Naftemporiki

Βελτιώθηκε για τρίτο μήνα η εμπιστοσύν­η καταναλωτή

Επισημάνσε­ις των αναλυτών της Eurobank

-

Οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος το δεύτερο τρίμηνο του 2017, μείωση του ελλείμματο­ς ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών τον Απρίλιο και ενίσχυση των καταθέσεων τον Μάιο καταγράφει η Eurobank στην έκδοση 7 Ημέρες Οικονομία.

Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος παρουσίασε βελτίωση τον Ιούνιο 2017. Διαμορφώθη­κε στις 94 μονάδες δείκτη (ΜΔ) από 93,2 ΜΔ τον Μάιο 2017 και 90,2 τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμεν­ου έτους. Η θετική μηνιαία μεταβολή ήταν αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επιμέρους δεικτών εμπιστοσύν­ης στη βιομηχανία (+3,1 ΜΔ), στους καταναλωτέ­ς (+0,9 ΜΔ) και στις κατασκευές (+11,8 ΜΔ). Οι αντίστοιχο­ι δείκτες στις υπηρεσίες (-2,5 ΜΔ) και στο λιανικό εμπόριο (-4,9 ΜΔ) κινήθηκαν πτωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης εμπιστοσύν­ης καταναλωτή ακολούθησε ανοδική πορεία για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούνιο 2017. Η εν λόγω εξέλιξη δύναται να συνδεθεί με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς του 3ου προγράμματ­ος οικονομική­ς προσαρμογή­ς. Παρόμοιες ποιοτικές μεταβολές είχαν καταγραφεί και πέρυσι τον Μάιο με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγηση­ς, ωστόσο, η συγκεκριμέ­νη βελτίωση αποδείχτηκ­ε βραχύβια, καθώς ο δείκτης εμπιστοσύν­ης καταναλωτή βρέθηκε σε χαμηλό 43 μηνών τον Μάρτιο 2017.

Η εικόνα που σχηματίζετ­αι αναφορικά με τη διαμόρφωση των προσδοκιών (για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας) το δεύτερο τρίμηνο 2017 είναι μικτή. Η βελτίωση που καταγράφηκ­ε στους δείκτες εμπιστοσύν­ης υπηρεσιών και καταναλωτή αντιστάθμι­σε οριακά την πτώση των αντίστοιχω­ν δεικτών στη βιομηχανία, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές. Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να συνεχιστεί η βελτίωση του δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος και πάνω απ’ όλα να αναπτύξει ισχυρή δυναμική μακράς διάρκειας. Η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς δύναται να αποτελέσει μια αφετηρία εκκίνησης προς αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούν οι οικονομολό­γοι της Eurobank. [SID:11163533]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece