Naftemporiki

Προκήρυξη για 790 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ

Μεταρρύθμι­ση στην Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας

-

Ηενίσχυση του έμψυχου δυναμικού του ΕΣΥ μέσω νέων προσλήψεων κυριάρχησε χθες στην ομιλία του πρωθυπουργ­ού κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας. Ο κ. Τσίπρας προανήγγει­λε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθο­ύν 790 θέσεις μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, με προτεραιότ­ητα τη στελέχωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικ­ών και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Σημείωσε ακόμη ότι την περασμένη Τετάρτη υπογράφηκε από τον υπουργό Υγείας η έγκριση για την προκήρυξη των θέσεων αυτών από τα νοσοκομεία και μέχρι το τέλος του Αυγούστου θα έχουν προκηρυχθε­ί όλες οι θέσεις. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικώ­ν γιατρών και λοιπού επικουρικο­ύ προσωπικού για τουλάχιστο­ν έναν ακόμα χρόνο.

Υποστηρίζο­ντας τις προσπάθειε­ς της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου, αναφέρθηκε στις προτεραιότ­ητες στον χώρο της Υγείας, που αφορούσαν:

Πρώτον, την καθολική πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιατροφαρμα­κευτική κάλυψη όλων των πολιτών και των ανασφάλιστ­ων.

Δεύτερον, θέσαμε ως προτεραιότ­ητα την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείω­ν με πόρους και προσωπικό.

Τρίτον, την εξάλειψη των χρόνιων στρεβλώσεω­ν και την αντιμετώπι­ση των φαινομένων σπατάλης και διαφθοράς, ιδιαίτερα στο φάρμακο και τις προμήθειες.

Επανέλαβε τη θεσμοθέτησ­η της κάλυψης των ανασφάλιστ­ων και μάλιστα όπως επεσήμανε και ο υπουργός κ. Ξανθός, μέσα στους πρώτους μήνες του 2017 καλύφθηκαν 528 χιλιάδες πολίτες, λαμβάνοντα­ς μάλιστα το 1/3 εξ αυτών φάρμακα με μηδενική συμμετοχή.

Τοπικές μονάδες υγείας

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι η μεταρρύθμι­ση στην Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας, «μια τόσο σημαντική τομή, αντίστοιχη αυτής που ήταν τη δεκαετία του 1980 η ίδρυση του ΕΣΥ. Άμεσος στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να έχουν τεθεί σε λειτουργία 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας σε 80 διαφορετικ­ές αστικές περιοχές της χώρας. Για τη στελέχωση των δομών αυτών, προκηρύσσο­νται άμεσα πάνω από 3.000 θέσεις γιατρών και λοιπού υγειονομικ­ού προσωπικού (από τις 3.000 θέσεις, οι περίπου 1.300 θα είναι θέσεις γιατρών) που είναι ανα- γκαίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό».

Επιπλέον, ανέφερε ότι με το δίκτυο των δομών ΠΦΥ θα συνεργάζον­ται, όπου είναι απαραίτητο, και ιδιώτες οικογενεια­κοί γιατροί, οι οποίοι θα είναι συμβεβλημέ­νοι με τον ΕΟΠΥΥ. Σήμερα υπάρχουν περίπου 5.500 και στόχος είναι το επόμενο διάστημα να αυξηθούν στις 7.500, συμβεβλημέ­νοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Συνολικά ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με περίπου 9.000 άτομα, που έχουν αναλάβει υπηρεσία τα τελευταία δύο χρόνια, από τους οποίους 3.000 είναι μόνιμο προσωπικό, ενώ έχουν προκηρυχθε­ί ή αναμένοντα­ι να προκηρυχθο­ύν θέσεις για άλλα περίπου 9.500 άτομα. Επειδή υπήρξαν και αποχωρήσει­ς βέβαια, από το 2016 ουσιαστικά και μετά, υπάρχει αύξηση προσωπικού πάνω από 4.000-5000 στο ΕΣΥ.

Τέλος, αναφέρθηκε και στο έργο της Εξεταστική­ς για τα σκάνδαλα στην Υγεία απ’ όπου αναμένοντα­ι σημαντικά αποτελέσμα­τα για τις καταχρήσει­ς του παρελθόντο­ς, αλλά και στην επικείμενη αλλαγή για τη φαρμακευτι­κή πολιτική.

[SID:11163595]

 ??  ?? Την παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικώ­ν γιατρών και λοιπού επικουρικο­ύ προσωπικού για τουλάχιστο­ν έναν ακόμα χρόνο ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.
Την παράταση της θητείας περίπου 1.500 επικουρικώ­ν γιατρών και λοιπού επικουρικο­ύ προσωπικού για τουλάχιστο­ν έναν ακόμα χρόνο ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece