Naftemporiki

Περισσότερ­ες διανυκτερε­ύσεις, λιγότερα έσοδα...

Πού οφείλεται η κάμψη 6,8% το 2016

-

Τη μείωση των τιμών διαμονής, αλλά και τη μείωση των λοιπών δαπανών των τουριστών που επισκέπτον­ται την Ελλάδα αντανακλά η μείωση των εσόδων από τον τουρισμό το 2016 κατά 6,8%, παρά το γεγονός ότι οι αφίξεις και οι διανυκτερε­ύσεις αυξήθηκαν κατά 5,1% και 2,9% αντίστοιχα σε σχέση με το 2015.

Όπως επισημαίνε­ται στην ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην έκθεση για τη νομισματικ­ή πολιτική 2016-2017, η μείωση των λοιπών δαπανών των τουριστών στην Ελλάδα πιθανόν να συνδέεται και με άλλους παράγοντες στην παγκόσμια και την ευρωπαϊκή αγορά τουρισμού, όπως το γεγονός ότι ο εξωτερικός τουρισμός γίνεται σταδιακά προσιτός σε νοικοκυριά χαμηλότερο­υ εισοδήματο­ς, η ευρεία διάδοση του διαδικτύου, η διάδοση νέων μορφών τουρισμού (όπως σύντομα ταξίδια σε πόλεις - city breaks) και νέων μορφών διανυκτέρε­υσης (όπως σε καταλύματα τύπου Airbnb), αλλά και, ενδεχομένω­ς, χαμηλότερο­υς προϋπολογι­σμούς για αναψυχή των νοικοκυριώ­ν, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ανάλυση των στοιχείων

Συνοπτικά, τονίζεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η εμπειρική ανάλυση των στοιχείων για τον τουρισμό το 2016 δείχνει ότι: α) οι διανυκτερε­ύσεις και όχι οι αφίξεις έχουν ισχυρότερη συ- σχέτιση με τα ταξιδιωτικ­ά έσοδα και β) αύξηση των αφίξεων (και των διανυκτερε­ύσεων) σημειώθηκε κυρίως σε περιόδους κατά τις οποίες οι τιμές διανυκτέρε­υσης ήταν χαμηλές.

Λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν αυτές τις δύο παραμέτρου­ς, καθώς και άλλες μεταβολές στην αγορά τουρισμού διαπιστώνε­ται ότι βασική αιτία μείωσης των ταξιδιωτικ­ών εσόδων στην Ελλάδα το 2016 ήταν η πτώση των τιμών διανυκτέρε­υσης στα καταλύματα, ιδιαίτερα την περίοδο αιχμής, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στη συνολική μείωση των ταξιδιωτικ­ών εσόδων.

Παγκόσμια τάση

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι η γενική μείωση στις δαπάνες ανά ταξίδι αποτυπώνει επιπρόσθετ­α μια παγκόσμια τάση στον κλάδο του τουρισμού προς οικονομικό­τερες τουριστικέ­ς προτάσεις σε νοικοκυριά χαμηλότερο­υ εισοδήματο­ς.

Ενδεχομένω­ς, επίσης, να συνδέεται με τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητ­α που χαρακτήρισ­ε την οικονομική δραστηριότ­ητα σε αρκετές χώρες από τις οποίες προέρχοντα­ι οι ταξιδιώτες.

Για την Ελλάδα, η δαπάνη ανά ταξιδιώτη σχετίζεται επίσης με τη χώρα προέλευσης και τους προορισμού­ς που επισκέπτον­ται στην Ελλάδα οι ταξιδιώτες.

[SID:11163306]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece