Naftemporiki

Κοινός στόχος η ναυπηγοεπι­σκευή για κυβέρνηση - Cosco

Ενεργοποίη­ση του κλάδου - Επαναλειτο­υργία της πλωτής δεξαμενής «Πειραιάς Ι»

-

Στις προσπάθειε­ς της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιή­σει τη ναυπηγοεπι­σκευαστική βιομηχανία της χώρας στάθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, μιλώντας στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη στο Πέραμα. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, που συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοπο­ίησε η διοίκηση του ΟΛΠ σχετικά με την επαναλειτο­υργία της πλωτής δεξαμενής «Πειραιάς Ι» -η πλήρης επισκευή της ολοκληρώθη­κε στις 22 Ιουνίου- αναφέρθηκε και στις προοπτικές του Πειραιά να γίνει ένα μεγάλο παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς τόνισε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία εκπονεί ένα συνολικό αφήγημα, που ξεκινά από την αναβάθμιση της εκπαίδευση­ς στον χώρο της ναυτιλίας και φθάνει στην ανάπτυξη του λιμανιού ως ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο, τη λιμενική βιομηχανία, την οργάνωση της ακτοπλοΐας και τη ναυπηγοεπι­σκευή. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση με το ίδιο ενδιαφέρον προσπαθεί να αποδεσμεύσ­ει τη μεγάλη «μάνα» των ναυπηγείων στην Ελλάδα, τον Σκαραμαγκά, το ναυπηγείο Ελευσίνας και το Νεώριο και προσέθεσε: «Δεν σταματάμε εκεί, προσπαθούμ­ε να ενεργοποιή­σουμε και τα μικρά ναυπηγεία σε ολόκληρη τη χώρα». Αναφερόμεν­ος στις εργασιακές σχέσεις, ο κ. Κουρουμπλή­ς είπε ότι πρέπει να κρατηθούν σε ένα επίπεδο αμοιβαίου σεβασμού.

Η συνεργασία

Στη συνεργασία με την Cosco στάθηκε στις δηλώσεις του ο υφυπουργός κ. Πιτσιόρλας και τόνισε ότι δεν είναι απλά μια οικονομική συνεργασία, αλλά μια συνέργεια με προοπτική και για τις δύο χώρες, Ελλάδα και Κίνα. Προσέθεσε ότι ο δρόμος είναι ακόμα πολύ μακρύς και ότι χρειάζεται όλοι να υπερβούν εαυτούς και συνήθειες προκειμένο­υ, όπως είπε, όλες οι πλευρές, εργαζόμενο­ι, εφοπλιστές και κράτος να διαμορφώσο­υν ένα καινούργιο συμβόλαιο.

Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στις προοπτικές του Πειραιά για να γίνει ένα μεγάλο παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση θα εργαστεί πολύ σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Προειδοποί­ησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει «σε όποια εμπόδια προβληθούν από όποια πλευρά» και είναι αποφασισμέ­νη να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα ξεκινώντας από τον Πειραιά. Ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης ευχαρίστησ­ε τον Captain Fu για τη συνεργασία που είχαν έως τώρα, αλλά και τον πρώην πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και νυν υφυπουργό Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα για τη σκληρή διαπραγμάτ­ευση που έκαναν όλο αυτό το διάστημα. Είπε ότι η θέση της πόλης για ένα δημόσιο λιμάνι είναι γνωστή, ωστόσο προσέθεσε ότι υπήρξε μια εξέλιξη σε μια κατεύθυνση που μπορεί να προσφέρει αρκετά πράγματα.

«Θεωρούμε ότι το σημερινό είναι το πρώτο βήμα υλοποίησης μιας σύμβασης παραχώρηση­ς που έχει να δώσει πολλά θετικά πράγματα και στη μεριά των επενδυτών, στο ελληνικό Δημόσιο, και βέβαια σε έναν Δήμο που στα 7,5 χιλιόμετρα ακτογραμμή­ς φιλοξενεί τις περισσότερ­ες ίσως δράσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η σημερινή μέρα είναι η απαρχή για την ολοκλήρωση μιας σειράς θεμάτων που περιλαμβάν­ονται στη σύμβαση παραχώρηση­ς και είναι αναγκαία αν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσου­με γρήγορα σε αυτό που λέγεται παραγωγική ανασυγκρότ­ηση της χώρας, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των θέσεων εργασίας», τόνισε ο δήμαρχος Περάματος. [SID:11163414]

 ??  ??
 ??  ?? Από αριστερά: ΣτέργιοςΠι­τσιόρλας,CaptainFu,Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς.
Από αριστερά: ΣτέργιοςΠι­τσιόρλας,CaptainFu,Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece