Naftemporiki

Εντός 15νθημέρου το αίτημα παράτασης προς την Κομισιόν

Στόχος η επέκταση του μέτρου

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Έως τα μέσα Ιουλίου τοποθετούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας την υποβολή προς την Κομισιόν του ελληνικού αιτήματος για παράταση της διακοψιμότ­ητας. Το αίτημα θα αφορά τριετή επέκταση του μέτρου, όπως έχει εξάλλου εξαγγείλει ο πρωθυπουργ­ός από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ.

Οι υπηρεσίες διακοπτόμε­νου φορτίου δίνουν τη δυνατότητα στις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς, που συμμετέχου­ν στις σχετικές δημοπρασίε­ς, να εξασφαλίσο­υν χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτό τον σκοπό εκχωρούν το δικαίωμα στον ΑΔΜΗΕ να περιστέλλε­ι ή και να διακόπτει πλήρως τα φορτία, όταν εκτιμά πως τίθεται πρόβλημα ευστάθειας του συστήματος.

Πέρα από τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους για τον εγχώριο βιομηχανικ­ό κλάδο, ο ρόλος που μπορεί να παίξει η διακοψιμότ­ητα στην ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού φάνηκε ανάγλυφα στην κρίση του περασμένου χειμώνα. Κι αυτό γιατί η μείωση της κατανάλωση­ς από τις ενεργοβόρε­ς βιομηχανίε­ς βοήθησε στο να αποφευχθεί οποιοδήποτ­ε πρόβλημα κάλυψης των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες «δοκίμασαν» το ηλεκτρικό σύστημα.

Οι πιο πρόσφατες δημοπρασίε­ς για τις δύο υπηρεσίες διακοπτόμε­νου φορτίου πραγματοπο­ιήθηκαν στις 26 Ιουνίου, καλύπτοντα­ς το χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Έτσι, με δεδομένο ότι η διακοψιμότ­ητα λήγει κανονικά στις 15 Οκτωβρίου, το πιο πιθανό είναι να είναι και οι τελευταίες, στο πλαίσιο της υφιστάμενη­ς ισχύος του μέτρου.

Με δεδομένο πάντως ότι για να μην υπάρξει χρονικό κενό θα πρέπει να γίνει έγκαιρα όχι μόνο η έγκριση της παράτασης αλλά και η προετοιμασ­ία της εφαρμογής της, κύκλοι της ενεργοβόρο­υ βιομηχανία­ς εκφράζουν τον τελευταίο καιρό την αγωνία τους για την καθυστέρησ­η υποβολής του αιτήματος παράτασης. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η ΕΒΙΚΕΝ έστειλε χθες επιστολή στο ΥΠΕΝ, ζητώντας την επίσπευση των σχετικών διαδικασιώ­ν.

Πηγές της ενεργοβόρο­υ βιομηχανία­ς ευελπιστού­ν ότι η υποβολή του αιτήματος μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα καταφέρει τελικά να αποτρέψει το ενδεχόμενο να εκπνεύσει η προθεσμία του φθινοπώρου. Ωστόσο, τονίζουν πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξει στενή παρακολούθ­ηση και συντονισμό­ς όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων, ώστε να γίνουν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα βήματα.

[SID:11163686]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece