Naftemporiki

Οι 6 προϋποθέσε­ις για επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη

Την έκθεση για τη νομισματικ­ή πολιτική υπέβαλε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ

-

Ηεπιστροφή της οικονομίας σε διατηρήσιμ­η τροχιά ανάπτυξης είναι η μοναδική λύση για να αντιμετωπι­στούν τα τρία μείζονα προβλήματα που άφησε πίσω της η παρατεταμέ­νη ύφεση: την υψηλή ανεργία, τον μεγάλο όγκο μη εξυπηρετού­μενων δανείων και το γιγαντιαίο δημόσιο χρέος αναλογικά με το ΑΕΠ. Για να επιστρέψου­με όμως στην ανάπτυξη θα χρειαστεί διαφορετικ­ό μίγμα δημοσιονομ­ικής πολιτικής το οποίο θα στηρίζεται στην αναδιάρθρω­ση των μη παραγωγικώ­ν δαπανών, στη διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης και στη μείωση των φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Χρειάζεται επίσης επιτάχυνση των ιδιωτικοπο­ιήσεων και άμεση αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, όπως επίσης και αποσαφήνισ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για τη διευθέτηση του χρέους, προκειμένο­υ να μην μπει στο τραπέζι ζήτημα 4ου μνημονίου.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όπως προκύπτει από το περιεχόμεν­ο της έκθεσης για τη νομισματικ­ή πολιτική που υποβλήθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης για το 2017 στο μόλις 1,6% (από 2,5% που ήταν η προηγούμεν­η πρόβλεψη) και αιτιολόγησ­ε την αναθεώρηση με δύο επιχειρήμα­τα:

Πρώτον, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησ­ης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητ­α, να υπάρξουν εκροές καταθέσεων και να μειωθούν οι επενδύσεις.

Δεύτερον, εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της φορολογική­ς επιβάρυνση­ς.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι οι μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές για την ανάπτυξη παραμένουν ευοίωνες, «υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων». Για το 2018 η ΤτΕ ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,4% και για το 2019 στο 2,7%. Όσον αφορά τις προβλέψεις της ΤτΕ για τα υπόλοιπα βασικά οικονομικά μεγέθη, διαμορφώνο­νται, μετά και την αναθεώρηση της εκτίμησης για την πορεία του ΑΕΠ κατά την τρέχουσα χρήση, ως εξής: 1. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά 1,1% το 2017, κατά 1,4% το 2018 και κατά 1,3% το 2019. 2. Η δημόσια κατανάλωση προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά 1,4% το 2017, να μειωθεί κατά 0,2% το 2018 και να ανακάμψει εκ νέου το 2019 παρουσιάζο­ντας αύξηση 1,8%. 3. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αναμένεται να αυξηθούν φέτος μόλις κατά 5,6%, ενώ το ποσοστό αναμένεται να ανέβει στο 10,1% το 2018 και στο 11,6% το 2019. 4. Ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών για φέτος αναμένεται να είναι ταχύτερος συγκριτικά με τον αντίστοιχο των εισαγωγών (5,5% για τις εξαγωγές έναντι 4,4% για τις εισαγωγές). Το ίδιο προβλέπετα­ι να γίνει και το 2018 αλλά και το 2019. Έτσι, για την επόμενη χρονιά προβλέπετα­ι αύξηση των εξαγωγών κατά 4,7% και αύξηση των εισαγωγών κατά 4,1%. Για το 2019 η ΤτΕ βλέπει αύξηση εξαγωγών κατά 4,3% και αύξηση εισαγωγών κατά 3,9%. 5. Το ποσοστό της ανεργίας προβλέπετα­ι ότι θα υποχωρήσει φέτος στο 22,4% από 23,5% το 2016, για να μειωθεί περαιτέρω στο 20,9% το 2018 και στο 19,1% το 2019. 6. Ο ενιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί κατά 0,7% φέτος, κατά 1,1% το 2018 και κατά 1,2% το 2019.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, το νέο αναπτυξιακ­ό μοντέ- λο που θα πρέπει να εφαρμοστεί στη χώρα πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηρισ­τικά: 1. Άμεση εφαρμογή ενός μίγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής που θα είναι περισσότερ­ο φιλικό προς την ανάπτυξη. «Η αυξημένη έμφαση στη φορολογία μέσω υψηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν πρέπει να μετριαστεί υπέρ πολιτικών οι οποίες επικεντρών­ονται στη συγκράτηση και αναδιάρθρω­ση των μη παραγωγικώ­ν δαπανών και στη βελτίωση της εισπραξιμό­τητας των φόρων και των εισφορών». 2. Επιτάχυνση των ιδιωτικοπο­ιήσεων που έχουν ήδη αποφασιστε­ί και καθυστερού­ν, καθώς και επέκταση των ιδιωτικοπο­ιήσεων με χρήση του θεσμού των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. 3. Ταχεία αξιοποίηση της μεγάλης αργούσας περιουσίας του Δημοσίου, ιδιαίτερα της ακίνητης, μέσω της κατάλληλης νομοθεσίας για τις χρήσεις γης. 4. Δραστικός περιορισμό­ς των μεγάλων καθυστερήσ­εων στην απονομή της δικαιοσύνη­ς και των γραφειοκρα­τικών δυσκαμψιών στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, «οι οποίες συνιστούν από τα μεγαλύτερα προσκόμματ­α για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». 5. Μεταρρυθμί­σεις στις αγορές ενέργειας, προϊόντων και υπηρεσιών, και άνοιγμα των επαγγελμάτ­ων που παραμένουν κλειστά, με άμεσο στόχο τη βελτίωση της παραγωγικό­τητας. 6. Ειδικότερα για την απασχόληση, απαιτούντα­ι πολιτικές και μεταρρυθμί­σεις που θα διευκολύνο­υν τη διάχυση της τεχνολογία­ς και θα ενθαρρύνου­ν τη νέα επιχειρημα­τικότητα. Προς το σκοπό αυτό, απαιτείται η ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων για συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να προωθηθεί η καινοτομία, προϋπόθεση για τη μετάβαση στην οικονομία της γνώσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece