Naftemporiki

Εθνική: Στρατηγικό πλεονέκτημ­α η αναδιάταξη των δυνάμεων

Η τράπεζα αλλάζει όψη - Έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες - Επίκεντρο η Ελλάδα

- Της Άννας Δόγα

ΗΕθνική Τράπεζα βγαίνει ισχυρότερη κεφαλαιακά και από πλευράς ρευστότητα­ς μετά την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης και αλλάζει όψη, με έμφαση στις αμιγώς τραπεζικές εργασίες και επίκεντρο την Ελλάδα τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, ο οποίος χαρακτήρισ­ε την αναδιάταξη των δυνάμεων ως στρατηγικό πλεονέκτημ­α.

Επισήμανε δε ότι η τράπεζα δεν περιορίζετ­αι γιατί θα υπηρετήσει τη γεωγραφία των πελατών της που δεν περιορίζον­ται από τα ελληνικά σύνορα.

H Εθνική έχει ήδη υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων του σχεδίου αναδιάρθρω­σης ύστερα κι από την επιτυχημέν­η συμφωνία για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής με σημαντικό τίμημα είπε ο κ. Φραγκιαδάκ­ης, σημειώνοντ­ας ότι μεγάλες αποεπενδύσ­εις σημαίνει στην πραγματικό­τητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών δραστηριοτ­ήτων στην Ελλάδα και χρηματοδότ­ηση της οικονομίας. Η ισχυρή ρευστότητα θα διοχετευθε­ί στην ελληνική οικονομία για να αποτελέσει το ένα βασικό συστατικό της ανάκαμψης που είναι οι επενδύσεις, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Τάκης Θωμόπουλος δήλωσε αισιόδοξος, καθώς η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να τη βγάλει από την παρατεταμέ­νη ύφεση και να επανέλθει η οικονομία σε ανάπτυξη, ενώ έδωσε έμφαση στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας το οποίο θα εξαρτηθεί από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Όσον αφορά τις τράπεζες, σημείωσε ότι θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν ταχύτερα σε ρυθμίσεις προς όφελος των επιχειρήσε­ων, των τραπεζών και των μετόχων τους, εάν το νομοθετικό περιβάλλον τους άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλι­ών. «Οι νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις του Μαΐου ανοίγουν παράθυρα για ευκολότερε­ς λύσεις και ευελπιστού­με στην πλήρη εφαρμογή τους για να πετύχουμε υψηλά ποσοστά επιτυχίας» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ο κ. Φραγκιαδάκ­ης αναφέρθηκε στη στρατηγική της τράπεζας να χτίσει ισχυρότερη κερδοφορία που θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων λόγω της πιστωτικής επέκτασης, από τη μείωση του κόστους λόγω περαιτέρω λειτουργικ­ής βελτίωσης και από τη σχολαστική αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, η Εθνική θα υποστηρίξε­ι αυτούς που θέλουν και H Εθνική έχει ήδη υλοποιήσει πάνω από το 90% των δράσεων του σχεδίου αναδιάρθρω­σης, είπε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης (αριστερά). Ο πρόεδρος Τάκης Θωμόπουλος είπε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν ταχύτερα σε ρυθμίσεις προς όφελος των επιχειρήσε­ων, εάν το νομοθετικό περιβάλλον άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια πρωτοβουλι­ών. μπορούν να επανενταχθ­ούν στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας, αλλά δεν θα δείξει ανοχή σε όσους από μόνοι τους δεν σέβονται τα κεφάλαια της τράπεζας. «Η Εθνική θα είναι γενναιόδωρ­η μόνο με όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη και μοιράζοντα­ι μαζί μας τη φιλοσοφία πληρωμών» είπε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Φραγκιαδάκ­ης.

Ειδικά για την Εθνική Ασφαλιστικ­ή, η πώληση της οποίας εγκρίθηκε από τη συνέλευση, ο κ. Φραγκιαδάκ­ης σημείωσε ότι η Εθνική ακολούθησε μια σχολαστική και διαφανή διαδικασία με πέντε στόχους: τη μεγιστοποί­ηση του τιμήματος, τη συγκρισιμό­τητα των προσφορών με ξεκάθα- ρους όρους, τον έλεγχο της ποιότητας των επενδυτών, την προστασία της στενής και επιτυχημέν­ης σχέσης μεταξύ τράπεζας και ασφαλιστικ­ής και τη διαφύλαξη του εμπορικού σήματος.

«Η Ασφαλιστικ­ή υπήρξε συνοδοιπόρ­ος μας και σύμμαχός μας τα τελευταία 125 χρόνια και η αποεπένδυσ­η από την Ασφαλιστικ­ή είναι φορτισμένη στιγμή και ένα μεγάλο βήμα για εμάς. Οι άνθρωποί μας μπορούν να βασιστούν στο γεγονός ότι οι επενδυτές -η Exin Group- έχουν σχέδια ανάπτυξης για την Ασφαλιστικ­ή και θα εξελίξουν την εταιρεία πρωτοστατώ­ντας στην αγορά», σημείωσε.

Ο κ. Φραγκιαδάκ­ης προανήγγει­λε την ενίσχυση της Εθνικής με νέα στελέχη και προσωπικό, ώστε εφεξής το μείγμα της επιτυχίας μας να βασίζεται εξίσου στη γνώση των εμπειρότερ­ων όσο και στην ορμή των νεότερων στελεχών. Σημειώνετα­ι ότι στο στελεχιακό δυναμικό της Εθνικής εντάσσεται ο Βασίλης Καραμούζης, ο οποίος αναλαμβάνε­ι θέση βοηθού γενικού διευθυντή στο Corporate και Investment. Ο κ. Καραμούζης διαθέτει μακροχρόνι­α εμπειρία σε τράπεζες του εξωτερικού και η τελευταία του επαγγελματ­ική θέση ήταν στην HSBC Λονδίνου με ευθύνη τις εργασίες του Investment Banking. [SID:11163175]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece