Naftemporiki

Συνέχισε να καλπάζει το ευρώ

Νέες απώλειες για το δολάριο - Διεύρυνε τα κέρδη της η στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ συνέχισε και χθες να καλπάζει, με το ενιαίο νόμισμα να ξεπερνάει και το «φράγμα» του 1,14, αγγίζοντας υψηλά σχεδόν 14 μηνών. Αφορμή οι πρόσφατες δηλώσεις Ντράγκι, που λειτούργησ­αν ως μήνυμα αφύπνισης για τους επενδυτές, ότι οι κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού στρέφονται προς την κατεύθυνση της πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής.

Πηγές που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του κ. Ντράγκι, ανέφεραν στο Reuters ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ με την ομιλία του ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμέ­νη να ανεχθεί μια περίοδο χαμηλότερο­υ πληθωρισμο­ύ και όχι μήνυμα για άμεσα βήματα πιο σφιχτής πολιτικής. Παρά την αναδίπλωση, το ευρώ ενισχύθηκε έως και το 1,1434 δολάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Μαΐου 2016, καθώς η ομιλία Ντράγκι έπεισε τις αγορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζ­εται να αρχίσει τη σταδιακή περιστολή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το δολάριο υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά σε χαμηλά πενταμήνου έναντι του δολαρίου Καναδά, ενώ άγγιξε υψηλά μη- νός έναντι του γιεν, πλησιάζοντ­ας σε απόσταση αναπνοής από τα 113 γιεν, χωρίς όμως να διατηρεί το σύνολο των κερδών του. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε για μία ακόμη συνεδρίαση να παραμείνει πάνω από το όριο των 112 γιεν.

Ανοδικά κινήθηκε η στερλίνα, για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια ανοδικό σερί από τον Απρίλιο του 2015, αφότου ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, τόνισε χθες ότι η επιτροπή νομισματικ­ής πολιτικής ίσως να χρειασθεί να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, παρά την αποδυνάμωσ­η της οικονομίας. Για τις αγορές, οι δηλώσεις Κάρνεϊ έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της προηγούμεν­ης εβδομάδας, όπου είχε υποστηρίξε­ι ότι δεν είναι κατάλληλη εποχή για αύξηση του κόστους δανεισμού.

Χάρη στα κέρδη των τελευταίων συνεδριάσε­ων, η στερλίνα κατάφερε να αναπληρώσε­ι τις απώλειες που είχε υποστεί μετά τις εκλογές, με το βρετανικό νόμισμα να ενισχύεται πάνω από το όριο του 1,30 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά σε διάστημα πέντε εβδομάδων, αν και στη συνέχεια περιόρισε τα κέρδη της. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς θεωρούν εφικτό το ενδεχόμενο ανόδου της στερλίνας προς το 1,35 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τον Λι Χάρντμαν, στρατηγικό αναλυτή ξένου συναλλάγμα­τος στη MUFG. Το βρετανικό νόμισμα παρέμενε σχεδόν σταθερό έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία γύρω από τις 87,90 πένες.

[SID:11160778]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece