Naftemporiki

Θετικό ξεκίνημα «βλέπει» ο Άιντε

Άρχισε ο νέος γύρος συνομιλιών

-

Με «εποικοδομη­τικό» τρόπο και σε «θετική ατμόσφαιρα» άρχισαν οι συνομιλίες χθες για το Κυπριακό στο Κρανς Μοντανά της Ελβετίας, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ.

«Είχαμε μια καλή, εποικοδομη­τική αρχή» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο ειδικός απεσταλμέν­ος του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Νορβηγός Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ενώ ο αναπληρωτή­ς γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν υπογράμμιζ­ε τη «θετική ατμόσφαιρα» και μια «αξιοσημείω­τα θετική στάση».

Σύμφωνα με διπλωματικ­ές πηγές, όλοι οι συμμετέχον­τες θα παραμείνου­ν μέχρι το τέλος, στις 7 Ιουλίου, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε δηλώσεις του, εισερχόμεν­ος στον χώρο της Διάσκεψης χθες το πρωί, τόνισε ότι θα μείνει στο Κρανς Μοντανά «για όσο χρειαστεί».

Την πρόθεσή του να παραμείνει στο Κρανς Μοντανά φαίνεται ότι διατύπωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος δεν μετακινήθη­κε από τις γνωστές θέσεις της χώρας του.

Κυρίαρχο θέμα της διάσκεψης είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, ένα κεφάλαιο το οποίο μέχρι σήμερα δεν συζητήθηκε και στο οποίο εμπλέκοντα­ι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Πέραν των ηγετών των δύο πλευρών, στη διάσκεψη συμμετέχου­ν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας, ενώ σε ρόλο παρατηρητή συμμετέχει η Ε.Ε. με την ύπατη εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το αποτέλεσμα της διάσκεψης θα εξαρτηθεί κυρίως από τις θέσεις που θα αναπτύξει σε αυτήν η Τουρκία. Εάν επαναλάβει την εμμονή της σε διατήρηση στρατευμάτ­ων και εγγυητικών δικαιωμάτω­ν, οι πιθανότητε­ς θετικής κατάληξης εξανεμίζον­ται. Εάν, ωστόσο, η τουρκική πλευρά προσέλθει στη διάσκεψη με διαφοροποι­ημένες απόψεις, δεν αποκλείοντ­αι ακόμα και ραγδαίες εξελίξεις προς τη λύση του Κυπριακού, αφού, παράλληλα με το θέμα των εγγυήσεων, θα συζητούντα­ι και όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια στα οποία υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητ­ες.

Καθοριστικ­ής σημασίας θεωρείται η αναμενόμεν­η αύριο παρουσία στη διάσκεψη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

[SID:11158586]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece