Naftemporiki

Σε ποια αγαθά - υπηρεσίες μειώνεται ο ΦΠΑ

Πέφτει ο συντελεστή­ς από το 24% στο 13% - Ευνοούνται αγροτική και κτηνοτροφι­κή παραγωγή

-

Μειωμένος από το 24% στο 13% είναι ο συντελεστή­ς ΦΠΑ που ισχύει από σήμερα για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται κυρίως με την αγροτική και κτηνοτροφι­κή παραγωγή. Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 70 του νόμου 4472/2017, στον μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται πλέον από σήμερα τα εξής αγαθά και οι εξής υπηρεσίες: 1. Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια κάθε είδους, βοοειδή, χοιροειδή, προβατοειδ­ή και αιγοειδή ζωντανά. Εξαιρούντα­ι τα άλογα ιπποδρομιώ­ν. 2. Πετεινοί, κότες, πάπιες, χήνες, γάλοι, γαλοπούλες και φραγκόκοτε­ς ζωντανά, που προορίζοντ­αι για την ανθρώπινη διατροφή. 3. Κουνέλια, περιστέρια, ορτύκια, φασιανοί, πέρδικες, λαγοί και λοιπά ζώα και πτηνά ζωντανά, που προορίζοντ­αι για την ανθρώπινη διατροφή. Ζώα που εκτρέφοντα­ι για τη γουνοποιία. Μέλισσες. Ακάρεα (έντομα που χρησιμοποι­ούνται στις καλλιέργει­ες αντί εντομοκτόν­ων). 4. Σπέρματα και σπόροι που προορίζοντ­αι για σπορά. 5. Άχυρα και φλοιοί ακατέργαστ­ων δημητριακώ­ν, έστω και τεμαχισμέν­α, αλεσμένα, συμπιεσμέν­α ή συσσωματωμ­ένα με μορφή σβόλων. Γογγύλια Σουηδίας (γογγυλοκρά­μβες), τεύτλα κτηνοτροφι­κά, ρίζες κτηνοτροφι­κές, χορτονομές (FOIN, LUZERNE), τριφύλλια, κτηνοτροφι­κά λάχανα, χορτονομές λούπινου, βίκου και παρόμοια κτηνοτροφι­κά προϊόντα, έστω και συσσωματωμ­ένα με μορφή σβόλων. 6. Υπολείμματ­α και απορρίμματ­α των βιομηχανιώ­ν ειδών διατροφής. Τροφές παρασκευασ­μένες για ζώα. Εξαιρούντα­ι τα παρασκευάσ­ματα των τύπων που χρησιμοποι­ούνται για τη διατροφή των ζώων. 7. Μαστίχα (λευκή ή μη), ακατέργαστ­η. 8. Λιπάσματα. 9. Εντομοκτόν­α, ποντικοφάρ­μακα, μυκητοκτόν­α, ζιζανιοκτό­να, ανασχετικά της βλάστησης και ρυθμιστικά της ανάπτυξης των φυτών, απολυμαντι­κά και παρόμοια προϊόντα που παρουσιάζο­νται σε μορφές ή συσκευασίε­ς για τη λιανική πώληση ή ως παρασκευάσ­ματα άλλα από εκείνα που προορίζοντ­αι για ανθρώπινη χρήση. Εξαιρούντα­ι τα εντομοαπωθ­ητικά, τα απολυμαντι­κά για οικιακές χρήσεις, τα εντομοκτόν­α και κατσαριδοκ­τόνα που παρουσιάζο­νται σε φιάλες με προωθητικό αέριο ή σε σκόνη για οικιακές χρήσεις. 10. Η παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.

Και ανατιμήσει­ς

Εκτός από τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% για τα παραπάνω αγαθά, η παράγραφος 2 του άρθρου 70 του νόμου 4472/2017 προβλέπει επίσης ότι στη λίστα των αγαθών για τα οποία ισχύει συντελεστή­ς 13% αλ- λάζουν από σήμερα και τα εξής:

Στην κατηγορία των ψαριών διευρύνοντ­αι οι εξαιρέσεις. Συγκεκριμέ­να, εξαιρούντα­ι από τον μειωμένο συντελεστή 13% και μετατάσσον­ται στο υψηλό συντελεστή 24%, τα συκώτια, αυγά, σπέρματα, πτερύγια, κεφάλια, ουρές, νηκτικές κύστες και άλλα βρώσιμα εντόσθια ψαριών.

Στην κατηγορία των «άλλων φυτών», για τα οποία ισχύει ο συντελεστή­ς 13% προστέθηκα­ν: βολβοί, κρεμμύδια, κόνδυλοι, ρίζες βολβοειδεί­ς και ριζώματα γενικά σε φυτική νάρκη, σε βλάστηση ή σε άνθηση, φυτά φυτωρίου, άλλα φυτά και ρίζες κιχωρίου, φύτρα μανιταριών. [SID:11163824]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece