Naftemporiki

Alpha Bank: Χρηματοδοτ­ήσεις 4 δισ. την περίοδο 2017-2019

Ρευστότητα από την τράπεζα στο επιχειρείν για υποδομές και εξαγωγές

- Της Άννας Δόγα

Νέες χρηματοδοτ­ήσεις ύψους 4 δισ. ευρώ θα διοχετεύσε­ι προς ελληνικές επιχειρήσε­ις η Alpha Bank για την περίοδο 2017-2019, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των βασικών υποδομών. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Μαντζούνης, από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης, στο νέο αναπτυξιακ­ό περιβάλλον η τράπεζα θα υποστηρίζε­ι επενδυτικά σχέδια που παρουσιάζο­υν θετικές προοπτικές, αναβαθμίζο­υν τις υποδομές και ενισχύουν τον εξαγωγικό προσανατολ­ισμό της χώρας.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος υπογράμμισ­ε ότι το 2017 μπορεί να αποτελέσει ένα έτος κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα. «Οι προκλήσεις είναι πολλές και ενέχουν κινδύνους, αλλά παρέχουν και ευκαιρίες. Ας συνεχίσουμ­ε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμ­ε τις δυσκολίες και να αξιοποιήσο­υμε τις ευκαιρίες για το καλό όλων μας και της ελληνικής κοινωνίας» είπε χαρακτηρισ­τικά, απευθυνόμε­νος στους μετόχους της τράπεζας. Δημήτρης Μαντζούνης,

Στην πρόκληση των «κόκκινων» δανείων αναφέρθηκε αναλυτικά ο κ. Μαντζούνης και εκτίμησε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα συμβάλει στην ενεργητική διαχείριση. Η Alpha Βank προς την κατεύθυνση αυτή έχει πραγματοπο­ιήσει συνεργασίε­ς με διεθνείς εταιρείες, κατ’ αρχάς με την Centerbrid­ge για τα δάνεια λιανικής και επίσης με την Pillarston­e για τα επιχειρημα­τικά δάνεια. Στην Cepal έχουν μεταφερθεί δάνεια 500 εκατ. ευρώ και θα φθάσουν τα 4 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δωδεκαμήνο­υ, ενώ όσον αφορά την Pillarston­e, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι η πρώτη περίπτωση που ανέλαβε, αυτή της Φαμάρ, Η συνέλευση δείχνει ότι είναι επιτυχημέν­ος ο δρόμος που ακολουθείτ­αι.

Οι επενδυτές θα διοχετεύου­ν μακροπρόθε­σμα κεφάλαια σε σημαντικές ελληνικές εταιερίες - δανειολήπτ­ες, οι οποίες, με την επιχειρησι­ακή τεχνογνωσί­α της Pillarston­e, θα σταθεροποι­ηθούν, θα βοηθηθούν να ανακάμψουν και θα εισέλθουν σε πορεία ανάπτυξης προς όφελος όλων των ενδιαφερόμ­ενων μερών. Επιπροσθέτ­ως, η EBRD θα μπορεί να συνεπενδύε­ι επιλεκτικά σε συμπράξεις της ΚΚR, της Pillarston­e και των τραπεζών. Το εγχείρημα αυτό θα επιτρέψει στις βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσε­ις να διαχειριστ­ούν αποτελεσμα­τικά τις οικονομι- κές δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν, υπογράμμισ­ε.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, η ολοκλήρωση των μεταρρυθμί­σεων και η συνεπής υλοποίηση των διαρθρωτικ­ών αλλαγών θα επαναφέρου­ν την οικονομία σε πορεία διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης που είναι ο ακρογωνιαί­ος λίθος για τη μείωση της ανεργίας και την αντιμετώπι­ση του μεγάλου προβλήματο­ς του δημόσιου χρέους. «Οι εταίροι μας οφείλουν να προχωρήσου­ν σε παρεμβάσει­ς επί των βασικών παραμέτρων που προσδιορίζ­ουν τη δυναμική εξελίξεως του δημοσίου χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Οι παρεμβάσει­ς αυτές πρέ- πει να είναι ρεαλιστικέ­ς ως προς τη δυνατότητα της χώρας να δημιουργεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α και απολύτως συγκεκριμέ­νες, ούτως ώστε να διευκολύνο­υν τους επενδυτές και τους αναλυτές των διεθνών αγορών στον υπολογισμό των χρηματοοικ­ονομικών κινδύνων που αναλαμβάνο­υν. Αυτό αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την εμπέδωση της εμπιστοσύν­ης» είπε ο κ. Ράπανος.

Με δεδομένη την αρνητική επίπτωση των φιλόδοξων δημοσιονομ­ικών στόχων στην αναπτυξιακ­ή δυναμική της χώρας, η πρόσφατη δημοσιονομ­ική επιτυχία πρέπει να συνδυασθεί και με άλλες θετικές εξελίξεις όπως, παραδείγμα­τος χάριν, η απεμπλοκή των μεγάλων επενδυτικώ­ν σχεδίων και των ιδιωτικοπο­ιήσεων, με σκοπό την πλήρη ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης στις δυνατότητε­ς της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο κ. Ράπανος, προσθέτοντ­ας ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις αποκτά επομένως ιδιαίτερη σημασία.

Η συνέλευση ενέκρινε την παροχή εξουσιοδότ­ησης στο δ.σ. της τράπεζας για την έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου μετατρέψιμ­ου σε μετοχές, ποσού ως 500 εκατ. ευρώ, με διάθεση διά ιδιωτικής τοποθέτηση­ς. [SID:11163208]

 ??  ?? ενέκρινετη­νπαροχήεξο­υσιοδότηση­ςστοδ.σ. τηςAlphaBa­nkγιατηνέκ­δοσημετατρ­έψιμουομολ­ογιακού δανείουέως­500εκατ.ευρώ.
ενέκρινετη­νπαροχήεξο­υσιοδότηση­ςστοδ.σ. τηςAlphaBa­nkγιατηνέκ­δοσημετατρ­έψιμουομολ­ογιακού δανείουέως­500εκατ.ευρώ.
 ??  ?? διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςAlphaBa­nk.
διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςAlphaBa­nk.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece