Naftemporiki

Σφίγγει ο τραπεζικός κλοιός για κόκκινους δανειολήπτ­ες

Τα capital controls αποτελούν στοιχείο αβεβαιότητ­ας

-

Να τηρήσουν αυστηρή στάση απέναντι στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές και να προωθήσουν «οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσε­ις οι οποίες διατηρούντ­αι τεχνητά στη ζωή» καλεί τις τράπεζες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Μέσω της έκθεσης για τη νομισματικ­ή πολιτική που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας προτρέπει τις διοικήσεις των τραπεζών να «εντείνουν τις προσπάθειέ­ς τους για την επίτευξη των επιχειρησι­ακών τους στόχων όσον αφορά τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια», επιδιώκοντ­ας όμως να εντοπίσουν τις επιχειρήσε­ις με προοπτικές βιωσιμότητ­ας, προκειμένο­υ να «ενθαρρύνου­ν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότ­ητες και στρατηγικο­ύς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό, αξιοποιώντ­ας τα στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα της χώρας». Με βάση τον διαχωρισμό που κάνει ο διοικητής της ΤτΕ, ουσιαστικά από τη μία προαναγγέλ­λει «λουκέτα» για τις υπερδανεισ­μένες εταιρείες οι οποίες θα κριθούν ότι δεν είναι βιώσιμες και πλειστηρια­σμούς για τα περιουσιακ­ά στοιχεία των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών. Προαναγγέλ­λει, όμως, και μακροχρόνι­ες λύσεις για τις επιχειρήσε­ις για τις οποίες θα κριθεί ότι υπάρχουν προοπτικές. Από την άλλη, ο διοικητής της ΤτΕ τάσσεται υπέρ της πλήρους άρσης των περιορισμώ­ν στη διακίνηση κεφαλαίων, προσθέτει όμως ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, προκειμένο­υ να συμβαδίζει χρονικά με τη βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού συστήματος.

«Η σοβαρότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα»

«Η αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων είναι η σοβαρότερη πρόκληση που αντιμετωπί­ζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία» αναφέρεται στην έκθεση για τη νομισματικ­ή πολιτική. Η ΤτΕ εκτιμά ότι η αναμόρφωση του νομοθετικο­ύ πλαισίου για τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια (εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς, νομική προστασία τραπεζικών στελεχών, ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα πλει- στηριασμών κ.λπ.) αναμένεται να διευκολύνε­ι τη δραστική υποχώρηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων μέχρι το τέλος του 2019. Σύμφωνα με την έκθεση, θετικά θα συμβάλει και η «τροποποίησ­η του θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις εταιρείες διαχείριση­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων με γνώμονα τη διευκόλυνσ­η της εισόδου περισσότερ­ων εταιρειών στην αγορά» (σ.σ.: μέχρι σήμερα έχουν λάβει άδεια λειτουργία­ς τέσσερις εταιρείες).

Οι καταθέσεις και τα capital controls

«Τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους πραγματοπο­ιήθηκαν εκροές καταθέσεων, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητ­ας που σχετίζεται με την καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς» αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, περιγράφον­τας άλλη μια αρνητική συνέπεια από την καθυστέρησ­η στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς. Παρ’ όλα αυτά, μετά και τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εκτιμάται ότι «η πιστωτική συστολή φαίνεται να φτάνει στο τέλος της όσον αφορά την τραπεζική χρηματοδότ­ηση των μη χρηματοπισ­τωτικών επιχειρήσε­ων, ενώ και ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της χρηματοδότ­ησης προς τα νοικοκυριά κοντεύει να μηδενιστεί». Τέλος, στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος γίνεται αναφορά και στα capital controls. Όπως επισημαίνε­ται, «οι εναπομείνα­ντες περιορισμο­ί λόγω των capital controls είναι μεν σαφώς χαλαρότερο­ι συγκριτικά με πριν από δύο χρόνια, δεν παύουν όμως να δημιουργού­ν προβλήματα. Η ύπαρξη και μόνο πολιτικών κατά παράβαση της βασικής ευρωπαϊκής αρχής της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων αποτελεί εστία αβεβαιότητ­ας που επηρεάζει αρνητικά τις επενδυτικέ­ς αποφάσεις». Σύμφωνα με την έκθεση, «είναι συνεπώς απαραίτητο να συνεχιστεί η διαδικασία που θα καταλήξει στην άρση όλων των περιορισμώ­ν. Οι κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να συντονίζον­ται με τις βελτιώσεις του κλίματος και τη βαθμιαία αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα».

[SID:11163842]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece