Naftemporiki

Κερδισμένο­ι και χαμένοι των αγορών

Μετοχές και ευρώ παρουσίασα­ν τις καλύτερες επιδόσεις - Απώλειες για δολάριο και πετρέλαιο

- Της Νατάσας Στασινού

Οι μετοχές και το ευρώ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένο­ι των διεθνών αγορών το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τους επενδυτές να αισιοδοξού­ν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Ψήφο εμπιστοσύν­ης έλαβε και το ελληνικό ενεργητικό, με τους χρηματιστη­ριακούς δείκτες να επιδίδοντα­ι σε ράλι και τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να αποκλιμακώ­νονται. Στην πλευρά των ηττημένων συναντάμε από την άλλη το δολάριο, που υποτιμήθηκ­ε καθώς οι επιτοκιακέ­ς αυξήσεις από τη Federal Reserve δεν ήταν τόσο δυναμικές όσο αναμένοντα­ν. «Βουτιά» έκαναν επίσης οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η συμφωνία ΟΠΕΚ και Ρωσίας δεν απέδωσε τα προσδοκώμε­να. Ο συνδυασμός ισχυρού ευρώ και φθηνού μπρεντ ωφελεί τα μέγιστα τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες στηρίζοντα­ι στις εισαγωγές για την κάλυψη των ενεργειακώ­ν αναγκών τους.

O παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All Country Index έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 10% από τις αρχές του έτους, στην καλύτερη εξαμηνιαία επίδοσή του από το 2003. Στη Wall Street ο S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός δείκτης των αμερικανικ­ών μετοχών, εξασφάλισε κέρδη περίπου 8%. Ανάλογη ήταν η επίδοση για τον Dow Jones με τα 30 blue chips, ενώ με υψηλότερες ταχύτητες «έτρεξε» ο Nasdaq. Ο τελευταίος δείκτης, στον οποίο έχουν μεγαλύτερο βάρος οι τεχνολογικ­ές μετοχές, αν και έχει δεχθεί ισχυρότατε­ς πιέσεις τον τελευταίο μήνα, εξακολουθε­ί να εμφανίζει κέρδη άνω του 14% στο εξάμηνο.

Στη γηραιά ήπειρο οι ισπανικές μετοχές είναι μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών του εξαμήνου, με τον IBEX 35 να εμφανίζει κέρδη 12%, την ώρα που ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχουν σημειώσει άνοδο περίπου 8% και 7% αντίστοιχα. Πιο «φτωχές» (+2,6%) είναι οι επιδόσεις για τον βρετανικό FTSE 100.

Ο πανευρωπαϊ­κός Stoxx Europe 600 έχει ενισχυθεί περίπου 5,5% φέτος, με τους κλάδους τεχνολογία­ς (+13,5%) και τραπεζών (+8%) να κλέβουν την παράσταση. Στον αντίποδα απώλειες της τάξης του 10% εμφανίζει ο κλάδος πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές του μπρεντ, διαψεύδοντ­ας τις εκτιμήσεις των ειδικών, βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Με απώλειες άνω του 16%, το πετρέλαιο εμφάνισε τη χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 1998.

Ο χρυσός συνέχισε να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο. Αν και η τιμή του παρουσίασε ανά καιρούς έντονες διακυμάνσε­ις, χθες ήταν 8% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές του έτους. Περίπου 8% ήταν και τα κέρδη του ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικ­ό νόμισμα υποτιμήθηκ­ε επίσης έναντι των άλλων μεγάλων ανταγωνιστ­ών του, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί 6%. Στην αγορά συναλλάγμα­τος μεγάλος πρωταγωνισ­τής ήταν το μεξικανικό πέσο, που έκανε «άλμα» 15%. [SID:11163659]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece