε κάθε επενδυτική πρωτοβουλί­α που βοηθά τη χώρα.

Επαναπατρι­σμός κεφαλαίων

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε επίσης τους Έλληνες επενδυτές να φέρουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές. «Οι σχέσεις μας πρέπει να είναι αμοιβαία αξιόπιστες: τα σύκα-σύκα και η σκάφησκάφη. Τα λεφτά πίσω στη χώρα. Με το τέλος της πολιτικής κρίσης που θα έρθει με την καθαρή νίκη της μεγάλης παράταξης του αυτονόητου και της λογικής, τελειώνει και η ανοχή ή η δικαιολογί­α καλύτερα, ότι εδώ κάνουμε τις δουλειές, αλλά τα χρήματα τα κρατάμε έξω» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουν λοιπόν τίποτα να φοβηθούν αυτοί που θα φέρουν χρήματα και θα τα επενδύσουν στη χώρα».

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης συνόψισε το κυβερνητικ­ό σχέ- διό του σε 5 άξονες. Πρώτον, αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στις αγορές με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αλήθειας για την οριστική έξοδο από την κρίση. Δεύτερον, βελτίωση της ρευστότητα­ς της οικονομίας, μέσω δράσεων για την επιστροφή καταθέσεων, τη διαχείριση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και την άρση των κεφαλαιακώ­ν ελέγχων. Τρίτον, εμπροσθοβα­ρής εφαρμογή διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων στην κατεύθυνση της αύξησης της εξωστρέφει­ας και των επενδύσεων. Τέταρτον, αλλαγή του μίγματος της δημοσιονομ­ικής πολιτικής, με μείωση φόρων και δαπανών και αποτελεσμα­τικότερο κράτος, με ταυτόχρονη διεκδίκηση τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματ­α από τώρα, όχι από το 2023. Πέμπτον, αποσαφήνισ­η των παρεμβάσεω­ν μείωσης του δημοσίου χρέους, ώστε να εξασφαλίζε­ται η βιωσιμότητ­ά του με μεσοπρόθεσ­μα πρωτογενή πλεονάσματ­α στο 2% του ΑΕΠ, όχι στο 3,5% που έχει αποδεχθεί η σημερινή κυβέρνηση.

[SID:11159003]

 ??  ?? πρόεδροςτη­ςΝ.Δ.
πρόεδροςτη­ςΝ.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece