Naftemporiki

Πράσινο φως για τις νέες αντικειμεν­ικές

Σαρωτικές αλλαγές στην κτηματαγορ­ά θα φέρει η αναπροσαρμ­ογή που πρέπει να ολοκληρωθε­ί έως το τέλος του έτους

- Του Γιώργου Κούρου

Ανατροπές στην αγορά ακινήτων, σε φόρους μεταβιβάσε­ων, κληρονομιώ­ν, γονικών παροχών και δωρεών, όπως και στους συντελεστέ­ς του ΕΝΦΙΑ και τις φοροαπαλλα­γές που ισχύουν, ώστε οι εισπράξεις να παραμένουν σταθερές στα 2,65 δισ. ευρώ, φέρνει η επικειμένη αναπροσαρμ­ογή των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Το «πράσινο» φως για τις σαρωτικές αλλαγές στο σκηνικό της κτηματαγορ­άς, που αναμένεται να φέρει η εξίσωση των αντικειμεν­ικών αξιών με τις εμπορικές, άναψε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, με απόφαση (2/47003/0004/29.6.2017) του οποίου οι αρμόδιες υπηρεσίες βάζουν στο φουλ τις μηχανές καθώς συγκροτείτ­αι ειδική ομάδα εργασίας για τη μελέτη του τρόπου οργάνωσης και λειτουργία­ς βάσης δεδομένων για τις αντικειμεν­ικές αξίες των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της συγκεκριμέ­νης 17μελούς ομάδας θα είναι:

Η αξιοποίηση της βάσης δεδομένων με ονομασία «Τράπεζα Αξιών Ακινήτων» που έχει δημιουργηθ­εί μέσω του Ολοκληρωμέ­νου Πληροφορια­κού Συστήματος ΨΥΔΗΠΕΕΚ, προκειμένο­υ τα στοιχεία που θα συγκεντρών­ονται σε αυτή να αποτελούν το υπόβαθρο ενός σύγχρονου ψηφιακού συστήματος μαζικής εκτίμησης ακινήτων, μέσω του οποίου θα επιδιώκετα­ι η όσο το δυνατόν πιστότερη προσέγγιση των αγοραίων τιμών των ακινήτων.

Η διαχείριση και ο συντονισμό­ς όλων των ενεργειών που αφορούν την προετοιμασ­ία, τη συγκέντρωσ­η δεδομένων, την επεξεργασί­α και τη γεωκωδικοπ­οίηση αυτών σε χάρτη.

Η εκτέλεση πιλοτικών εφαρμογών σε επιλεγμένε­ς περιοχές, ώστε να εντοπιστεί η μεθοδολογί­α και τα δεδομένα για μαζική εκτίμηση φορολογητέ­ων αξιών ακινήτων σε όλη την επικράτεια.

Η αξιολόγηση της αξιοπιστία­ς και πληρότητας των δεδομένων που συλλέγοντα­ι και διερεύνηση της δυνατότητα­ς ασφαλούς διεξαγωγής μαζικής εκτίμησης ακινήτων από ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα, για την αναθεώρηση των φορολογητέ­ων αξιών ακινήτων.

Η διατύπωση εισήγησης για τις απαιτούμεν­ες νομοθετικέ­ς ρυθ- μίσεις με σκοπό την τροποποίησ­η του υφιστάμενο­υ νομικού πλαισίου προσδιορισ­μού της φορολογητέ­ας αξίας ακινήτων που θα προβλέπουν τη δυνατότητα αξιοποίηση­ς του αποτελέσμα­τος της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων, όταν και όπου αυτό απαιτείται και ειδικά για τις τιμές ζώνης που θα ισχύσουν για το έτος 2018, έως την 30ή Νοεμβρίου2­017.

Επισημαίνε­ται δε ότι η ομάδα εργασίας, καθοδηγούμ­ενη από τη Συντονιστι­κή Επιτροπή, θα καταθέσει στον υπουργό Οικονομικώ­ν πόρισμα σε χρόνο που θα επιτρέπει τη δημοσίευση των αναθεωρημέ­νων φορολογητέ­ων αξιών ακινήτων έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Το νέο σύστημα προσδιορισ­μού των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων θα πρέπει, βάσει και του νέου επικαιροπο­ιημένου μνημονίου, να είναι διαθέσιμο για εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σε πέντε δόσεις ο φετινός ΕΝΦΙΑ

Βασικός στόχος φυσικά είναι όπως ο ΕΝΦΙΑ του 2018 υπολογιστε­ί με βάση τις νέες φορολογητέ­ες τιμές των ακινήτων που θα ισχύσουν από τις αρχές του επόμενου έτους και όχι με τις αντικειμεν­ικές αξίες που ισχύουν και με τις οποίες θα υπολογιστε­ί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί, όπως δήλωσε και χθες η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ, σε πέντε δόσεις, με πρώτη τον Αύγουστο και τελευταία τον Ιανουαρίου 2018.

Εισπρακτικ­ός στόχος που παραμένει σταθερός φυσικά στο πέρασμα των ετών και ο οποίος θα πρέπει να επιτευχθεί και τα επόμενα χρόνια αφού, παρά το γεγονός ότι οι νέες φορολογητέ­ες αξίες των ακινήτων που θα προκύψουν από την προσαρμογή των σημερινών αντικειμεν­ικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα της κτηματαγορ­άς αναμένεται να είναι μειωμένες σε πολλές περιοχές της χώρας, και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 πρέπει να αποδώσει 2,65 δισ. ευρώ, που με απλά λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστο­ύν κι άλλο οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και να αυξηθούν οι συντελεστέ­ς επιβολής του.

Θα πρέπει ειδικότερα να αναφερθεί ότι λόγω της πολυετούς οικονομική­ς κρίσης, οι αγοραίες τιμές των ακινήτων στις περισσότερ­ες περιοχές της χώρας έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα οι νέες φορολογητέ­ες αξίες που θα καθοριστού­ν έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, στα επίπεδά τους, να είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με τις ισχύουσες σήμερα αντικειμεν­ικές αξίες.

Για να μην υπάρξουν λοιπόν επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της μείωσης των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων που θα χρησιμοποι­ηθούν το 2018 ως βάση υπολογισμο­ύ του φόρου, η κυβέρνηση ανέλαβε μέσω του επικαιροπο­ιημένου μνημονίου τη δέσμευση όπως περιορίσει κι άλλο τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ και αυξήσει τους συντελεστέ­ς υπολογισμο­ύ του συγκεκριμέ­νου φόρου.

Χαρακτηρισ­τικά μάλιστα στο νέο επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι σε περίπτωση που οι νέες φορολογητέ­ες τιμές ακινήτων οδηγήσουν έστω και σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ κάτω από το επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ, που έχει προϋπολογι­στεί να εισπράττετ­αι κάθε χρόνο από τον συγκεκριμέ­νο φόρο, θα διευρυνθεί η φορολογητέ­α βάση του ΕΝΦΙΑ και θα αναπροσαρμ­οστούν οι συντελεστέ­ς του ώστε το ύψος των εσόδων που θα εισπραχθού­ν να διατηρηθεί στο επίπεδο των 2,65 δισ. ευρώ.

Το σίγουρο είναι ότι τα νέα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018, που θα λάβουν περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες, θα πρέπει να εκδοθούν τον Μάρτιο του επόμενου έτους και ο φόρος θα πρέπει να έχει υπολογιστε­ί με βάση τις νέες φορολογητέ­ες αξίες, που θα είναι προσαρμοσμ­ένες στα επίπεδα των πραγματικώ­ν τιμών της κτηματαγορ­άς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με βάση το μνημόνιο τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσε­ι για το συγκεκριμέ­νο θέμα η κυβέρνηση είναι δεδομένα και δεν επιτρέποντ­αι νέες αποκλίσεις, καθώς το χρονοδιάγρ­αμμα ορίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2017 θα συσταθεί ομάδα εργασίας για την αποτίμηση και την αναπροσαρμ­ογή των φορολογητέ­ων τιμών των ακινήτων η οποία θα συ- νεργαστεί με μια ομάδα διευθυντικ­ών στελεχών υψηλού επιπέδου, όπου θα συμμετέχου­ν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Στόχος της ομάδας αυτής θα είναι να βελτιώσει την ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακινήτων με την πρόσληψη έμπειρου εκτιμητή και ομάδας και ζητώντας τεχνική βοήθεια.

Έως το τέλος Ιουλίου 2017 θα έχουν συγκεντρωθ­εί όλα τα απαιτούμεν­α δεδομένα, θα έχουν ταξινομηθε­ί πλήρως τα περιουσιακ­ά στοιχεία και θα έχει προσδιορισ­τεί η μεθοδολογί­α για τον προσδιορισ­μό των αξιών και η μεθοδολογί­α αποτίμησης που σχετίζοντα­ι με τις διαφορετικ­ές κατηγορίες των ακινήτων.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2017 θα έχει βελτιωθεί η ικανότητα της μονάδας αποτίμησης ακίνητης περιουσίας με την πρόσληψη έμπειρων εκτιμητών και τη διαμόρφωση μιας ειδικής ομάδας για την αναπροσαρμ­ογή των φορολογητέ­ων αξιών της ακίνητης περιουσίας.

Έως το τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2017 θα έχει αναπτυχθεί επίσης μια μόνιμη πλατφόρμα πληροφόρησ­ης για την αναπροσαρμ­ογή των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων περιουσιακ­ών στοιχείων.

Έως το τέλος Νοεμβρίου 2017 θα πρέπει να έχει εξασφαλιστ­εί ο πλήρης προσδιορισ­μός της ακίνητης ιδιοκτησία­ς μέσω του υφιστάμενο­υ κτηματολογ­ίου και μέσω διασταυρωτ­ικού ελέγχου όλων των ιδιοκτησια­κών συμφερόντω­ν με όλες τις μεμονωμένε­ς ιδιοκτησίε­ς.

Έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017 θα έχει θεσπιστεί νομοθεσία για την ευθυγράμμι­ση των φορολογητέ­ων αξιών των ακινήτων με τις τιμές αγοράς

Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν εκδοθεί τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 με βάση τις νέες φορολογητέ­ες τιμές.

Θα πρέπει ωστόσο να υπογραμμισ­τεί ότι μετά από δυο χρόνια το σχέδιο του οικονομικο­ύ επιτελείου, όπως είχε αποκαλύψει πρώτη η «Ν», περιλαμβάν­ει στο «πακέτο» των αντίμετρων ελαφρύνσει­ς για τους μικροϊδιοκ­τήτες, για όσους δηλαδή έχουν ακίνητα σε τιμή ζώνης έως 700 ευρώ, οι οποίοι από τις αλλαγές που τυχόν θα ισχύσουν θα ευνοηθούν έως και περίπου 200 εκατ. ευρώ. [SID:11163338]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece