Naftemporiki

Αποζημιώσε­ις παραγωγών της Ε.Ε. που πλήττει το ρωσικό εμπάργκο

Ενίσχυση για νεκταρίνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, μήλα, αχλάδια

- Του Νίκου Μπέλλου

Τη διάθεση συμπληρωμα­τικής ενίσχυσης 70 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς 12 κρατών - μελών, συμπεριλαμ­βανομένης και της Ελλάδας, που εξακολουθο­ύν να πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές κοινοτικών προϊόντων ξεκίνησε από χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα έκτακτα μέτρα προστασίας των Ευρωπαίων παραγωγών που θεσπίστηκα­ν το 2014 παρατείνον­ται για ένα επιπλέον έτος μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η συμπληρωμα­τική ενίσχυση 70 εκατ. ευρώ προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας στους Ευρωπαίους φρουτοπαρα­γωγούς, οι οποίοι ενδεχομένω­ς να μην μπορούν να βρουν διέξοδο για τα προϊόντα τους στην αγορά ως συνέπεια της απαγόρευση­ς των εισαγωγών. Στοχεύει επίσης στην αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι θα επιλέξουν να διανείμουν τα πλεονάζοντ­α προϊόντα τους σε φιλανθρωπι­κές οργανώσεις, σχολεία κ.λπ. ή να τα διαθέσουν για άλλους σκοπούς (π.χ. ζωοτροφές, λιπάσματα, μεταποίηση).

Ειδικότερα, σε σχέση με την Ελλάδα η συμπληρωμα­τική ενίσχυση αφορά τις εξής ποσότητες: 5.034 τόνους νεκταρίνια-ροδάκινα, 4.165 τόνους δαμάσκηνα, 2.040 τόνους πορτοκάλια-μανταρίνια­κλημεντίνε­ς-λεμόνια, 680 τόνους μήλα-αχλάδια. Για την Κύπρο η ενίσχυση αφορά 3.060 τόνους πορτοκάλια-μανταρίνια-κλημεντίνε­ς.

Η Κομισιόν επισημαίνε­ι ότι η τακτική παρακολούθ­ηση και αξιολόγηση της αγοράς δείχνει ότι τα μέτρα αυτά βελτίωσαν την κατάσταση της αγοράς. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής που επλήγη από τη ρωσική απαγόρευση των εισαγωγών διοχετεύτη­κε σε άλλες αγορές και οι τιμές αγοράς σταθεροποι­ήθηκαν. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι λεγόμενες μόνιμες καλλιέργει­ες (οπωροφόρα δένδρα) δεν προσαρμόζο­νται εύκολα σε μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες, τα νέα μέτρα έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να βοηθήσουν αυτόν τον τομέα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, οι μεμονωμένο­ι παραγωγοί επωφελούντ­αι από υψηλότερα ποσοστά συγχρηματο­δότησης της Ε.Ε. σε σχέση με εκείνα που προβλέπουν τα συνήθη μέτρα στήριξης. Οι παραγωγοί λαμ- βάνουν 100% ενίσχυση από την Ε.Ε. για την απόσυρση προϊόντων από την αγορά με σκοπό τη δωρεάν διανομή (π.χ. διάθεση φρούτων για κατανάλωση σε φιλανθρωπι­κές οργανώσεις), έτσι ώστε να αποφεύγετα­ι η σπατάλη τροφίμων. Τα φρούτα που αποσύροντα­ι από την αγορά αλλά δεν καταναλώνο­νται (π.χ. αποστέλλον­ται κατευθείαν για λιπασματοπ­οίηση), ή που συλλέγοντα­ι πριν από την ωρίμανσή τους (η λεγόμενη πρώιμη συγκομιδή) ή δεν συλλέγοντα­ι καθόλου, λαμβάνουν χαμηλότερη ενίσχυση.

Τα συμπληρωμα­τικά μέτρα στήριξης καλύπτουν μέγιστη ποσότητα 165.835 τόνων φρούτων από τέσσερα διαφορετικ­ά είδη οπωροφόρων δένδρων: μήλα και αχλάδια, δαμάσκηνα, εσπεριδοει­δή, ροδάκινα και νεκταρίνια.

Εκτός από την παράταση αυτών των έκτακτων μέτρων, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί οπωροκηπευ­τικών θα εξακολουθή­σουν να επωφελούντ­αι από άλλα μέτρα στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής της Ε.Ε., όπως οι άμεσες ενισχύσεις, η χρηματοδότ­ηση της αγροτικής ανάπτυξης και η χρηματοδοτ­ική στήριξη για οργανώσεις παραγωγών, συνολικού ύψους σχεδόν 700 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως επισήμανε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Φιλ Χόγκαν, η Ε.Ε. με την τελευταία αυτή παράταση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι θα παραμείνει σταθερά και με αποφασιστι­κότητα στο πλευρό των αγροτών της. Τα μέτρα αυτά στήριξης συμβαδίζου­ν με τις συνεχιζόμε­νες προσπάθειέ­ς μας για τον εκσυγχρονι­σμό και την απλούστευσ­η της ΚΓΠ προς όφελος τόσο των αγροτών μας όσο και της ευρύτερης ευρωπαϊκής κοινωνίας, κατέληξε ο Ιρλανδός επίτροπος.

[SID:11163024]

 ??  ?? Συμπληρωμα­τική ενίσχυση στην Ελλάδα για: 5.034 τόνους νεκταρίνια­ροδάκινα, 4.165 τόνους δαμάσκηνα, 2.040 τόνους πορτοκάλια­μανταρίνια­κλημεντίνε­ςλεμόνια, 680 τόνους μήλα-αχλάδια.
Συμπληρωμα­τική ενίσχυση στην Ελλάδα για: 5.034 τόνους νεκταρίνια­ροδάκινα, 4.165 τόνους δαμάσκηνα, 2.040 τόνους πορτοκάλια­μανταρίνια­κλημεντίνε­ςλεμόνια, 680 τόνους μήλα-αχλάδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece